Ce trebuie să știi dacă suferi de afecțiuni renale: vitamine și minerale pe care să le eviți, sau să le suplimentezi

Urologie, nefrologie, rinichi
Vitaminele și mineralele sunt substanțe de care organismul are nevoie pentru a-l ajuta să îndeplinească funcții importante. Dar dacă aveți boli de rinichi sau sunteți dializat, este posibil să nu aveți suficiente.

Aproape toate vitaminele și mineralele provin din alimentele pe care le consumați, deoarece corpul nu poate produce aceste substanțe. Persoanele cu rinichi sănătoși care mănâncă o varietate de alimente din toate grupele alimentare (carne, cereale, fructe, legume și produse lactate) pot obține suficiente vitamine și minerale. Dar dacă aveți boli renale cronice sau sunteți dializat, dieta dvs. poate limita unele grupe de alimente.

De ce am nevoie de cantități diferite de vitamine și minerale?

Bolile cronice la rinichi vă modifică nevoia de nutrienți.

Iată de ce:

Deșeurile care se acumulează în corp în fiecare zi pot schimba modul în care corpul folosește vitaminele și mineralele.

Unele dintre medicamentele pe care le luați pot schimba modul în care corpul dumneavoastră folosește anumite vitamine și minerale.

Unele vitamine se pierd în timpul tratamentului de dializă dacă sunteți în dializă.

Urmarea unei diete speciale pentru bolile cronice de rinichi poate însemna că vă lipsesc anumite vitamine și minerale din alimente.

În zilele în care este posibil să nu vă simțiți suficient de bine pentru a mânca mese obișnuite, este posibil să nu aveți un aport zilnic suficient de vitamine și minerale.

Ce suplimente va trebui să iau?

În funcție de starea de sănătate și de alți factori, medicul vă poate recomanda unele dintre următoarele suplimente:

Complexul B: vitaminele complexului B sunt grupate împreună, dar fiecare are o treabă diferită de făcut.

Una dintre funcțiile importante ale vitaminei B6, B12 și acidului folic este de a lucra împreună cu fierul pentru a preveni anemia. Dacă aveți anemie, înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii. Celulele roșii din sânge transportă oxigenul din plămâni către toate părțile corpului.

Vitamine B suplimentare, numite tiamină, riboflavină, acid pantotenic și niacină, pot fi, de asemenea, administrate ca supliment. Aceste vitamine ajută la transformarea alimentelor pe care le consumați în energie pe care corpul dvs. o poate folosi.

Fier: Dacă luați medicamente pentru tratarea anemiei, poate fi necesar să luați o pastilă de fier sau să aveți fier injectabil. Trebuie să luați fier numai dacă medicul vi-l prescrie.

Vitamina C: este utilizată pentru a menține sănătoase multe tipuri diferite de țesuturi. De asemenea, ajută rănile și vânătăile să se vindece mai repede și pot ajuta la prevenirea infecțiilor. Este posibil ca profesionistul dvs. din domeniul sănătății să fie nevoit să vă prescrie o rețetă pentru această vitamină.

Vitamina D: este importantă pentru menținerea sănătății oaselor. Există diferite tipuri de vitamina D. Puteți lua o pastilă de vitamina D sau puteți lua vitamina D injectabilă în timpul tratamentului pentru dializă dacă primiți dializă. Medicul vă va spune tipul și suma pe care ar trebui să o luați. Ar trebui să luați vitamina D numai dacă medicul dumneavoastră vă prescrie.

Calciu: împreună cu vitamina D vă ajută să vă mențineți oasele sănătoase. Este important să luați numai cantitatea de calciu prescrisă de profesionistul din domeniul sănătății sau de dieteticianul la rinichi. Prea mult calciu se poate aduna împreună cu fosforul și se poate depune în locuri precum inima, vasele de sânge, plămânii și alte țesuturi ale corpului. Dacă nivelul fosforului din sânge este prea mare, poate fi necesar să luați un medicament utilizat pentru a lega fosforul din alimentele dumneavoastră. Unele medicamente pentru legarea fosforului conțin calciu. Vă pot da calciu suplimentar dacă aveți nevoie de el.

Ce vitamine trebuie să evit dacă am boli de rinichi?

Poate fi necesar să evitați unele vitamine și minerale dacă aveți boli de rinichi. Unele dintre acestea includ vitaminele A, E și K. Aceste vitamine sunt mai susceptibile de a se acumula în corpul dumneavoastră și pot provoca daune. În timp, pot provoca amețeli, greață și chiar moarte. Ar trebui să luați aceste vitamine numai dacă medicul dumneavoastră vă prescrie o rețetă.

Există, de asemenea, unele îngrijorări cu privire la vitamina C. Deși este posibil ca unele persoane să fie nevoite să ia o doză mică de vitamina C, dozele mari pot cauza o acumulare de oxalat la persoanele cu boli de rinichi. Oxalatul poate rămâne în oase și țesuturile moi, ceea ce poate provoca dureri și alte probleme în timp.

Este sigur să folosiți remedii pe bază de plante?

Persoanele cu boli renale cronice și persoanele care fac dializă ar trebui să evite remediile pe bază de plante și suplimentele nutritive fără prescripție medicală. Pot exista interacțiuni nedorite cu medicamentele prescrise sau alte reacții adverse. Vorbiți întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua orice remedii pe bază de plante, medicamente fără prescripție medicală sau suplimente nutritive, potrivit kidney.org.

Dacă aveți un transplant de rinichi, consultați medicul dumneavoastră de transplant și dieteticianul pentru rinichi dacă este posibil să luați în siguranță suplimente de plante sau plante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel