Ce sunt feromonii, sursa ascunsă de comunicare. Ce rol au asupra atracției

ce sunt feromonii - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Ce sunt feromonii. Care este rolul lor în comunicarea dintre parteneri.

Ce sunt feromonii. Feromonii sunt o serie fascinantă de substanțe chimice produse de o mare varietate de animale și plante. Numiți oficial în 1959, feromonii sunt substanțe chimice care sunt secretate în afara corpului în fluide precum urina și transpirația.

În esență, feromonii sunt o formă ascunsă de comunicare. Feromonii trimit semnale de la un individ la altul din aceeași specie. Acest lucru declanșează un răspuns la individul care primește aceste semnale, cum ar fi o schimbare hormonală sau un comportament specific.

Cine are feromoni

În timp ce feromonii au fost descoperiți la alte specii de animale, oamenii de știință nu sunt încă siguri că există și la oameni. Studiile efectuate în anii 1970 au publicat totuși constatări conform cărora așa-numiții feromoni erau implicați în ”sincronizarea menstruației” - ideea că persoanele care locuiesc împreună sau petrec mult timp împreună încep să aibă menstruația în același timp.

Iar de atunci, cercetările s-au concentrat în principal asupra faptului dacă feromonii au un efect asupra atracției și reproducerii umane. Iar multe dintre aceste studii au fost puse la îndoială și descrise ca fiind ”slabe” de către unii cercetători.

În ciuda acestui fapt, mulți cred că este posibil ca oamenii să aibă feromoni. Dar unii cred că oamenii ar putea să nu mai răspundă la ele în același mod ca și alte animale.

Vezi și: Simptomul mortal al cancerului. Este steagul roșu. Efect devastator. Nu îl ignorați

Feromonii, mai multe tipuri

Până în prezent, feromonii au fost clasificați în patru tipuri:

- Eliberatori

- Semnalizatori

- Modulatori

- Amorse

Feromonii eliberatori cu acțiune scurtă tind să provoace un răspuns comportamental instantaneu și specific, cum ar fi atragerea către un potențial partener.

Feromonii de semnalizare sunt de natură mai socială, trimițând informații despre un animal, cum ar fi starea generală de sănătate, dieta recentă și locul în ierarhie.

Feromonii modulatori sunt chiar mai subtili, afectând starea de spirit și emoțiile.

În cele din urmă, feromonii de amorsare influențează sistemele de reproducere și de dezvoltare, cum ar fi pubertatea și menstruația, notează Healthline.

Vezi și: Ce substanțe conțin medicamentele. Zaharescu: Au fost considerate cancerigene. Sunt vitale

Ce rol joacă feromonii în atracție

Doi steroizi strâns înrudiți - androstenona și androstadienona - au fost principalul punct de interes în acest domeniu. Se crede că aceștia au efecte feromonale, potrivit unor cercetători.

S-a constatat că ambele au o influență pozitivă asupra stării de spirit a unei femei. Androstadienona poate, de asemenea, să stimuleze dorința sexuală feminină și excitarea în anumite contexte, cum ar fi atunci când este prezent un bărbat.

Din nou, aceste studii s-au confruntat cu critici, și anume deoarece comportamentul sexual uman este complex. Cercetările ulterioare au produs chiar rezultate contradictorii care sugerează că astfel de steroizi nu au niciun efect asupra atracției umane.

Ce trebuie să știi despre parfumurile cu feromoni

În ciuda dovezilor slabe, unele companii au decis să profite de așa-numitele feromoni umani, adăugându-i în formulele de parfumuri și susținând că aceștia pot stimula totul, de la atracția sexuală la libido.

Secrețiile legate de comportamentul de împerechere la alte specii, cum ar fi androstenona menționată mai sus, apar adesea. Dar adevărul este că nu există nicio dovadă că aceste produse fac ceea ce pretind. De fapt, orice efect care apare ar putea fi întâmplător.

Feromonii există și în alte produse destinate animalelor, cum ar fi câinii și pisicile. Dar există mai multe dovezi care să susțină aceste formule.

Vezi și: De ce să nu mai bei niciodată bere sau suc direct din doză sau sticlă. Detaliul care te va pune pe gânduri

Există ceva ce puteți face pentru a vă crește feromonii?

Veți găsi o mulțime de sfaturi pentru a crește nivelul feromonilor, de la exerciții fizice regulate pentru a produce transpirație până la administrarea anumitor suplimente pentru a crește testosteronul.

Dar, deoarece există puține dovezi că oamenii au feromoni, niciuna dintre cele de mai sus nu este susținută de știință. Pe scurt, probabil că nu există nimic ce poți face pentru a-ți crește nivelul de feromoni.

În timp ce vânătoarea feromonilor umani continuă, oamenii de știință au investigat și alte explicații potențiale pentru efectele subtile ale mirosurilor. Luați în considerare, de exemplu, constatarea că bebelușii umani se târăsc spre mirosul sânului mamei lor. Se știe că puii de iepure încep să alăpteze atunci când sunt expuși la un feromon specific de la o mamă iepure care alăptează.

Vezi și: La ce să fii atent când mănânci porumb fiert. Carmen Dorobăț: Trebuie să avem rețineri

Cu toate acestea, bebelușii umani ar putea fi pur și simplu atrași de așa-numita amprentă olfactivă a mamei, sau de mirosul personal unic. Amprentele olfactive sunt influențate de dietă, mediu, sănătate și genetică. Ele sunt formate din mult prea mulți compuși pentru a fi descrise ca feromoni propriu-ziși.

Eșecul de a identifica feromonii umani nu a împiedicat unele persoane întreprinzătoare să încerce să facă profit din poțiuni de dragoste care pretind că ar conține feromoni. În realitate, aceste produse folosesc adesea feromoni de porc.

”Ele nu au niciun istoric în literatura biomedicală - au căzut pur și simplu din cer”, spune neurologul olfactiv Charles Wysocki, potrivit Scientific American.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel