Schimbările extreme de temperatură...
Consumul de droguri este în creștere în rândul tinerilor. Statisticile arată că unul din 25 de liceeni a consumat, cel puțin o dată substanțe interzise.
Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, este marcată în fiecare an la data de 26 iunie, pentru a consolida acțiunea și cooperarea în realizarea unei lumi fără abuz de droguri. Tema campaniei din acest an este „Abordarea provocărilor legate de droguri în crizele de sănătate și umanitare”.
Obiectivele campaniei
Întreaga societate se poate implica pentru a stopa acest fenomen. Părinții, profesorii, dar și societatea joacă un factor determinant.
Obiectivele campaniei din acest an sunt legate de conștientizarea în privința importanței ascultării copiilor și tinerilor, acesta fiind primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoși și în siguranță.
- Mobilizarea părinților, educatorilor, personalului medical din serviciile preventive și a decidenților, pentru a preveni consumul de droguri ilegale, printr-o atenție reală acordată copiilor și tinerilor.
- Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor în privința pericolului reprezentat de consumul drogurilor ilegale.Mesajele cheie
- Legătura puternică între părinți și copii, se bazează pe atenție, ascultare și iubire.
- Primul pas pentru prevenirea eficientă a consumului de droguri și a altor comportamente riscante este ascultarea cu empatie și atenție.
- Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii de substanțele periculoase.
- Drogurile ilegale reprezintă un pericol pentru întreaga societate, notează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Vezi și: Ciugulitul, aliatul kilogramelor în plus. Medic: Nu mâncaţi dacă nu vă este foame
”PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să gestioneze bine situațiile dificile de viață: Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante.
Legătură puternică între copii și părinți presupune să vă ascultați copiii și să le arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor.
Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face”, mai notează DSP Hunedoara.
”PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști. Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie.
Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați. Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante.
Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate”, mai notează DSP Hunedoara.
Potrivit specialiștilor numărul deceselor cauzate de consumul de droguri a crecut cu 82 de procente în doar doi ani.
”Numărul deceselor cauzate de supradoze în grupa de vârstă 50-64 a crescut cu 82% între 2012 și 2020. Acest lucru reflectă tendința de îmbătrânire în rândul consumatorilor de droguri de mare risc și, în unele țări, creșterea numărului de decese asociate cu opioidele eliberate pe bază de rețetă medicală, adesea în rândul femeilor, posibil asociate cu gestionarea durerii și cu utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor.
Se estimează că, în 2020, în Uniunea Europeană au avut loc cel puțin 5.800 de decese prin supradoză în care au fost implicate droguri ilegale – o rată estimată a mortalității cauzate de supradoze de 16,7 decese la un milion de persoane pentru populația adultă.
Majoritatea acestor decese sunt asociate cu politoxicitatea, care implică de obicei combinații de opioide ilegale, alte droguri ilegale, medicamente și alcool.
În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalenţe de două ori mai mari în rândul adulţilor tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), faţă de cele înregistrate în populaţia generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populaţia şcolară (16 ani)”, mai arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Substanţele psihoactive şi complicaţiile care decurg din consumul acestora reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât din cauza impactului asupra celorlalți, cât și din cauza riscului crescut de dezvoltare a altor suferințe psihice. Medicul specialist psihiatru, Gabriel Diaconu, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce riscuri se supun cei care consumă substanțe psihoactive.
Dacă pe moment, persoana care consumă substanțe psihoactive experimentează senzații plăcute, pe termen lung acest obicei poate avea efecte grave asupra comportamentului.
”În primul rând sunt semne ale intoxicației acute cu substanțe și care diferă de la o substanță la alta. Îndeosebi, substanțele psihoactive au un efect dezirabil asupra persoanei pentru că dau o stare de bună dispoziție sau euforie, sau poți să dea inclusiv alterări pozitive ale percepției în zona, ai să le spunem iluziilor sau halucinaților plăcute.
E o paletă de fapt foarte diversă de senzații și de experiențe și nu are sens să intrăm în detalii în ceea ce fac, ce știu eu psihodisleticele, sau în ceea ce fac halucinogenele sau ceea ce fac stimulentele sau canabinoitele. Ce este relevant ele, că pe de o parte le au trăsături dezirabile, de aia indivizii le caută unii dintre ei, respectiv consumul de substanțe și o puternică dimensiune socială în relațiile sociale care se formează între oameni, în anumite grupuri, în anumite contexte social-culturale.
Legătura, între ghilimele, de intimitate dintre persoane este prilejuită, mijlocită de consum. Și asta este o realitate care nu poate să fie contestată, din păcate, devine într-o sumă de situații, chiar o capcană socială, pentru că oamenii, în interiorul micului cerc de amici cu care consumă, se simt reprezentați și validați, dar se izolează, paradoxal, de ceilalți, de non-consumatori. Și drept urmare, devine din ce în ce mai greu să renunțe la consum la un moment dat.
În primul rând vorbim aici de două elemente fundamentale. Pe de o parte, atitudinea societal-culturală a statului și nu numai asupra substanțelor, aici sunt diferite doctrine care pot să acționeze, de la unele profund autoritariene, prohibitive, până la unele democratice, respectiv starea sistemului de sănătate mintală, accesul la servicii de sănătate mintală”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...