Consumul crescut de fructe și legume colorate, benefic pentru sănătatea femeilor

consumul crescut. FOTO: Freepik @poringdown
Dieta bogată în fructe și legume are multiple beneficii pentru sănătatea femeii, arată noi studii.

Cercetătorii au analizat studiile care investighează efectele carotenoizilor asupra sănătății femeilor, iar rezultatele au evidențiat faptul că un aport mai mare de fructe și legume bogate în antioxidanți pot reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni.

Multe boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și degenerescența maculară legată de vârstă, sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Unele cercetări sugerează că aceste diferențe pot apărea din cauza nivelurilor diferite de expunere la stresul oxidativ, atât din cauza factorilor legați de stilul de viață, cât și a factorilor interni, cum ar fi diferențele endocrine.

Astfel, o dietă bogată în antioxidanți și elemente antiinflamatorii poate fi o modalitate eficientă de a reduce stresul oxidativ și inflamator, fapt care poate duce la îmbunătățirea stării de sănătate.

Recent, cercetătorii au trecut în revistă studiile care au investigat efectul dietei asupra afecțiunilor autoimune la femei.

Aceștia au constatat că aportul de carotenoizi pigmentați poate fi important pentru prevenirea pierderilor vizuale și cognitive.

”Această revizuire se bazează pe decenii de lucrări anterioare care arată în mod concludent că o dietă bogată în fructe și legume - multe dintre acestea conținând carotenoizi, responsabili pentru unele dintre culorile vii ale fructelor și legumelor - este asociată cu îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea, precum și cu un risc mai scăzut de boli cronice.

Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt probabil multifactoriale, dar posibilele motive pentru care carotenoidele sunt benefice sunt din cauza activității antioxidante și antiinflamatorii”, a declarat dr. Amy Keller, profesor asistent în cadrul Diviziei de Endocrinologie, Metabolism și Diabet de la Universitatea Colorado Denver, care nu a fost implicată în revizuire, notează Medical News Today.

Beneficiile carotenoidelor pentru sănătate

Potrivit revizuirii, publicate în Nutritional Neuroscience, cercetătorii au remarcat faptul că densitatea minerală osoasă scăzută poate fi detectată la femeile de 30 de ani și se accelerează după menopauză. De altfel, osteoporoza este asociată cu o afecțiune ce se manifestă după intrarea în această nouă etapă de viață a femeii.

Studiile au arătat că unii carotenoizi pot încetini pierderea masei osoase. Printre aceștia se numără licopenul, care este foarte prezent în roșii, precum și beta-carotenul, luteina și zeaxantina, are se găsesc în legumele cu frunze verzi și în ouă.

De asemenea, oamenii de știință au remarcat că nivelurile ridicate de luteină și zeaxantină sunt legate de incidența și prevalența mai scăzută a cataractei și a degenerării maculare legate de vârstă. Totodată au remarcat că cele două elemente cresc eficiența celulară și îmbunătățesc funcția cognitivă la copii, tinerii adulți, adulți mai în vârstă, precum și la persoanele cu tulburări cognitive.

Cercetătorii au adăugat că alte studii demonstrează că nivelurile ridicate de carotenoizi serici au fost, de asemenea, legate de un risc redus de:

- Cancer ovarian și de sân

- Sarcopenie

- Ridarea pielii

- Inflamație

- Scleroza multiplă.

Cum este sănătatea îmbunătățită de carotenoizi

Prof. Billy Hammond de la Facultatea de Științe Comportamentale și ale Creierului de la Universitatea din Georgia, unul dintre autorii studiului a explicat pentru sursa menționată modul în care este aportul de carotenoizi îmbunătățește sănătatea.

”Vechiul adagiu conform căruia ești ceea ce mănânci este literalmente adevărat. Ceea ce mănânci influențează compoziția creierului tău și substanțele chimice numite neurotransmițători și hormoni care sunt implicate în funcționarea acestuia”, a spus profesorul.

Mai mult, acesta a explicat importanța pe care o are alimentația bogată în vegetale, în contextul în care creierul, format din 60% grăsime, este vulnerabil la stresul oxidativ. De altfel, problemele apar pe măsură ce alimentația modernă este tot mai săracă în antioxidanții atât de necesari.

Astfel, în timp ce carotenoizii consumați din alimente pot îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate, cercetările sugerează că versiunile suplimentare ale acestor nutrienți ar putea să nu producă același efect.

Acest lucru se datorează faptului că nutrienții individuali pot să nu afecteze organismul în același mod ca atunci când sunt consumați ca parte a unui fruct sau a unei legume.

Diagnosticarea osteoporozei, șansa vindecării de boala ce afectează femeile

Unde se găsesc licopenul, luteina și zeaxantina

Licopenul este un antioxidant puternic care ar putea ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Se găsește în roșii, pepene verde, portocale roșii, grapefruit roz, caise, măceșe și guava.

Licopenul este folosit pentru hipertensiune arterială, colesterol ridicat, cancer și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină majoritatea acestor utilizări, potrivit WebMD.

Luteina se găsește în gălbenușul de ou, în spanac, varză, porumb, ardeiul portocaliu, kiwi. struguri și dovlecei. Luteina este administrată suplimentar pentru a preveni bolile oculare, inclusiv cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.

Zeaxantina funcționează ca un filtru de lumină, protejând țesuturile oculare de deteriorarea luminii solare. Printre alimentele bogate în zeaxantină se numără ouăle, portocalele, strugurii, porumbul, fructele goji, mango, ardeiul portocaliu și alte câteva legume și fructe.

Oamenii folosesc zeaxantina pentru pierderea vederii legată de vârstă. De asemenea, este folosită pentru oboseala ochilor, declin mental, boli de inimă, cancer de sân, cataractă și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.

Vezi și: Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel