Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Ciocolata are o zi a ei și se marchează la nivel mondial în data de 7 iulie. Specialiștii au întocmit o listă cu miturile și adevărurile despre ciocolată.
Consumul de ciocolată protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Acesta este un fapt. Prezența flavanolilor în cacao poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, metodele actuale de prelucrare a cacao reduc foarte mult concentrația acestor molecule neprețuite.
Acidul stearic, în ciuda faptului că este un acid gras saturat, nu contribuie la niveluri ridicate de colesterol. De fapt, se poate reduce posibilitatea de atacuri de cord și ateroscleroza, care este asociată cu niveluri ridicate de colesterol și inflamarea arterelor.
Cacao este, de asemenea, cunoscută pentru a reduce nivelul de colesterol LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL, colesterolul bun. Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor protejează, de asemenea, inima împotriva inflamației și daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi
Acesta este un fapt. Cu toate acestea, există un truc. Acest efect se simte numai cu doze foarte mari de flavanoli, care corespund la aproximativ 50 de batoane de ciocolată cu lapte. În plus, consumul de ciocolată atât de mult reprezintă, de asemenea, o cantitate semnificativă de zahăr și grăsimi. Prin urmare, impactul global asupra sănătății cuiva ar fi negativ, în ciuda beneficiilor oferite de flavanoli, notează Biron.
Acesta este un mit. Metodele de prelucrare pot da ciocolatei un aspect foarte întunecat, chiar dacă concentrația de flavanoli este practic zero. Procentul de cacao determină concentrația de flavanoli. Aceste informații se găsesc pe ambalaj.
Acesta este un fapt. Ciocolata care conține cel puțin 70% cacao este benefică pentru sănătatea unei persoane. Beneficiul este și mai mare dacă conține ulei de măsline printre ingredientele sale, mai notează Biron.
Acesta este un mit. Cacaoa conține fibre, care stimulează tranzitul intestinal. Cu cât conținutul de cacao din ciocolată este mai mare, cu atât conține mai multe fibre și cu atât mai mult ajută la evitarea constipației. Prin urmare, dacă suferiți de constipație, nu este din cauza ciocolatei.
Acesta este un mit. Nu există studii care să demonstreze că ingredientele din ciocolată pot provoca o dependență fiziologică sau pofte. Cu toate acestea, plăcerea derivată din consumul de ciocolată nu trebuie redusă. Endorfinele secretate atunci când se consumă ciocolată – așa-numiții hormoni ai plăcerii – ne fac să ne dorim să mâncăm mai mult din ea.
Ciocolata neagra este, de asemenea, cunoscuta pentru capacitatea de a suprima pofta de mancare. Consumul de ciocolată neagră oferă un sentiment de sațietate, ceea ce ajută la evitarea supraalimentării și, de asemenea, scade dorința de a mânca ceva dulce
Un studiu sugerează că epicatechina și flavonoidele, compuși prezenți în ciocolata neagră, pot ajuta la protejarea creierului de daune după un accident vascular cerebral. Epicatechinul acționează îndemnând celulele să se apere, acționând pentru a "porni calea protectoare care este deja prezentă în celule".
Cu toate acestea, nu toată ciocolata neagră conține acest compus, deoarece poate fi distrus de căldură și lumină. Acești compuși sunt, de asemenea, dovediți a fi de ajutor în scăderea riscului de tulburări nervoase, cum ar fi boala Alzheimer.
Ciocolata neagră (ciocolata care este în general neîndulcită și nu conține lapte) este foarte amară la gust. Un studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că "consumul de ciocolată neagră îmbunătățește metabolismul glucozei și scade tensiunea arterială. Reglează producția de oxid nitric (NO) de către flavanolii prezenți în ciocolata neagră iar astfel s-ar putea explica efectele sale atât asupra sensibilității la insulină, cât și asupra tensiunii arteriale.
Cacaoa conține "proprietăți antioxidante, vasodilatatoare, anticoagulante și antiinflamatorii care pot servi la contracararea tulburărilor depresive ale creierului", potrivit unei recenzii publicate în Journal of Functional Foods. Atât studiile pe animale, cât și pe oameni arată că aportul de alimente bogate în flavanol, cum ar fi ciocolata neagră, îmbunătățesc starea de spirit și au efecte antidepresive.
Ciocolata te face mai treaz și mai alert, ceea ce indirect ajută și la creșterea inteligenței. Flavonoidele stimulează fluxul de sânge către creier, potrivit unui studiu de la Universitatea Northumbria.
Vezi și: Poluarea, riscuri pentru sistemul respirator. Medic: Particulele poluante au efecte carciongenetice
Prezența flavonoidelor crește densitatea și hidratarea pielii. De asemenea, ajută la reducerea efectului razelor UV asupra pielii, protejându-vă astfel de arsurile solare. Ciocolata garantează, de asemenea, o piele sănătoasă bine hidratată, care se dublează ca o formulă anti-îmbătrânire.
Boabele de cacao sunt bogate în flavanoli, un tip de antioxidant cunoscut pentru a minimiza deteriorarea celulelor, care ar putea ține cancerul la distanță. Pentru a explora beneficiile anticancerigene ale ciocolatei, Societatea Americană de Cancer recomandă încercarea ciocolatei negre cu cel puțin 70% cacao, în cantități mici.
Ciocolata roz este un tip relativ nou de ciocolată, chiar al patrulea din cele create până acum, la 86 de ani de la descoperirea ciocolatei albe, din 1936. Ciocolata roz se numește Ruby și, la fel ca ciocolata neagră și cea albă, este la mare căutare printre creatorii de deserturi.
La fel ca ciocolata neagră, și ciocolata roz are o mulțime de beneficii pentru organism, cel mai important fiind rolul său antiviral.
Pentru producerea acestui tip de ciocolată se folosesc boabe de cacao Ruby, care se procură fie din Brazilia, fie din Ecuador sau Coasta de Fildeș. În realitate, ciocolata roz provine din aceeași specie din care se obține și ciocolată obișnuită, încă amestecul este unul diferit, asta făcând ciocolata mai specială, după 10 ani de cercetări.
Cel care a descoperit ciocolata roz ține secretă metoda de producție, însă în urma analizelor, s-a observat că această ciocolată are zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat, lapte praf integral, masă de cacao, lecitină de soia, acid citric și aromă naturală de vanilie.
În brevetul ciocolatei s-a menţionat că are niveluri ridicate de polifenoli, acesta fiind motivul pentru care are culoarea roz. În plus, s-a notat că tehnica unică de prelucrare contribuie şi ea la colorarea ei în roz.
Experții susțin că boabele de cacao mai fructate, nefermentate, tratate cu acizi, sunt folosite pentru a crea acest tip de ciocolată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...