Cerealele, bombe calorice. Medic: Sunt pline de zahăr. 70 de grame de cereale înseamnă porția de zahăr pe întreaga zi

cerealele - FOTO: Freepick
Cerealele sunt o gustare frecvent întâlnită la micul-dejun. Numai că acestea sunt nesănătoase.

Cerealele sunt nesănătoase dacă sunt consumate zilnic, mai ales în cazul copiilor. Medicul nutriționist Amalia Arhire atrage atenția asupra riscurilor la care sunt expuși copiii cărora li se oferă zilnic cereale.

”Chiar dacă cerealele au fost gândite inițal ca o variantă excelentă de mic dejun, un ajutor în plus pentru digestie, o sursă bună de energie, variantele actuale de cereale, mai ales cele pentru copii sunt doar niște bombe calorice pline de zahăr și sărace în nutrienți buni pentru creștere.

Nu mai dați copiilor să mănânce cereale. Sunt pline de zahăr. 70 de grame de cereale înseamnă porția de zahăr pe întreaga zi. Dacă își toarnă cu punga, poate să mănânce chiar dublu de atât. Riscurile de obezitate sunt foarte mari dacă îți lași copilul să mănânce cereale în fiecare dimineață”, este semnalul de alarmă tras de dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.

Vezi și: De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Produsele cu zahăr afectează creierul

Alimentele se împart în două categorii mari. Sănătoase și nesănătoase. Dacă vreți să vă mențineți inteligența atunci trebuie să știți care sunt alimentele, care potrivit specialiștilor, ucid inteligența. Nutriționiștii recomandă a se evita alimentele nocive pentru creier, sau de a limit ape cât posibil consumul acestora.

Studiile arată că excesul de zahăr este dăunător organismului. Produsele care conțin mult zahăr nu doar că afectează silueta, ci au efect negativ asupra procesului de învățare și memorie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 5 la sută din aportul nostru caloric zilnic, ceea ce ar însemna cam 25 de grame (6 lingurițe).

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Care este cantitatea ideală de cereale integrale. Hâncu: Ține de foame până spre prânz

Cerealele sunt parte integrantă din mic dejun sănătos și plin de nutrienții cu care să pornim la drum. Un lucru foarte important, de care trebuie ținut este cantitatea de cereale pe care o folosim, astfel încât acestea nu doar să ne dea energia necesară, dar să ne și ajute la menținerea greutății.

”Cele integrale sunt cele sănătoase, pentru că cerealele  integrale păstrează și germenele, și tărâța, și nu numai endospermul cum sunt în cazul cerealelor rafinate. Este de menționat că cerealele rafinate sunt cele care exclud cei mai mulți nutrienți , vitaminele B, vitaminele din grupul E”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist specializat în boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Iar pentru ca informațiile pe care le oferă să aibă și un impact vizual, medicul a pregătit și câteva modele de mic dejun, respectiv prânz, care să aibă la vază cerealele integrale.

”Vom face câteva modele de mic de jun și de prânz, pentru a arăta că de fapt contează și cantitatea. O sp vă arăt un model de iaurt cu afine, foarte sănătos, foarte recomandat. Am pus cam 50 de grame de afine și punem o lingură, care înseamnă cam 30 de grame. Am pus fulgi de hrișcă, cu o cantitate bună de proteine, foarte sănătoși. Acesta ar fi un model de mic dejun sănătos, chiar pentru o doamnă care dorește să se mențină sau chiar să scadă în greutate. Ține de foame până spre prânz pentru că cerealele integrale au un index glicemic scăzut, se eliberează treptat energia și până la prânz ne ține de foame. Hrișca are proteine, este practic un carbohidrat și ne aduce energie, dar o eliberează treptat.

Mi s-a întâmplat să vină un pacient cu o boală cardiovasculară ce mi-a spus Bun, dar eu nu mai slăbesc și fac tot ce trebuie făcut. De ce? De multe ori știm că punem iaurt, știm că punem afine, totul este foarte sănătos, dar greșim. În loc să punem o lingură de fulgi de cereale, sunt persoane care 2-4 linguri, care adaugă și fulgi de ovăz și uite așa se transformă practic ceea ce era un mic dejun sănătos, echilibrat și caloric, și din punct de vedere nutritiv, se transformă într-o bombă calorică pe care persoana respectivă este convinsă că face tot ce trebuie și va slăbi. Cantitatea face diferența”, a mai spus Anca Hâncu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel