Costache: Împingem tinerele cupluri să caute soluții în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău

Cupluri
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat vineri că subfinanțarea cronică a programelor de sănătate a dus la un sistem sanitar care este „pe roșu în toate sectoarele”, inclusiv în cel de fertilizare.

„Această subfinanțare cronică a programelor de sănătate și a tot ce înseamnă medicina din România ne-a dus la situația în care suntem - un sistem sanitar care este pe roșu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene și trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanțând medicina vom rămâne și vom bate pasul pe loc", a arătat dr Victor Costache, la dezbaterea „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată".

Costul mediu alocat în programul de fertilizare în România este mult mai mic decât în alte țări, a recunoscut ministrul Sănătății.

Costurile reale, acoperite doar pe jumătate

„Din discuțiile cu specialiștii costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finanțat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finanțat integral. Așa se practică. Din fericire, este un model de succes în România radioterapia în care un serviciu este finanțat integral. Aceste model de bună practică trebuie extins și în alte sectoare, unul este fertilizarea in vitro și tot ce înseamnă medicina de reproducere", a precizat el.

Potrivit acestuia, declinul demografic al țării este „major, îngrijorător". „Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor și trebuie să ieșim din această situație", a spus Costache.

Ministru a spus și că este necesară constituirea unui registru național în acest domeniu. Întrebat dacă ia în calcul introducerea de noi proceduri pentru fertilizare Victor Costache a răspuns: „Evident, nu înțeleg de ce nu au fost introduse până acum. Astfel ne împingem tinerii noștri să plece, tinerele cupluri să își caute soluții în străinătate, încurajăm un turism medical în sensul rău al cuvântului și acest lucru trebuie să înceteze".

Stoparea declinului demografic

Ministrul a mai spus că noua comisie de specialitate se va întâlni săptămâna viitoare pentru a prezenta soluții care ulterior vor fi adoptate „rapid". „Știți foarte bine că din aprilie începe un nou contract cadru și dacă am ratat această etapă, iar intrăm într-un an în care se perpetuează aceleași greșeli".

Întrebat dacă va obține suplimentarea fondurilor pentru programul de fertilizare in vitro, Victor Costache a menționat că bugetul Sănătății poate susține acest lucru, fiind o prioritate „de grad zero" a acestui Guvern să stopeze declinul demografic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel