Chirurgia cardiovasculară pediatrică, deficitară la nivel național. Victor Costache: Perspectivele nu sunt foarte luminoase. Timpul nu este de partea noastră

chirurgia cardiovasculara pediatrica - FOTO: Freepik@DCStudio
EXCLUSIV
Chirurgia cardiovasculară pediatrică este o ramură deficitară la nivel național. Echipele medicale de la SANADOR caută soluții optime pentru a-i trata și pe cei mai mici și vulnerabili pacienți.

Chirurgia cardiovasculară pediatrică este o ramură complexă, dar deficitară la nivel național.Atunci când un copil trebuie să fie supus unei proceduri cardiovasculare pediatrice, aceasta este adesea pentru a corecta o problemă cardiacă cu care s-a născut. Defectele cardiace congenitale împiedică sângele să pompeze sau să circule în mod corespunzător și necesită o intervenție chirurgicală corectivă pentru a preveni complicațiile grave.

Unele proceduri cardiovasculare necesită o intervenție chirurgicală deschisă, iar altele pot fi efectuate cu tehnici minim invazive, în funcție de localizarea și gravitatea problemei.

Transfuzia de sânge este un alt tip de procedură cardiovasculară, care poate fi necesară în urma pierderii de sânge în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei leziuni sau pentru a furniza sânge sănătos pentru pacienții cu tulburări de sânge, anemie, cancer sau probleme hepatice sau renale.

Vezi și: Ce se întâmplă cu pacientul după operația cu robotul. Buliga: Am fost surprinși. Ești operat, e normal să te doară, asta e mentalitatea

SANADOR vine în sprijinul micuților pacienți

Prof. univ. dr. Victor Costache, chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce eforturi se fac pentru a salva viața acestor pacienți care s-au născut cu malformații cardiace. 

”Probabil că în doi ani vom reuși să fim complet autonomi la Sanador pentru toate patologiile, inclusiv copii foarte mici și malformațiile complexe. La nivel național îmi este foarte greu pentru că eforturile sunt asimetrice iar atât timp cât sistemul de finanțare al bolilor cardiovasculare este blocat la nivel central, chiar și colegii care doresc să dezvolte astfel de inițiative nu vor avea nicio șansă. Perspectivele nu sunt foarte luminoase pe termen mediu și lung.

Vezi și: Când au apărut roboții în medicină. Ce rol a jucat "Războiul Stelelor" a lui Reagen. Teodor Buliga: Avântul a fost exploziv. Lucrurile bune în medicină, inspirate de război sau astronomie

Timpul nu este de partea noastră și practic până nu se va rezolva problema sistemică a finanțării corecte, vom găsi doar soluții tranzitorii. Până nu ieșim din acest blocaj va fi în continuare foarte greu, vom funcționa doar pe aceste inițiative locale. Vestea bună este aceea că echipa noastră și Centrul Sanador, devine din ce în ce mai expertă în ceea ce privește domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Cel mai mult avem să lărgim echipa. Așteptăm ca alături de noi să vină și alți colegi pentru că avem nevoie de specialiști în terapie intensivă iar cel mai mare deficit pe care îl avem este la asistente medicale. În București nu există această expertiză a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, dar avem sprijinul echipelor din străinătate și sunt multe asistente medicale din străinătate care vin și le ajută pe cele de la noi. Am avut un copilaș de trei luni și 4,6 kilograme, dar în trecut am operat și copilași de sub un kilogram. Sunt copii născuți prematur, cu malformații care nu pot fi amânate”, a explicat prof. univ. dr. Victor Costache, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Robotul în oncologie. Tehnica ce descoperă tumoarea. Teodor Buliga: Vezi dacă un ganglion este în preajma tumorii și dacă e prins sau nu de tumoare

Malformațiile cardiace congenitale la copii, de ce apar

O malformație cardiacă congenitală este o problemă de structură a inimii cu care se naște un copil. Unele defecte cardiace congenitale la copii sunt simple și nu necesită tratament. Alte defecte cardiace congenitale la copii sunt mai complexe și pot necesita mai multe intervenții chirurgicale efectuate pe o perioadă de mai mulți ani, potrivit Mayo Clinic.

Defectele cardiace congenitale grave sunt adesea diagnosticate înainte sau la scurt timp după ce copilul dumneavoastră se naște. Dacă observați că bebelușul dvs. are oricare dintre semnele sau simptomele de mai sus, apelați la furnizorul de servicii medicale.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre semnele sau simptomele unor defecte cardiace mai puțin grave pe măsură ce crește, apelați la furnizorul de servicii medicale pentru copilul dumneavoastră. Furnizorul de servicii medicale al copilului dumneavoastră vă poate spune dacă simptomele copilului dumneavoastră se datorează unui defect cardiac sau unei alte afecțiuni medicale.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel