Clipitul, esențial pentru sănătatea ochilor. Ce semnal ne transmite creierul atunci când clipim prea des sau prea rar

clipitul - FOTO: Freepik@wayhomestudio@stockking
Clipitul este esenţial pentru sănătatea ochilor. Totuși, ce trebuie să știi dacă clipești prea des sau prea rar. Care este semnul care ar trebui să te trimită la medic.

Clipitul este o funcție corporală semiautonomă sau, pentru a spune pur și simplu, o mișcare coordonată a pleoapelor superioare și inferioare. Mulți oameni nu văd clipirea ca fiind mai mult decât un act involuntar - fără să-și dea seama că servește unei funcții importante!

Clipitul ajută ochii să rămână umezi și oxigenați și, de asemenea, șterge resturile din ochi.

De câte ori clipești într-o zi

Nu toată lumea clipește în același ritm, dar există o rată medie stabilită de oftalmologi. Să aruncăm o privire mai atentă la numărul mediu de clipituri și care sunt cauzele care pot perturba această funcție a ochilor.

În medie, majoritatea oamenilor clipesc în jur de 15 până la 20 de ori în fiecare minut. Asta înseamnă că, în timp ce ești treaz, probabil clipești de:

- 900 – 1.200 de ori pe oră

- 14.400 – 19.200 de ori pe zi

- 100.800 – 134.400 de ori pe săptămână

- între 5,2 și 7,1 milioane de ori pe an, notează Healthline.

Fiecare clipire durează între 0,1 și 0,4 secunde. Având în vedere de câte ori persoana medie clipește pe minut, acest lucru reprezintă aproximativ 10 la sută din timp eşti treaz. Cercetările sugerează că nu există nici o diferență semnificativă în cât de des clipești în funcție de sex sau de vârsta ta.

Vezi și: Dușul, necesar, dar contează și momentul în care te speli. Când nu ar trebui să faci duș niciodată. Îți poate afecta inima

Clipitul, de ce este esențial

Clipitul este esenţial pentru sănătatea ochilor. Acesta joacă un rol-cheie în:

- curățarea resturilor din ochi, cum ar fi particulele mici din aer, lacrimile uscate și celulele moarte

- transportarea nutrienților și a altor substanțe în ochi care vă ajută să vî mențineți vederea într-o stare optimă

- umezirea ochilor, ceea ce previne uscarea ochilor și reduce riscul de probleme cu filmul lacrimal

- transportarea oxigenului în ochi

Toate aceste funcții ajută, de asemenea, la prevenirea infecțiilor oculare. În plus, clipitul permite creierului să se odihnească pentru scurt timp, ajutându-vă să vă reorientați asupra a ceea ce faceți.

Vezi și: Părul de pe degetele picioarelor, ce înseamnă. Ce se întâmplă dacă este prea mult și cum îți afectează sănătatea

Ce se poate întâmpla dacă nu clipești?

Dacă nu clipești sau nu clipești suficient de des:

Corneea ta se poate umfla. Corneea ta nu are vase de sânge, aşa că are nevoie de oxigen din filmul lacrimal, pe care îl primeşte atunci când clipeşti. Dacă pur și simplu clipești mai rar, corneea ta ar trebui să obțină în continuare oxigenul de care are nevoie. Dar dacă nu clipești, lipsa de oxigen poate duce la umflarea corneei.  De fapt, corneea ta chiar se umflă un pic atunci când dormi, dar revine la normal la scurt timp după ce te trezești.

Ochii tăi nu vor primi nutrienții de care au nevoie pentru a rămâne sănătoși.

Ochii tăi se pot usca, pentru că filmul tău lacrimal nu este completat. Acest lucru poate duce la dureri oculare și vedere încețoșată.

Riscul de infecție oculară crește din cauza resturilor care rămân în ochi și a lipsei de oxigen la ochi.

Vezi și: Dușul, necesar, dar contează și momentul în care te speli. Când nu ar trebui să faci duș niciodată. Îți poate afecta inima

Ce te poate face să clipești mai rar?

Un motiv comun pentru care s-ar putea să clipești mai rar este din cauza sindromului de vedere pe calculator. Acest lucru se poate întâmpla atunci când utilizați un computer pentru o lungă perioadă de timp fără o pauză.

De fapt, cercetările arată că clipești cu 66% mai puțin în timp ce folosești un computer. Dacă aveți ochii uscați în timp ce utilizați un computer, acest lucru poate fi din cauza faptului că clipiți mai puțin frecvent.

Pentru a ajuta la combaterea sindromului de vedere pe calculator, încercați:

- să luați pauze frecvente și să aplicați regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uită-te departe de computer și odihnește ochii pe ceva ce se află la circa 20 de metri distanță timp de 20 de secunde.

- amintește-ți să clipești în timp ce lucrezi la calculator

- folosește picături pentru ochi

- ajustează iluminarea sau poziția ecranului pentru a reduce strălucirea sau utilizarea unui filtru de orbire pe ecran

- ajustarea luminozității și contrastului ecranului, astfel încât să nu trebuiască să vă încordați ochii pentru a citi

- limitarea timpului pe care îl petreci în fața ecranului unui computer, mai ales mai aproape de ora de culcare atunci când iluminarea poate fi mai rea și ești mai obosit.

Vezi și: Cât de pură este apa de ploaie pe o planetă toxică. "NU mai e sigură de băut sau de spălat!". Dorobăț: Riscul de contaminare cu bacterii, foarte ridicat

De asemenea, este posibil să clipiți mai rar din cauza problemelor cu pleoapa. Problemele pleoapelor pot fi cauzate de:

- paralizie

- boli oculare

- efectele secundare ale intervenției chirurgicale

Unele persoane cu boala Parkinson pot clipi, de asemenea, mai rar, din cauza problemelor cu mișcările lor musculare.

Ce te poate face să clipești mai des?

Clipirea mai frecventă poate fi enervantă, dar rareori este un semn al unei probleme grave.

Unele cauze posibile de clipire mai frecvente includ:

- iritarea ochilor, din cauza iritanților din aer, a ochilor uscați, a unei zgârieturi pe cornee, a inflamației pleoapei sau irisului, a faptului că aveți ceva în ochi sau din alte motive

- din cauză că vă concentrați pe un singur lucru pentru prea mult timp - de exemplu, după ce ați închis computerul la sfârșitul zilei

- probleme de vedere, cum ar fi miopie, sau ochii nu se aliniază în mod corespunzător

- o tulburare de mișcare, care poate provoca spasme oculare

- anxietate sau stres

- oboseală

- obicei

În cazuri rare, clipirea frecventă poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Afecțiunile care pot provoca clipiri frecvente includ:

- scleroză multiplă

- Boala lui Wilson

- Sindromul Tourette

Vezi și: Scapă de acnee: opt obiceiuri pentru o piele curată și sănătoasă

Simptomele la care trebuie să fiți atenți

De cele mai multe ori, o schimbare a frecvenței clipirii nu este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă frecvența clipirii este însoțită de alte simptome, s-ar putea datora ceva mai grav. La ce să fiți atenți:

Semne ale unei infecții oculare:

- roșeață

- mâncărime

- senzație de arsură

- durere

- sensibilitatea la lumină

- umflătură

- sentimentul că există ceva în ochi

- vedere încețoșată

Vezi și: Planta care previne bolile cardiace și cerebrale. Are și efect afrodisiac. Conține Vitamina C, antioxidanți și minerale. O poți consuma în ciorbe, salate sau chiar suc

- modificări ale frecvenței clipitului după o leziune oculară

- probleme cu echilibrul sau coordonarea

- alte spasme musculare

- ticuri fizice și vocale (la copii)

În medie, majoritatea oamenilor clipesc de 15 până la 20 de ori pe minut. Acest lucru vă ajută ochii să rămână sănătoși, menținându-i oxigenați și umezi și curățând resturile.

Deși există unele afecțiuni care vă pot face să clipiți mai mult sau mai puțin frecvent, o schimbare a ratei de clipire este rareori un semn al unei probleme grave.

Dacă observați modificări ale clipirii și semne ale unei infecții oculare, simptome neurologice sau o leziune oculară recentă, discutați cu medicul dumneavoastră. În acest caz, poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel