Cele două tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor. Dr Gangone (SANADOR): Nu carnea e de vină, le fac și vegetarienii

cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Medicul Eliza Gangone a vorbit despre cele două tipuri de cancer digestiv, frecvente și deseori fatale, provocate din cauza alimentelor pe care le consumăm.

Teoretic, în tractul digestiv, cancere pot să apară la orice nivel, arată Dr Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR. Dar sunt două tipuri sunt foarte frecvente și ele se situează în TOP 5 cele mai mortale cancere, la nivel global. 

„Neoplazii pot să apară la orice nivel din tubul digestiv, începând cu esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul și nu în ultimul rând rectul. Cele mai frecvente cancere din acest sistem, epidemiologic vorbind, sunt cancerul colorectal și cancerul gastric. Din punct de vedere histopatologic cel mai frecvent este adenocarcinomul. Ca și frecvență, cancerul colorectal este poate cel mai frecvent, al patrulea cel mai frecvent dintre toate tipuri de cancer, pe glob, iar cancerul gastric reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, la nivel mondial. Amândouă sunt cancere extrem de frecvente”, a arătat cunoscutul chirurg. 

Specialistul SANADOR sune că statistic cele două tipuri de cancer apar mai des la anumite categorii de vârstă, dar că incidența lor începe să crească și la categoriile mai tinere. 

„În general, cancerul colorectal are o incidență maximă între 60 și 69 de ani, însă în ultimii 10-15 ani incidența s-a modificat pe grupe de vârstă, astfel încât noi constatăm în practica medicală - și în ultimele studii o arată - că frecvența a crescut și la categoria de vârstă 40-50 de ani. Iar cancerul gastric are o frecvență maximă la grupa de vârstă de 50-70 de ani”, a spus dr Eliza Gangone. 

Vezi și: Alimentele care provoacă tăcut CUPEROZA: Deshidratare, se strânge fața și USTURĂ. Dacă nu tratezi, ajungi în stadiul următor

"Un factor de risc major comun: alimentația"

 

Ea arătat că cele două tipuri de cancer - gastric și colorectal - au un factor de risc major comun: alimentația. Practic, ceea ce mâncăm provoacă apariția bolii. 

„Există și o explicație a faptului că apar mai des la aceste categorii de vârstă: pentru că în special cancerul colorectal se consideră că este o boală a factorilor de mediu, în care sunt implicați factori sociali, factori culturali și nu în ultimul rând, dieta și stilul de viață. Astfel se explică de ce, după o perioadă îndelungată de evoluție și de anumite obiceiuri, în special alimentare, sub influența acestor factori de risc, practic poate să apară cancerul. La fel și cancerul gastric, este mai puțin influențat de factorii de mediu, în schimb el are ca factori de risc incriminate în mod special obiceiurile alimentare, și anume consumul alimentelor foarte condimentate, afumate, conservate, alimentele bogate în sare sau anumite diete care exclud proteine și grăsimi”, a explicat chirurgul. 

Interesant e că deși până acum era incriminată carnea roșie - mai ales cea procesată - pentru apariția acestor cancere, de fapt și și vegetarienii fac astfel de cancere. Medicul arată că de fapt carnea este foarte valoroasă în dietă. 

„S-a observat că sunt cancere foarte agresive la persoane care practic țin diete care exclud carnea din alimentație, la vegetarieni sau vegani. Din carnea roșie se produc cele mai bune proteine, proteinele structurale, anticorpii, se pare că această carență din alimentație are un impact imun și reprezintă un anume factor de risc pentru apariția unor neoplazii. Alimentația trebuie să fie totdeauna echilibrată. Organismul are nevoie de toate grupele alimentare, iar proteinele și grăsimile sunt extrem de importante pentru creier, pentru tot ce înseamnă rezistență imunitară și regenerare celulară”, arătat dr  Eliza Gangone. 

Vezi și: 10 lucruri banale care îți pot distruge ficatul. Simptomele care-ți arată că ai o boală hepatică

 

Cum se tratează cancerul gastric și cel colorectal și ce risc au să recidiveze, aflați în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel