O fostă asistentă medicală, în vârstă...
Viața este rapidă, iar părinții se simt adesea copleșiți de tranziția de la creșterea copiilor la vârsta adultă. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul cuibului gol, care este o stare emoțională complexă care poate duce la o serie de probleme fizice și existențiale.
Psihologul Adam Borland oferă mai multe sfaturi pentru a ajuta părinții să navigheze în această tranziție, subliniind că este în regulă să simți un sentiment de pierdere și incertitudine în această perioadă.
Deși nu este o problemă de sănătate mintală diagnosticabilă, bulversarea emoțională și durerea anticipată pot avea un impact semnificativ asupra identității unui părinte și asupra capacității sale de a face față provocărilor noii vieți.
Sindromul cuibului gol este o versiune mai blândă a anxietății și depresiei, caracterizată prin sentimente de teamă, durere, tristețe, vinovăție, stres, singurătate, iritabilitate, neputință, respingere, apatie și disperare.
Aceste simptome pot semăna cu cele ale anxietății și depresiei, dar dacă se intensifică sau afectează semnificativ viața de zi cu zi, pot indica o problemă mai gravă.
Sindromul cuibului gol este o experiență comună trăită de părinți în timpul evenimentelor care le schimbă viața.
Factorii care contribuie la acest sindrom includ fluctuațiile hormonale, faptul de a fi părintele unui copil unic, de a avea o afecțiune mintală, de a avea un istoric de traumă, de a fi îngrijitorul principal al copilului, de a avea puține responsabilități formale în afara îngrijirii copilului, de a nu avea structuri de sprijin social, de a trece prin etape emoționale dificile ale copilăriei, de a se simți îngrijorați pentru siguranța fizică a copilului, de a avea relații tensionate sau de a trece prin alte tranziții dificile în viață.
Nu toți copiii cresc și pleacă de acasă în același mod, în același timp sau din aceleași motive. Îngrijorările legate de capacitatea copilului dumneavoastră de a se adapta, de a-și purta singur de grijă sau de a rămâne „pe calea cea dreaptă” pot face ca această perioadă din viața dumneavoastră să fie mai dificilă.
Foto: Freepik @prostooleh
Sindromul cuibului gol, ajustarea emoțională cu care se confruntă părinții atunci când copiii pleacă de acasă, poate fi o provocare, dar luarea unor măsuri proactive poate ușura tranziția.
În primul rând, pregătiți-vă din punct de vedere emoțional recunoscând viitoarea schimbare, mai degrabă decât negând-o. Acest lucru vă dă timp să procesați sentimentele înainte ca acestea să vă copleșească. Borland subliniază că, deși rolul dvs. se schimbă, copilul dvs. are în continuare nevoie de dvs. doar că acum este diferit.
Sărbătoriți-vă realizările în calitate de părinte. Independența unui copil nu este doar o piatră de hotar pentru el, ci și o dovadă a sprijinului și dedicării dumneavoastră. Recunoașterea acestui lucru vă poate ajuta să vă concentrați asupra aspectelor pozitive ale tranziției lor.
Comunică deschis cu familia ta despre sentimentele tale, mai degrabă decât să le ascunzi. Împărtășirea emoțiilor poate favoriza conversații semnificative și le permite celorlalți să înțeleagă impactul tranziției asupra dumneavoastră.
Stabiliți așteptări cu privire la vizitele și comunicarea cu copilul dumneavoastră. Un dialog deschis despre aspecte precum frecvența vizitelor, costurile de călătorie și alte aspecte logistice poate preveni neînțelegerile și sentimentele rănite.
Este important să evitați să vă culpabilizați copilul cu privire la plecarea sa. Deși comunicarea deschisă este sănătoasă, Borland recomandă echilibrarea acesteia cu procesarea emoțională personală pentru a evita împovărarea copilului cu tristețea dumneavoastră.
Părinții ar trebui, de asemenea, să respecte sentimentele fiecărui membru al familiei cu privire la cuibul gol. Fiecare persoană poate reacționa diferit și este vital să respectați aceste reacții variate. De asemenea, este esențial să rămâneți atenți la nevoile copiilor rămași acasă.
Reîncadrează situația privind cuibul gol mai degrabă ca pe o oportunitate decât ca pe o pierdere. Îmbrățișați potențialul de a petrece mai mult timp de calitate cu copilul dumneavoastră, o nouă etapă în relația dumneavoastră și dezvoltarea personală.
Găsirea unor distrageri sănătoase poate atenua sentimentul de lipsă de scop. Reveniți la hobby-urile pe care le-ați lăsat deoparte sau explorați noi activități. Redescoperirea pasiunilor pe care le-ați pus în pauză pentru a fi părinte poate face ca această perioadă să fie plină de satisfacții.
În cele din urmă, nu vă simțiți presați să accelerați intimitatea sau să reveniți la vechile dinamici ale relației. Comunicarea sinceră cu privire la situația emoțională a fiecărui partener contribuie la consolidarea legăturilor sau semnalează nevoia de consiliere.
Acești pași ajută părinții să se adapteze la noul capitol al vieții, transformând cuibul gol într-un nou început.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O fostă asistentă medicală, în vârstă...
De ce să iei o linguriță de ulei de...
Sarea amară: beneficii, utilizări și...
De ce numărul de cazuri de cancer...