Corina Băcanu, povestea care dă FIORI: Mamă, știu că mă vrei sănătoasă! Sunt speriată de boală! Mamografia e datoria noastră de femei

Corina Bacanu - Foto: Facebook Corina Bacanu
Corina Băcanu, una dintre persoanele cu o puternică comunitate online, a scris o poveste emoționantă despre ea și mama ei, în legătură cu mamografia și cancerul la sân.

"Maică-mii îi era frică de două lucruri în viață: de doctori și de termometre.

Când aveam vreo 5 ani, s-a spart la noi în casă un termometru. Întâmplător, atunci era în vizită o vecină după o cană de ulei, care cu mâinile în șold și o voce de soprană de micro 5 a început să urle din toți rărunchii că va intra mercurul în noi și ne va omorî. Că se strecoară argintul viu în copil și voi deveni sifilitică și bună de nimic, eventual moartă lângă chiuvetă de mă vor îngropa peste trei zile în rochie de mireasă, cu alai de cartier.

Cancerul la SÂN și legătura cu stresul și CARIILE. Când apare semnalul de alarmă. Poate să nu fie tumoră, ci o fibroză mai urâtă

Pe vremea aceea, era grav când se spărgea un termometru. Argintul viu era un fel de blestem iar împrăștierea lui prin casă aducea moartea. Lumea pe atunci credea mult în legende urbane și nevoia de povești cu ambulanțe negre care răpesc copii era mare. Fără teorii ale conspirației șușotite în fața scării, viața mamelor era nepalpitantă.

De atunci, mama mi-a luat temperatura doar cu buzele. Mă săruta pe frunte și știa exact dacă ard sau nu. Și cu buzele îmi lua și toate durerile. Că mă părăsea un prost sau aveam o tristețe, mama mă săruta pe frunte și focul scădea.

Mamei îi era frică și rușine de doctori. De când a fost la ginecologie, și-a desfăcut picioarele și doctorul a început să râdă spunându-i că babardeala merge mână în mână cu infecția urinară.

Sau de când și-a rupt piciorul și doctorul i l-a pus greșit în ghips, având mâinile ocupate cu sânii unei asistente.

Sau de când a suferit un avort spontan și au trimis-o acasă, să nu se mai plângă pentru orice banală durere de burtă.

În ‘89, mama avea 34 de ani și aproape toate problemele ei medicale de femeie tânără au fost “tratate” sub teroare și umilință. Sigur, or fi existat și pe atunci medici decenți, însă într-un oraș de provincie, unde doctorii veneau detașat - obligați, miserupismul era regulă iar pacientul era sclav.

În ultimii ani am încercat să îi șterg mamei frica. Să o sărut pe frunte și să sting focul.

"Îmi e frică de doctori pentru că sunt speriată de boală. Și pentru că îmi este frică, încerc să previn"

 

Și mie îmi e frică de doctori, dar nu pentru că am avut experiențe neplăcute, ci pentru că sunt speriată de boală. Nu sunt ipohondră, doar terifiată de dezumanizarea și starea vegetativă la care te poate reduce o boală gravă.

Și pentru că îmi este frică, încerc să previn. Așa că în ultimii ani, am dus-o pe mama, de fapt, am mers împreună, la cei mai buni doctori. Am încercat să îi înfrâng rușinea și teama cu vizite la profesioniști extraordinari, cu acces la cele mai bune tratamente și la cele mai revoluționare aparate și tehnologii medicale.

În ultimii 5 ani am convins-o să mergem împreună la controlul sânilor, eu la ecografie, ea la mamografie. Ura procedura. Dar pentru că mă iubea, o făcea. Și pentru că o iubeam, voiam să o liniștesc că sunt sănătoasă.

După control, mergeam la o cafea și apoi mâncam salată boeuf. Mama făcea cea mai bună salată boeuf din lume. Ăsta era ritualul nostru. Știu că îi era frică, știu că îi era rușine, știu că avea traume. Știu cât de greu îi era să treacă peste experiențele sordide din trecut. Dar mama m-a iubit cel mai mult din lume și pentru mine ar fi făcut orice. Incluziv mamografii, RMN-uri, colonoscopii sau ecografii.

Cancer de sân la BĂRBAȚI. Două CAUZE principale: E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

"Mamografia este mai mult decât un control, este datoria noastră de femei. Când iubești, vrei să trăiești"

 

Anul ăsta merg singură la mamografie. Prima mamografie din viața mea, căci e și cazul, o să împlinesc 43 de ani. Nu mai are cine să mă sărute pe frunte. Nu mai am pe cine să strâng de mână și să încurajez. Nu mai are cine să îmi facă salată boeuf și nu mai am cu cine să o mănânc. Mama nu mai e cu mine de anul trecut.

Dar mamă, știu că mă vrei sănătoasă. Asta e cea mai mare bucurie a unui părinte. Știu pentru că nu există pentru mine altă fericire mai mare decât să-mi fie fiul sănătos. Îmi voi face salată boeuf singură și o voi mânca singură. Dar tu vei fi cu mine, așa cum ai fost și vei fi întotdeauna.Voi trece peste mamografia de anul ăsta cu curaj, îți promit. Știu că pentru tine sunt doar o fetiță, dar pentru fiul meu sunt o femeie responsabilă care trebuie să trăiască pentru a-l crește.

Mamografia este mai mult decât un control, este datoria noastră de femei în primul rând pentru noi și apoi pentru cei care au nevoie și încredere în noi.

Când iubești, vrei să trăiești.

Mamă, îmi e dor de tine. Voi fi bine.

Cancerul de sân este una din principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Screeningul anual rămâne singura soluție pentru a salva vieți, prin realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare, pe lângă autopalparea ca metodă pentru depistarea eventualelor nereguli de la nivelul sânului. Mamografia poate ajuta la detectarea cancerului la sân într-un stadiu incipient, chiar cu doi ani înainte ca un nodul să poată fi palpat", a povestit Corina Băcanu, pe pagina sa de Facebook.

Sutienul inteligent. Cum știi dacă ai cancer de sân, prin Bluetooth

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel