Știai că data și grosimea primei...
Certificatul de virginitate nu mai poate fi eliberat. Autoritățile au eliminat constatarea virginității la femei, conform unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Justiției publicat în Monitorul oficial.
Până acum legea spunea că examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate, se făceau pentru ”constatarea virginitatii, capacității sexuale, vârstei, conformatiei sau dezvoltării fizice în circumstanțe precum constatarea virginitatii sau deflorarii, viol, perversiuni sexuale, obținerea pentru minore a dispensei de vârsta în vederea căsătoriei, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcina, viduitate, avort, naștere, lehuzie”.
Ei bine, acest paragraf a fost modificat, conform noului ordin, cu ”stabilirea capacității sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate, avort, naștere, lehuzie;”.
În noiembrie 2022, Institutul Național de Medicină Legală a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate pentru fetele ale căror părinți cer asta, deși în vara acestui an INML anunțase, la presiunea unor organizații civice, că nu va mai elibera astfel de documente, procedura fiind calificată drept ”un abuz asupra adolescentelor”.
Vezi și: 10 probleme pe care le poți avea atunci când amețești. Pot fi chiar semn al unui AVC
Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame" a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL că eliminarea acestui test este o victorie.
”Este o veste extraordinar de bună (eliminarea certificatului de virginitate -n.r.). Să sperăm că se va respecta legea și că nu vor exista cadre medicale ispitite de sume de bani ca să mai facă astfel de constatări.
Este absolut necesară eliminarea acestui certificat de foarte mulți ani. Este o aberație că a existat. Era o procedură absolut abuzivă care încălca drepturile copilului.
Lăsa o traumă. Pe de o parte, eroda relația copil-părinte. Erai maltratat de părinții tăi, erai chinuit cu mama și tata. Eroda și încrederea în instituțiile statului. Erai dusă să fii chinuită cu mama și tata, de mână, pe ușa unui spital sau a unui cabinet medical”, a explicat Ana Măiță, președintele ”Asociației Mame pentru Mame” în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Acestea sunt realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.
În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a spus de ce testul de virginitate este încă legal în România anului 2022, cum poate o mama să-i ceară așa ceva fiicei sale și ce măsuri poate lua România în acest sens.
"Este un grav abuz asupra copilului și femeii faptul că în România anului 2022 mai poți, ca fetiță sau adolescentă, să fii dusă în mod legal de părinți sau aparținători la un test de virginitate - în fapt, o procedură pseudomedicală intruzivă, umilitoare și traumatizantă, care s-a dovedit că nu demonstrează nicidecum dacă ți-ai început sau nu viața sexuală!
Niciun medic legist nu ar trebui să mai accepte să perpetueze acest abuz în condițiile în care literatura medicală de specialitate s-a pronunțat definitiv despre lipsa de acuratețe și caracterul traumatizant, profund discriminatoriu al acestei proceduri.
Pe scurt, procedura trebuie eliminată din legislație urgent și după scoaterea ei din legalitate trebuie ca părinții care insistă să ceară pentru fiicele lor test de virginitate să primească în schimb o vizită de la Protecția Copilului. Iar medicii care sunt dispuși să livreze acest serviciu pseudomedical, să devină obiectul unei anchete din partea Colegiului Medicilor.
Destul că fetițele și adolescentele, precum și toate femeile din România, sunt printre cele mai violate și abuzate din Europa, ele mai sunt supuse și molestării instituționale de către părinți abuzivi și medici constrânși de această lege perpetuată din Evul Mediu.
Este incredibil că această lege mai există încă.
Corpul medical poate să ia măsuri acum, fără să mai stea după Parlament, pentru a opri abuzul: medicii legiști pot decide, în bloc, să invoce obiecții de conștiință și să refuze livrarea acestui serviciu pseudomedical. Asta ar opri cel mai rapid abuzul", ne-a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...