Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Efectele pe care le pot avea asupra organismului

oua - FOTO: Freepik@LedyAlfa
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Care sunt efectele pe care le pot avea asupra organismului.

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Un medic avertizează cu privire la momentele când sănătatea dumneavoastră poate fi pusă în pericol.
Potrivit unui expert, nu este colesterolul din ouă despre care ar trebui să ne îngrijorăm, ci o substanță numită colină.

Îngrijorări au fost ridicate cu privire la cantitatea de colesterol pe care acestea o conțin, punând unele persoane în pericol de a se confrunta cu urgențe medicale grave precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Câte ouă sunt sigure pentru a fi consumate într-o săptămână

În prezent, multe organizații de sănătate afirmă că până la șapte ouă pe săptămână sunt considerate ”sigure” pentru majoritatea oamenilor, în timp ce Departamentul de Sănătate din Marea Britanie nu a stabilit nicio limită cu privire la cantitatea de ouă pe care le puteți consuma.

Cu toate acestea, un medic a avertizat cu privire la un alt posibil risc asociat consumului excesiv de ouă. Vorbind la emisiunea Doctor Oz din SUA, Dr. Michael Rozien - șeful departamentului de sănătate al Cleveland Clinic - a explicat cum gălbenușurile de ou conțin cantități mari de o substanță numită colină.

”Deci, gălbenușurile au o valoare nutrițională excelentă. Ele conțin toate proteinele de care aveți nevoie, toți aminoacizii de care aveți nevoie, sunt minunate. Ne-am îngrijorat de ele din cauza acestei substanțe galbene, a colesterolului.

Dar ne-am îngrijorat dintr-un motiv greșit. Ceea ce au într-adevăr este o cantitate mare de colină. Colina este esențială. Este esențială pentru sănătatea creierului și pentru metabolism”, a spus dr. Michael Rozien, potrivit Express.

Vezi și: De ce să pui fructele proaspete în borcan. Trucul care are beneficii surprinzătoare

Colina, responsabilă de inflamația din organism

Așa că întrebarea cea mare este, există un pericol?” El a explicat cum un exces de colină poate cauza inflamații în organism.

”Ei bine, la Cleveland Clinic, Stan Hazen și Wilson Tang au realizat cercetări remarcabile care arată că determină bacteriile din interiorul dumneavoastră să producă trimetilamină (TMA).

Și acea TMA ajunge în ficatul dumneavoastră și cauzează inflamații în artere, atât în creier, cât și în rinichi. Deci, un pic de colină este absolut esențială, dar colina asociată cu gălbenușurile de ou poate fi prea multă”, a mai spus dr. Rozien.

Dr. Oz a adăugat că astfel colina poate crește riscul de cheaguri de sânge periculoase și de probleme asociate.

”Se transformă într-o substanță care poate cauza inflamații în vasele de sânge, ceea ce poate duce la formarea de plăci. Aceasta poate îngusta arterele”, le-a spus el telespectatorilor.

Vezi și: Importanța hemoglobinei în sânge. Ce se întâmplă dacă nu ai suficiente globule roșii. Testul de sânge pentru hemoglobină

Câte ouă ar trebui să mâncăm?

Dacă sunteți expuși riscului de probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale sau cheaguri de sânge, Dr. Rozien a recomandat că mai mult de un ou pe săptămână ar putea fi prea mult.

”În primul rând, ar trebui să consumați cel mult un gălbenuș de ou pe zi. Acum, Asociația Americană a Inimii spune că puteți consuma un gălbenuș de ou sau două albușuri de ou pe zi, dar eu cred că ar trebui să fie unul pe săptămână, dacă doriți”, a mai subliniat dr. Rozien.

Fundația Inimii din Noua Zeelandă afirmă că persoanele aflate la ”risc crescut de boli de inimă” pot consuma până la șase ouă pe săptămână. Mayo Clinic din SUA susține că ”majoritatea oamenilor sănătoși” pot consuma până la șapte ouă pe săptămână fără a afecta sănătatea inimii lor. În Marea Britanie, nici NHS-ul, nici Departamentul de Sănătate nu au stabilit o limită specifică cu privire la cantitatea de ouă pe care le puteți consuma.

Este important de menționat că un ou mare conține aproximativ 140 mg de colină, iar aportul zilnic recomandat de colină este de aproximativ 550 mg pentru bărbați și 425 mg pentru femei, conform Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA. Consumul excesiv de colină poate avea efecte adverse, cum ar fi un miros corporal de pește, vărsături, transpirație abundentă, salivare excesivă, tensiune arterială scăzută și leziuni hepatice. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că un consum ridicat de colină poate crește riscul de boli de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel