Colica renală: simptome, cauze și tratament. Dr. Mihai Dobra: Unii o descriu ca o durere bruscă. Are o intensitate atât de ridicată, încât e nevoie de morfină

Colica renala - Foto: Freepik @Ruslan Batiuk
EXCLUSIV
"Unii descriu colica renală ca o durere bruscă, de intensitate foarte ridicată, cel puțin echivalentă cu nașterea". Ce simptome apar la colica renală, care sunt cauzele și cum se poate trata. Ce recomandă medicii pentru prevenirea colicii renale.

Colica renală este o afecțiune medicală caracterizată prin durere intensă și bruscă în zona rinichilor, cauzată de obstrucția tractului urinar, cel mai frecvent din cauza litiazei renale. Această afecțiune necesită adesea intervenție medicală urgentă și poate avea implicații serioase asupra sănătății pacientului.

Principala cauză a colicii renale este litiaza renală, care reprezintă formarea de calculi în rinichi. Acești calculi se pot deplasa în ureter, blocând fluxul urinar și cauzând durere severă.

Colica renală apare din cauza unei pietre, iar pietrele se dezvoltă din cauza câtorva factori de risc diferiți care includ:

- calciu suplimentar în urină

- boli ale tractului gastrointestinal (GI), cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă

- guta, care apare din cauza unui exces de acid uric

- anumite medicamente

- cistinuria, în care pietrele se dezvoltă din cauza unui aminoacid numit cisteină

- obezitatea

- intervenții chirurgicale ale tractului gastrointestinal, cum ar fi un bypass gastric

- deshidratarea

- un istoric familial de urolitiază

Pietrele la rinichi pot apărea la unul sau ambii rinichi și afectează cel mai adesea persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, potrivit NHS.

Acestea sunt destul de frecvente, mai mult de 1 din 10 persoane fiind afectate.

Este posibil să nu observați dacă aveți pietre mici la rinichi. De obicei, le veți elimina prin urină fără niciun disconfort.

După ce s-a format o piatră la rinichi, corpul va încerca să o elimine prin urină.

Totuși, pietrele la rinichi mai mari pot provoca mai multe simptome precum:

- durere în partea laterală a burții (abdomen)

- durere severă care apare și dispare

- senzație de rău sau vărsături.

"Imaginați-vă dacă ai fi pilot într-un avion de vânătoare și te-ar apuca în acel moment o colică renală. 

Unii descriu colica renală ca o durere bruscă, de intensitate foarte ridicată, cel puțin echivalentă cu nașterea.

Are o intensitate uneori atât de ridicată, încât e nevoie ca tratament de adăugare a morfinei, derivatele opiacee, pe lângă cele antiinflamatorile clasice și antialgice", a conchis medicul urolog Mihai Dobra.

Potrivit Science Direct, în colica renală analgezia este un obiectiv principal în situația acută. Studiile randomizate și controlate sugerează că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene parenterale sunt la fel de eficiente ca narcoticele în tratarea colicii renale. Terapia medicală a fost, de asemenea, orientată spre tratarea calculilor renali sau grăbirea trecerii calculilor ureterali. Alcalinizarea urinei poate dizolva calculii de acid uric, iar unii experți consideră că expansiunea volumului va crește probabilitatea de trecere a calculilor, dar acest lucru nu este dovedit.

Potrivit NHS, ar trebui să cereți ajutor medical de urgență dacă:

- aveți dureri severe

- aveți o temperatură ridicată

- aveți un episod de frisoane sau tremurături

- aveți sânge în urină

Cum eviți apariția colicii renale?

Ei bine, evitarea colicii renale începe cu prevenirea pietrelor care provoacă simptomele.

Totuși, este recomandat să mărești aportul de lichide și să reduci sodiul din dietă, însă reține că este posibil ca un consum mai mare de lichide să nu amelioreze întotdeauna colica renală sau să ajute la eliminarea pietrelor din tractul urinar, dar, cel puțin, va preveni deshidratarea.

În plus, un regim alimentar sănătos, bogat într-o varietate de cereale integrale, legume, fructe și proteine slabe este bun pentru prevenirea colicii renale.

De asemenea, unii medici îi sfătuiesc pe oameni să își crească consumul de citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și grepfruturile, arată Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel