Ceaiul care te scapă de balonare și insomnie. Ce alte beneficii mai are pentru sănătate

ceaiul care te scapa de balonare si insomnie. FOTO: Freepik @atlascompany
Planta este folosită în bucătăria mediteraneeană, dar și în cea românească. Află cui nu îi este indicat consumul acesteia.

Plantă aromatică, folosită în special în bucătăria mediteraneeană, dar prezentă destul de frecvent și în România, în special în zona Ardealului, tarhonul este bogat în fitonutrienți, precum și antioxidanți care ajută șa promovarea sănătății și la prevenirea bolilor.

Tarhonul, conținut nutrițional

O sută de grame de tarhon, uscat, conține:

- calorii 295

- carbohidrați 50,22 g

- proteine 22,77 g

- grăsimi totale 7,24 g

- fibre 7,4 g

- folați 68,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  56% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 185% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 103% DZR

- tiamina (vitamina B1) 21% DZR

- vitamina A 140% DZR

- vitamina C 83% DZR

- sodiu 4% DZR

- potasiu 64% DZR

- calciu 114% DZR

- cupru 75% DZR

- fier 403% DZR

- magneziu 87% DZR

- mangan 346% DZR

- zinc 35% DZR, arată Nutrition&You.

2. -imagine fara descriere- (317838636_883633676337777_1664175826744377680_n_34687200.jpg)Tarhon. FOTO: Freepik @AndreyStar

Vezi și: 6 alimente de evitat când te doare gâtul. Cum vă pot fi de ajutor citricele

Tarhonul, beneficii pentru sănătate

Tarhonul, ca urmare a conținutului de vitamine și minerale, are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Poate fi consumat sub formă de ceai, precum și sub formă de ulei. În medicina tradițională, tarhonul este folosit pentru a stimula apetitul, dar și ca remediu pentru anorexie, dispepsie, balonare și sughiț. Uleiul de tarhon este utilizat ca anestezic local și antiseptic în problemele de natură dentară.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Nivelul de zahăr din sânge poate crește ca urmare a rezistenței la insulină din cauza inflamației. Tarhonul este eficient în combaterea acestei rezistențe, fapt ce ajută la reglarea nivelului glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Te scapă de insomnie

Consumul de tarhon îmbunătățește calitatea somnului, având efect sedativ. Multe persoane au raportat că un ceai de tarhon băut după o zi stresantă i-a ajutat să doarmă mai bine. Acest efect al tarhonului este încă cercetat, notează HealthifyMe.

Bogat în antioxidanți

Tarhonul proaspăt este una dintre cele mai puternice ierburi cu proprietăți antioxidante, ca urmare a conținutului de vitamina C, cupru și zinc, având un indice ORAC de 15.542 µmol TE/100g. Antioxidanții prezenți în tarhon combat stresul oxidativ și neutralizează efectul dăunător al radicalilor liberi.

Crește apetitul

Pierderea apetitului este nocivă pentru sănătate și poate duce la malnutriție, o afecțiune comună persoanelor în vârstă.În organism există doi hormoni responsabili cu apetitul: grelina (hormonul foamei) și leptina (hormonul sațietății). Mai multă grelină vă face să vă simțiți flămând, în timp ce un nivel crescut de leptină vă va face să vă simțiți sătul și să scade pofta de mâncare. Tarhonul acționează prin scăderea nivelului de leptină.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Balonarea, dispepsia și iritațiile la nivelul stomacului sunt combătute cu ajutorul tarhonului. Acesta stimulează ficatul să producă bilă, o enzimă care ajută digestia. Consumul de ceai de tarhon sau chiar consumul de plantă proaspătă poate ajuta în cazul unei digestii deficitare.

Are proprietăți antibacteriale

Tarhonul are, de asemenea, proprietăți antibacteriene. Există cercetări efectuate pe brânză care oferă dovezi științifice pentru proprietățile antibacteriene ale tarhonului. Diferite tipuri de bacterii sunt principalele responsabile pentru bolile de origine alimentară: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, B. Subtilis, E. coli.

Reduce inflamațiile

Un studiu de laborator a arătat că tarhonul are proprietăți antiinflamatorii. Extractul de tarhon reduce semnificativ nivelul de citochine, proteinele responsabile cu declanșarea inflamațiilor.

Îmbunătățește sănătatea mintală

Manganul este un oligoelement de care avem nevoie în cantități mici. În ciuda acestui fapt, manganul joacă un rol important pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos, precum și pentru sistemul imunitar. Aportul uriaș de mangan, 346% din necesar, face din tarhon un aliat al sănătății mintale. De asemenea, tarhonul conține compuși precum quercitina, care ajută la reducerea stresului și crește rezistența la depresie.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Studiile arată că tarhonul, alături de alte ierburi aromatizate și condimente, ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Bolile de inimă, precum accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.

Previne obezitatea

Trahonul, în special  cel rusesc, ajută la prevenirea obezității. Mai mult decât atât, poate îmbunătăți capacitatea musculară prin creșterea nivelului de absorbție a creatinei din mușchi, fapt ce îl face apreciat de cei care își doresc o musculatură în formă.

Stimulează tiroida

Tiroida produce doi hormoni esențiali pentru digestie: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Extractul de tarhon stimulează tiroida să producă acești hormoni și să mențină un metabolism bun.

Eficient în sindromul premenstrual

Cu efect antiinflamator, dar și cu acțiune asupra reducerii stresului, tarhonul este eficient și în reglarea ciclului menstrual, precum și în reducerea din simptomatologia sindromului premenstrual. Trebuie reținut că tarhonul nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece stimulează menstruația.

Calmant al durerilor gingivale

Substanțele active din tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale și dentare. Folosit sub formă de ulei, tarhonul poate acționa ca un un anestezic local, mai arată sursa menționată.

Tarhonul, contraindicații și precauții

Așa cum am precizat deja, tarhonul nu este recomandat în cazul femeilor însărcinate deoarece are efect asupra ovulației și reglării ciclului menstrual.

În ceea ce privește precauția consumului de tarhon, acesta vizează în mod deosebit persoanele care sunt alergice la plantele aromatice.

Deși în cantități mici este sigur, consumul mai mare poate produce iritații la nivelul pielii, tuse, iar în situații rare chiar și iritații la nivelul gurii.

Vezi și: Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel