Ceaiul negru: tot ce trebuie să știi despre riscurile și beneficiile lui

Ceai
Consumul de ceai negru este considerat benefic pentru mai multe afecțiuni, însă cercetările nu le confirmă pe toate.

Ceaiul negru este obținut din planta Camellia sinensis. Frunzele și tulpinile îmbătrânite sunt folosite pentru a face medicamente. Ceaiul verde, care este făcut din frunze proaspete ale aceleiași plante, are unele proprietăți diferite.

Ceaiul negru este utilizat pentru îmbunătățirea vigilenței mentale, precum și a deprinderilor de învățare, memorie și procesare a informațiilor. Este, de asemenea, utilizat pentru afecțiuni precum durerea de cap, atât tensiunea arterială scăzută, cât și hipertensiunea, prevenirea bolii Parkinson și multe altele, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.
Ceaiul negru este consumat ca o băutură caldă sau rece.

Cât de eficient este

Baza de date cuprinzătoare a medicamentelor naturale evaluează eficacitatea pe baza dovezilor științifice conform următoarei scări: Eficace, probabil eficiente, posibil eficiente, posibil ineficiente, probabil ineficiente, ineficiente și dovezi insuficiente de evaluat, potrivit US National Library of Medicine.

Evaluările de eficacitate pentru ceaiul negru sunt după cum urmează:

Probabil eficient pentru:
Vigilență mentală, atenție. Consumul de ceai negru și alte băuturi cu cofeină pe tot parcursul zilei ajută la menținerea oamenilor atenți și la îmbunătățirea atenției, chiar și după perioade prelungite fără somn. Efectul pare să crească odată cu creșterea cantității de cofeină din băuturile cofeinizate.

Posibil de eficient pentru:
Tensiunea arterială scăzută. Ceaiul negru conține cofeină. Băuturile care conțin cofeină ajută la creșterea tensiunii arteriale la persoanele în vârstă care au tensiune arterială scăzută după ce au mâncat.

Infarct. Unele cercetări arată că persoanele care beau ceai negru au un risc mai scăzut de a avea un atac de cord. De asemenea, persoanele care au consumat ceai negru de cel puțin un an înainte de a face un atac de cord par să fie mai puțin susceptibile de a muri după ce au avut un atac de cord.

Oase slabe și fragile (osteoporoză). Cercetările timpurii sugerează că femeile în vârstă care beau mai mult ceai negru au oase mai puternice decât cele care beau mai puțin. Consumul mai mult de ceai negru pare, de asemenea, legat de un risc mai mic de fracturi de șold la bărbații și femeile în vârstă.

Cancer ovarian. Femeile care consumă în mod regulat ceai, inclusiv ceai negru sau ceai verde, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian în comparație cu femeile care nu beau niciodată sau rareori ceai.

Boala Parkinson. Unele cercetări arată că persoanele care consumă băuturi cu cofeină precum cafea, ceai și cola prezintă un risc mai scăzut de boală Parkinson. Riscul mai mic pare să fie direct legat de doza de cofeină la bărbați, dar nu la femei. Consumul de ceai negru pare, de asemenea, legat de un risc redus de boală Parkinson în rândul persoanelor care fumează.

Posibil ineficient pentru:

Cancerul vezicii urinare. Persoanele care beau ceai, inclusiv ceaiul negru și ceaiul verde, nu par să aibă un risc mai mic de cancer al vezicii urinare comparativ cu cele care nu beau ceai.

Cancer mamar. Persoanele care beau ceai negru nu par să aibă un risc mai mic de cancer de sân în comparație cu cei care nu beau ceai negru.

Cancer de colon sau rect. Unele cercetări timpurii sugerează că un consum de ceai negru sau verde ar putea fi legat de un risc mai mic de cancer de colon și rect. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor arată că acest consum de ceai nu este legat de un risc mai mic de cancer de colon și rect. De fapt, unele cercetări timpurii sugerează că consumul de cantități mai mari de ceai negru ar putea fi legat de un risc crescut de cancer de colon și rect.

Diabet. Cercetările timpurii sugerează că administrarea unui extract de ceai negru și verde nu îmbunătățește nivelul mediu de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. Alte cercetări timpurii sugerează că consumul a cel puțin o ceașcă de ceai negru pe zi nu este legat de un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 la adulții japonezi.

Cancer al mucoasei uterului (cancer endometrial). Femeile care beau mai mult ceai negru nu par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial în comparație cu cele care beau mai puțin.

Cancerul esofagului. Persoanele care beau cantități mai mari de ceai negru nu par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer de esofag în comparație cu cei care consumă mai puțin. De fapt, unele cercetări sugerează că consumul de ceai negru mai mult sau mai puternic ar putea crește riscul de cancer al esofagului.

Cancer la stomac. Unele cercetări timpurii sugerează că consumul de ceai negru sau verde ar putea fi legat de un risc mai mic de cancer de stomac. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor arată că persoanele care beau ceai negru sau verde nu au un risc mai mic de cancer de stomac. De fapt, unele cercetări timpurii sugerează că persoanele care beau cantități mai mari de ceai negru ar putea avea un risc crescut de cancer de stomac în comparație cu cei care beau mai puțin.

Cancer de plamani. Cercetările timpurii au constatat că consumul de ceai negru nu este legat de un risc redus de cancer pulmonar și poate fi chiar legat de un risc crescut.

Dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea pentru:

Ateroscleroză. Cercetările timpurii sugerează că persoanele care beau ceai negru prezintă un risc redus de a se întări arterele în comparație cu cei care nu beau ceai negru. Această legătură este mai puternică la femei decât la bărbați.

Boala de inima. Majoritatea cercetărilor sugerează că consumul de ceai negru nu protejează împotriva bolilor de inimă sau a morții de boli de inimă. Dar nu toate cercetările sunt de acord. Unele cercetări efectuate pe oameni care au deja boli de inimă sugerează că consumul de ceai negru este legat de un risc mai mare de îmbolnăvire a bolilor de inimă sau de moarte.

Carii dentare. Cercetările timpurii sugerează că clătirea cu un extract de ceai negru ar putea ajuta la prevenirea cariilor.

Diaree. Cercetările timpurii arată că administrarea de ceai negru sub formă de tablete reduce scaunele apoase la copiii cu diaree.

Niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie). Încă nu este clar dacă consumul de ceai negru ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Unele cercetări arată că ceaiul negru ar putea reduce colesterolul total și colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL sau colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri normale sau ridicate de colesterol. Cu toate acestea, alte cercetări arată că consumul de ceai negru nu are aceste efecte.

Tensiune arterială crescută. Unele cercetări arată că consumul a 3-5 căni pe zi de ceai negru sau administrarea extractului de ceai negru poate reduce tensiunea arterială cu o cantitate mică la persoanele cu tensiune arterială normală sau crescută. Dar nu toate cercetările sunt de acord. 

Pietre la rinichi. Femeile care beau câte o ceașcă de ceai, cum ar fi ceaiul negru, pe zi par să aibă un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi în comparație cu cele care nu beau ceai.

Obezitatea. Cercetările timpurii arată că administrarea unui produs care conține extract de ceai negru plus multe alte ingrediente timp de 12 săptămâni nu reduce greutatea corporală la adulții supraponderali.

Cancer pancreatic. Unele cercetări timpurii sugerează că consumul de ceai negru este legat de un risc redus de cancer pancreatic. Cu toate acestea, alte cercetări arată rezultate contradictorii.

Cancer de prostată. Cercetările timpurii sugerează că consumul de ceai negru este legat de un risc redus de cancer de prostată.

Cancer la rinichi. Cercetările timpurii sugerează că persoanele care beau cantități mai mari de ceai negru sau verde au un risc crescut de a dezvolta cancer la rinichi.

Stres. Cercetările timpurii sugerează că consumul de ceai negru timp de 6 săptămâni nu îmbunătățește tensiunea arterială, ritmul cardiac sau sentimentele de stres în timpul îndeplinirii sarcinilor stresante.

Accident vascular cerebral. Ceaiul negru conține substanțe chimice numite flavonoide. Cercetările timpurii sugerează că consumul unei diete care conține flavonoizi este legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral.

Durere de cap.
Tulburări de stomac.
Vărsături.
Răspuns crescut la stimulii sexuali.
Alte condiții.

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea ceaiului negru pentru aceste utilizări.

Cum funcționează

Ceaiul negru conține 2% până la 4% cafeină, care afectează gândirea și vigilența, crește cantitatea de urină și poate reduce simptomele bolii Parkinson. De asemenea, conține antioxidanți și alte substanțe care ar putea ajuta la protejarea inimii și a vaselor de sânge.

Cât de sigur este

Atunci când este luat pe cale orală: consumul de cantități moderate de ceai negru este PROBABIL DE SIGUR pentru majoritatea adulților.
Consumul prea mult de ceai negru, precum mai mult de cinci căni pe zi, este POSIBIL NESIGUR. Cantități mari de ceai negru pot provoca reacții adverse datorită cofeinei din ceaiul negru. Aceste reacții adverse pot varia de la ușoare la grave și includ dureri de cap, nervozitate, probleme de somn, vărsături, diaree, iritabilitate, bătăi neregulate ale inimii, tremurături, arsuri la stomac, amețeli, sunete în urechi, convulsii și confuzie. De asemenea, persoanele care beau mereu ceai negru sau alte băuturi cu cofeină, în special în cantități mari, pot dezvolta dependență psihologică.
Consumul de cantități foarte mari de ceai negru care conține mai mult de 10 grame de cofeină este, probabil, nesigur. Dozele de ceai negru atât de mari ar putea provoca moartea sau alte reacții adverse severe.
Precauții și avertismente speciale:
Sarcina și alăptarea: Dacă sunteți gravidă sau alăptați, consumul ceaiului negru în cantități mici este POSIBIL SIGUR. Nu beți mai mult de 2 căni pe zi cu ceai negru. Această cantitate de ceai oferă aproximativ 200 mg de cofeină. Consumul mai mult decât această cantitate în timpul sarcinii este POSIBIL NESIGUR și a fost legat de un risc crescut de avort spontan, un risc crescut de sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS) și alte efecte negative, inclusiv simptome de sevraj la cofeină la nou-născuți și greutate mai mică la naștere.
Dacă alăptați, consumul a mai mult de 3 căni pe zi cu ceai negru este POSIBIL NESIGUR și poate determina bebelușul să devină mai iritabil și să aibă mai multe mișcări intestinale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel