Cistita, ce este și cum se manifestă. Dincă: 11% dintre fete fac cel puțin un episod

cistita. FOTO: Freepik @jcomp
Cistita este una dintre cele mai frecvente infecții în rândul copiilor, după cele respiratorii și cele digestive. Fetele sunt mai afectate decât băieții.

Cistita, infecțiile de tract urinar, la copii se află pe locul al treilea, ca frecvență, după infecțiile respiratorii și cele digestive. Infecțiile urinare la cei mici pot fi mai greu recunoscute de părinți, iar pentru diagnosticare este nevoie de urocultură.

”Aproximativ 11% dintre fetițe fac cel puțin un episod de infecție urinară din cauza particularităților anatomice și aproximativ 3,6% dintre băieți”, a declarat dr. Carmen Dincă, medic primar pediatrie, în legătură cu frecvența apariției infecțiilor urinare în rândul copiilor.

Vezi și: De ce NU intervenim când vedem hărțuire pe stradă și de ce "femeia e de vină". Ana Măiță, mărturisire: Privirea aia de groază absolută și rușine mă va urmări pentru totdeauna

Cistita, infecțiile tractului urinar, simptome

Potrivit medicului, simptomele în cazul sugarului pot fi nespecifice, ”poate să fie agitat, să fie inapetent, nu crește foarte bine în greutate, poate să aibă vărsături și diaree. Mai specific, dacă mama observă că este agitat în timp ce micționează sau urinile sunt urât mirositoare”.

La copilul mai mare, simptomele infecției urinare includ:

- febră

- usturimi la micțiune

- dificultăți la micțiune

- hematurie (urinare cu sânge)

- dureri lombare

- enurezis nocturn (urinarea în pat).

Cistita, infecțiile tractului urinar, diagnosticare și tratament

În ceea ce privește diagnosticarea infecțiilor urinare, primele investigații necesare sunt un examen de urină, care poate să aibă nitriți și leucocite și urocultură pozitivă pentru un microb.

”Infecțiile urinare sunt tratate de către medic, care recomandă un tratament, în funcție de localizare, ele pot fi joase sau înalte, și în funcție de etiologie, virală sau bacteriană”, a declarat medicul pediatru.

În cazul în care copiii prezintă o infecție mai severă, aceștia au nevoie de tratament în spital. Cazurile de infecție severă sunt:

- copilul are febră înaltă și o stare generală alterată, fiind probabilă o infecție renală

- copilul are sub 6 luni

- bacteriile din tractul urinar s-au răspândit în sânge

- copilul este deshidratat sau varsă și nu i se pot administra oral medicamente sau lichide.

Cistita, infecțiile tractului urinar, prevenție

De asemenea, acesta a venit și cu o serie de sfaturi cu privire la prevenirea infecțiilor urinare la sugari și copiii mici, dar și de recidivă.

”În primul rând să schimbăm foarte des scutecul la sugar, să hidratăm foarte bine, în așa fel încât scutecul să se ude la 3 ore. Copilul mai mare are trebui trimis să golească vezica la fiecare 3 ore, lor le place să se joace foarte mult și uită de asta. Pe fetițe ar trebui să le învățăm să șteargă din față în spate și nu în ultimul rând, să combatem, de câte ori apare constipația, care este unul dintre factorii de risc pentru infecția de tract urinar”, a mai spus medicul. 

Constipația, cauze și tratament. Medic: O treime dintre copii suferă pe parcursul vieții de încetinirea tranzitului

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte, în timp ce până la o treime dintre copii sunt afectați de boala care se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort.

”Ne întâlnim foarte frecvent cu un simptom marcat de încetinirea tranzitului intestinal. Se pare că între 5 până  30% din populația pediatrică, deci o treime dintre copii, cumva suferă pe parcursul vieții de o încetinire a tranzitului intestinal. Și atunci când discută definiții trebuie să oferim niște variante normale și niște variante patologice.

Se pare că mai puțin de două defecații pe săptămână, deci eliminarea a mai puțin de două scaune în decursul a șapte zile marchează definiția pentru constipație.

În conceptul definiției actuale în ceea ce privește constipația la copil sunt nuanțe variate în funcție de vârstă, sub 4 ani și peste 4 ani, ar trebui să avem un criteriu suplimentar.

Copiii, adesea, când nu reușesc să elimine materii fecale de o consistență extrem de crescută într-un volum foarte mare au un anumit comportament și deseori acest comportament reiese din prima discuție cu familia, cu pacientul”, a explicat Lector Univ. Dr. Iulia Țincu, medic gastro-enterologie pediatrică, în cadrului unui podcast. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Regenerarea creierului, posibilă. Cât de aproape este momentul în care demența ar putea fi tratată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel