Chirurgia robotică, mare AVÂNT în România. Constantinoiu: E viitorul

chirurgia generala. FOTO Pexels @ Anna Shvets
EXCLUSIV
Prof. Silviu Constantinoiu susține importanța stăpânirii tehnicilor clasice ale chirurgiei generale, dar și supraspecializările în chirugia robotică. 

”Se pare că până la urmă acesta să fie viitorul”, susține prof. Silviu Constantinoiu, cu privire la chirurgia robotică, afirmația fiind făcută în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medical, unde a fost invitatul prof. dr. Irinel Popescu.

În același timp, Constantinoiu susține că viitorii chirurgi trebuie să stăpânească și tehnicile clasice ale chirurgiei generale.

”A luat un mare avânt, iată, și chirurgia robotică, și în România. Nu numai în instituțiile publice, a început Fundeniul, apoi Spitalul Militar, și atâtea altele prin țară, dar iată că și instituțiile private au reușit să facă investiții. Din câte știu Spitalul Sanador beneficiază de tehnicile de chirurgie robotică, și se pare că până la urmă acesta să fie viitorul.

Eu nu neg importanța tehnicilor operatorii clasice, deschise, fiindcă nici nu poți să te apuci să faci o chirurgie de înaltă tehnologie până nu știi să faci tehnica clasică. Oricând există posibilitatea unui accident major hemoragic, sau de o altă natură, care să te oblige să convertești bolnavul.

Din punctul acesta de vedere, văd cum rezidenții noștri de chirurgie generală, care sunt obișnuiți cu chirurgia laparoscopică a colecistectomiei, căci 97-98% dintre cazuri se rezolvă laparoscopic, dar dacă cumva trebuie să convertești, sunt complet aerieni, pentru că ei nici nu au văzut așa ceva.

De aceea spun că este foarte normal să înveți tehnicile clasice și ulterior să treci spre tehnicile laparoscopice”, a mai spus Constantinoiu.

Mai mult, prof. dr. Irinel Popescu a ținut să sublinieze că impresia generală este că ”în România, comparativ cu Occidentul este că se face puțină chirurgie minim invazivă față de ceea ce ar trebui să se facă”. Iar replica prof. Constantinoiu nu a întârziat să apară.

”Era o perioadă când, în România, achizițiile tehnologice pătrundeau rapid. Dacă ar fi să ne mai gândim numai la investigațiile cu Raze Roentgen, prin anii 1895-1896, iar 6 luni mai târziu, la Colțea, Constantin Dimitrescu Severeanu avea primul laborator improvizat de radiologie din Europa. (...) Și chirurgia laparoscopică a pătruns destul de rapid, prin anii 1990 a apărut și la noi”, a mai spus prof. Constantinoiu.

Chirurgia laparoscopică are costuri mari, dar amortizabile. Constantinoiu: Nu este o pierdere de bani, ci un câștig

Supraspecializarea în chirurgie, un lucru bine venit

Totodată, prof. dr. Irinel Popescu a subliniat faptul că există o tendință de ”desprindere din trunchiul-mamă al chirurgiei”, în scopul de a se individualiza atât ca proces de formare a specialiștilor, cât și a modului de punere în practică a tipului respectiv de chirurgie.

”Este un lucru pozitiv, chiar dacă această supraspecializare zice că ai putea să vezi foarte bine copacul, dar nu mai vezi întreaga pădure, în realitate, performanța ține foarte mult de experiență.

Iar atunci când operezi de toate pentru toți, sigur că rezultatele nu pot fi la fel de bune ca ale celor care operează pe domenii strict, încât s-a ajuns la domeniu cum ar fi chirurgia hepato-pancreato-biliară, care răspunde și merge foarte bine, cu cursul de training.

Dar s-a introdus chirurgia oncologică, care are și ea particularitățile ei, cu toate că curricula medicului de chirurgie generală, a medicului specialist, intră tehnicile de chirurgie oncologică, rezecția pentru cancer, colectomia dreaptă, stângă,  dar asta nu înseamnă că deține și o competență de excelență în chirurgia oncologică”, a spus prof. Silviu Constantinoiu.

Listele de specializări, actualizate la Ministerul Sănătății

”Ar fi necesar să se facă aceste cursuri de atestare de competență și ele există. În calitate de președinte al Comisiei de Chirurgie Generală am reactualizat la minister toate aceste probleme, sunt depuse la Institutul de Perfecționare, cele care mergeau foarte bine, dinainte, cum ar fi cursul de chirurgie hepato-pancreatico-biliară, practic nu am avut ce să adăugăm, cursurile de chirurgie laparoscopică, nivelul 1 de bază și nivel avansat, dar s-a introdus și chirurgia oncologică, care nu a mers atât de bine pe cât am vrut, chirurgia colo-rectală și iată că am reușit să introducem ceva pe care nicio Occidentul nu prea îl are, și anume, chirurgia esofagului și a joncțiunii eso-gastrice și m-am luptat pentru asta, ținând cont de tradiția deosebită pe care o are chirurgia românească în acest domeniu”, a concluzionat prof. Silviu Constantinoiu la Academia de Sănătate. 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel