Cea mai ridicată temperatură pe care corpul uman o poate suporta. INFORMAȚIE VITALĂ

Termometru. Foto: Pixabay
Căldura extremă devine din ce în ce mai mult o amenințare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar se poate descurca la temperaturi atât de ridicate? Întrebarea are mai multe răspunsuri, iar specialiștii spun că temperatura pe care o suportăm depinde extrem de mult de umiditate. 

Răspunsul pe scurt este relativ simplu: o temperatură umedă de 35 grade Celsius poate fi periculoasă pentru organismul uman, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista Science Advances (link direct studiu). Temperatura umed nu este aceeași cu temperatura aerului pe care ați putea-o vedea raportată de prognoza locală sau pe aplicația pentru vreme.

Temperatura umedă este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acesta din urmă este importantă deoarece, cu ât e mai multă apă în aer, cu atât este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp și să ne răcească.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, probabil că temperatura umedă nu se va apropia de punctul de vârf al corpului uman, a declarat Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura umedă se poate strecura spre niveluri periculoase.

De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 C și umiditatea relativă este de 30%, temperatura umedă este de numai aproximativ 30,5 C. Dar atunci când temperatura aerului este de 38,9 C și umiditatea relativă este de 77%, temperatura umedă este de aproximativ 35 C.

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura umedă crește peste temperatura corpului uman, puteți transpira în continuare, dar nu veți putea să vă răcoriți corpul la temperatura la care trebuie să funcționeze fiziologic”, a spus Raymond pentru Live Science.

În acest moment, corpul devine hipertermic - peste 40 C. Acest lucru poate duce la simptome precum un puls rapid, o schimbare a stării mentale, o lipsă de transpirație, leșin și comă, potrivit Institutului Național american de Sănătate.

Cu toate acestea, o temperatură umedă de 35 de grade Celsius nu va cauza moartea imediată; probabil că durează aproximativ 3 ore până când căldura respectivă nu poate fi suportată și persoana în cauză moare, a spus Raymond. Nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță cantitatea exactă de timp, a spus el, dar studiile au încercat să o estimeze prin scufundarea participanților umani în rezervoare de apă caldă și îndepărtarea lor atunci când temperatura corpului lor a început să crească necontrolat.

De asemenea, nu există o modalitate de a confirma că 35 de grade C este temperatura exactă umedă la care nu poate supraviețui; Raymond a estimat că adevărata valoare este cuprinsă între 34 C până la 36,5 C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel