Ciroză alcoolică: gena care ar scădea riscul apariției bolii
14 sep, 12:35
O anume genă ar face puțin probabilă apariția cirozei alcoolice, susține un studiu recent.
Consumul de alcool     FOTO: pexels.com

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Indiana, SUA, analizează mai multe despre cum genele unei persoane joacă un rol în posibilitatea de a suferi de ciroză alcoolică și cum o anume genă ar face ca boala să fie mai puțin probabilă.

Ciroza alcoolică apare după ani întregi de băut alcool. ”Pe baza datelor din SUA, boala hepatică asociată cu alcoolul este în creștere în ceea ce privește prevalența și incidentele și se întâmplă mai des la pacienții mai tineri. (…) Există o adevărată problemă de sănătate publică care implică consumul de alcool și oamenii care încep să bea la o vârstă mai mica”, susține medicul și profesorul Suthat Liangpunsakul de la Medicină Divizia de Gastroenterologie și Hepatologie a Universității Indiana, și unul dintre principalii investigatori ai studiului.

Cercetarea a debutat în urmă cu ceva vreme și constituie unul dintre cele mai mari studii legate de ciroza alcoolică realizate vreodată. Probele de ADN au fost prelevate de la peste 1.700 de pacienți din site-uri din Statele Unite, mai multe țări din Europa și Australia. Cercetătorii americani au izolat ADN pentru analiza genomului. Au împărțit participanții în două grupuri - unul alcătuit din băutori cu vechime care nu au avut niciodată antecedente de leziuni hepatice induse de alcool sau boli hepatice și un al doilea grup de băutori care au avut ciroză alcoolică, conform unui comunicat al universității citate.

Autorii studiului au descoperit o genă numită Fas Associated Factor Family Member 2, sau FAF2, care ar face puțin probabilă apariția cirozei alcoolice.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri