Consumul săptămânal de pește gras reduce riscul de scleroză multiplă. Legătura dintre dietă și scleroza multiplă, confirmată de un studiu recent

peste scleroza multipla Foto: Freepik @yarunivstudio
Un studiu recent prezintă că dieta și stilul de viață pot influența semnificativ riscul de dezvoltare a sclerozei multiple.

Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie cronică, autoimună, a sistemului nervos central, cu o prevalență în creștere. Cercetătorii de la Università del Piemonte Orientale au folosit seturi de date din UK Biobank pentru a studia modul în care dieta și factorii legați de stilul de viață pot afecta dezvoltarea SM.

Studiul încurajează studierea dietei ca factor de risc modificabil pentru această boală neurologică. Experții consideră că factorii genetici și de mediu, cum ar fi fumatul, obezitatea și expunerea la lumina ultravioletă B (UVB), pot crește probabilitatea de apariție a SM. S-a căutat în UK Biobank indicii care să facă legătura între alimentație și factorii legați de stilul de viață și această afecțiune.

Legătura dintre scleroza multiplă și sănătatea intestinului

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă caracterizată prin atacuri ale sistemului imunitar asupra mielinei, o substanță care acoperă fibrele nervoase. Boala provoacă leziuni la nivelul sistemului nervos central, ceea ce duce la deficiențe fizice sau cognitive, tulburări senzoriale, deficiențe vizuale, lipsă de coordonare și paralizie.

Subtipurile includ sindromul clinic izolat, SM primar progresivă, SM recurent-remisivă și SM secundar progresivă. Pacienții de sex feminin cu SM au o probabilitate cu doi la unu mai mare de a dezvolta boala.

Cercetătorii au studiat factorii legați de stilul de viață, inclusiv dieta, pentru a reduce riscul de SM. Cercetările anterioare sugerează că sănătatea intestinelor poate influența sistemului nervos central. Studiul actual subliniază importanța dietei ca modulator al homeostaziei intestinale și al sănătății sistemului nervos central. Un mediu intestinal pro-inflamator poate crește neuroinflamarea și riscul de SM.

Citește și: Cum influențează microbiomul intestinal riscul de boli cardiovasculare. Ce spun studiile despre sănătatea metabolică odată cu înaintarea în vârstă

Foto: Freepik

Consumul de pește gras o dată pe săptămână a scăzut riscul de scleroza multiplă

Un studiu care a utilizat date din UK Biobank a avut ca scop să remedieze lipsa unor studii prospective la scară largă privind expunerea alimentară în populația generală. Studiul a inclus 502.507 rezidenți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care au fost diagnosticați cu SM. Participanții au fost întrebați cu privire la consumul zilnic de legume gătite, legume crude, fructe proaspete și uscate, pește gras, carne procesată, carne de vită, carne de miel, carne de pasăre, brânză, sare adăugată în alimente și alte alimente.

Un subeșantion de participanți a completat interviuri online care au reamintit alegerile lor alimentare din ultimele 24 de ore. Rezultatele s-au bazat pe investigarea a 200 de alimente și băuturi diferite, ceea ce le-a permis autorilor să evalueze impactul aportului individual de micro sau macronutrienți asupra riscului de îmbolnăvire.

Studiul a calculat, de asemenea, scorurile participanților la dieta mediteraneană. După excluderile datorate retragerilor participanților sau informațiilor lipsă, grupa finală a inclus 499.563 de persoane. Studiul a luat în considerare, de asemenea, rolul factorilor suplimentari ai stilului de viață în apariția SM, inclusiv indicele de masă corporală (IMC), fumatul și activitatea fizică.

Vezi și: Ce este mai exact stresul oxidativ. Motivul pentru care alimentele bogate în antioxidanți sunt esențiale pentru sănătatea noastră

Un studiu care a implicat 478 de cazuri de SM pe o perioadă de 12 ani a constatat o rată de prevalență de 7,78 cazuri la 100.000 de persoane/an. Printre persoanele cu risc crescut de SM s-au numărat cele care fumează, au deficit de vitamina D sau au un istoric de infecție cu virusul Epstein-Barr.

Determinanții genetici pentru obezitate și obezitatea din copilărie au fost, de asemenea, legați de un risc ridicat de SM.

Studiul a constatat o corelație inversă între aderarea la dieta mediteraneană și apariția SM, sugerând că o dietă sănătoasă, bogată în plante și alimente integrale, cu un consum moderat de pește gras, poate proteja împotriva acestei afecțiuni cronice. Consumul de pește gras o dată pe săptămână s-a dovedit a fi mai protector decât un consum mai frecvent, potrivit MedicalNewsToday.

Dietele care ameliorează simptomele sclerozei multiple

Un studiu realizat de Kelsey Costa și Sarah Hormachea, ambele dieteticieni înregistrați arată că ajustările alimentare pot avea efecte pozitive asupra persoanelor cu scleroză multiplă (SM). Dietele hipercalorice pot fi problematice, în timp ce dietele hipocalorice și dietele pe bază de plante pot îmbunătăți simptomele.

Kelsey Costa formulează ipoteza că o dietă mediteraneană poate reduce riscul de SM, în special în comparație cu o dietă occidentală tipică. Autorii studiului consideră că abordarea lor validată prin utilizarea datelor de reamintire de 24 de ore oferă o perspectivă asupra rolului modelelor alimentare complexe în apariția bolii. Aceste date pot ajuta la formularea unor protocoale bazate pe dovezi pentru prevenirea și gestionarea SM și pot duce la noi perspective pentru personalizarea abordărilor dietetice în contextul nutriției de precizie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel