Colaborare între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” și Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Colaborare între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” și Comitetul Olimpic și Sportiv Român - Foto: Freepick @prostooleh
Protocol de colaborare între Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul cardiologiei sportive și a sănătății publice.

Miercuri, 14 decembrie, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), începând cu ora 11.00, este organizată Conferința de presă prilejuită de semnarea Protocolului de colaborare dintre Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC) și COSR, document care reglementează organizarea și desfășurarea de programe și proiecte de cercetare, diagnosticare și inovare, în domeniul cardio-vascular, având ca obiectiv principal creșterea performanțelor sportive și dezvoltarea strategiilor de prevenție în domeniul medicinei sportive și medico-militare.

Sportivii de performanță și militarii combatanți împărtășesc preocupări comune în ceea ce privește performanța în activitatea fizică, constituind modele de referință pentru un stil de viață sănătos ce are ca fundament efortul fizic adecvat, indicat în baza unor recomandări documentate științific de către societățile academice de profil. Astfel, rezultatele generate prin această colaborare s-ar putea implementa în mediul medico-militar, cu impact pe îmbunătățirea performanțelor cardio-vasculare ale militarilor în condiții de stres fizic cât și pe creșterea calității vieții cadrelor militare și în același timp pot reprezenta repere în cardiologia sportivă, un domeniu la început de dezvoltare în țara noastră, potrivit unui comunicat de presă.

La acest eveniment, delegația SUUMC este compusă din General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, Directorul general al unității medicale, Colonel medic Șef de lucrări dr. Silviu Stanciu, Șef Laborator Explorări Cardiovasculare Neinvazive și responsabil de implementarea Protocolului la nivelul SUUMC, Colonel medic Asistent universitar dr. Alice Munteanu, Șef Centrul de Boli Cardiovasculare și colonel medic Șef de lucrări dr. Dragoș Cuzino, Șef laborator  CT și IRM.

Din partea COSR vor participa la eveniment președintele Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi, membri ai  Comitetului Executiv al COSR,  precum și sportivii Team Romania, medaliați mondiali în 2022 – Cătălin Chirilă, canoe și Alin Alexuc, lupte greco-romane.

În cadrul acestui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul cardiologiei sportive, SUUMC vine cu o vastă experiență în evaluarea medicală a militarului atletic supus la diferite tipuri de efort sau stres fizic alături de expertiza unor medici care fac parte din comitetul tehnico-științific al unor federații de sport sau care au dobândit o serie de competențe în acest domeniu prin cursuri efectuate la universități de prestigiu din străinătate (Bordeaux, Rennes, Montpelier, Berna etc.).

Protocolul, o etapă importantă pentru cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul cardiologiei sportive și a sănătății publice

 

În acest sens, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” va întreprinde o serie de activități specifice dintre care menționăm:

- realizarea unor studii de evaluare a comportamentul inimii la efort (de screening, observaționale, non-intervenționale), având ca subiecți sportivii de înaltă performanță care participă la competițiile sportive internaționale, sub autoritatea COSR.;

- integrarea noilor tehnici funcționale (de exemplu spiro-ergometria efectuată prin multiple metode de testare la efort) și imagistice (ecocardiografia de stres, ecocardiografia de deformare miocardică, computertomografia cardiacă, rezonanta magnetică nucleară cardiacă), în algoritmul de evaluare a sportivilor de înaltă performanță, cu identificarea unor parametrii ce pot fi utilizați în creșterea performanțelor în timpul competițiilor sportive;

- evaluarea sportivilor adulți simptomatici cu posibilă patologie cardio-vasculară asociată folosind tehnicile avansate din cadrul ”Laboratorului de Explorări Cardiovasculare Neinvazive”.

Pentru îndeplinirea obiectivelor Proiectului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român pune la dispoziția Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, departamentul său de cercetare și explorare a sportivilor de performanță, cu aparatura aferentă, după cum urmează, dar fără a se limita la acestea: spiro-ergometrie, teste de teren, unitate mobilă de teste cardio-respiratorii K5, monitorizare somn cu stagiile de somn, monitorizare efort, teste biologice specifice sportivului de performanță.

Trebuie menționată importanța acestui protocol ca o etapă importantă și în ceea ce privește posibilitatea accesării de către SUUMC și a COSR, prin formarea unui consorțiu, a unor noi proiecte europene care vizează cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul cardiologiei sportive și a sănătății publice, derulate în parteneriat academic.

Valabilitatea derulării activităților Protocolului este de la data semnării și până la data de 30 septembrie 2024, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, potrivit comunicatului de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel