Acest truc simplu te scapă rapid de...
O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Potrivit OMS, obezitatea ar putea depăși fumatul ca principal risc pentru cancerul care poate fi prevenit. Altfel, supraponderabilitatea și obezitatea ocupă locul patru ca factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun.
Cele mai recente date complete disponibile, din 2016, arată că 59% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali în Europa. Cifrele sunt alarmante, deoarece în 1975, doar 40% dintre adulții europeni erau supraponderali. Prevalența obezității în rândul adulților a crescut cu 138% de atunci, cu o creștere de 21% între 2006 și 2016.
OMS arată că pandemia Covid-19 a ajutat la măsurarea impactului epidemiei de exces de greutate în regiune. În același timp, restricțiile (închiderea școlilor, încuviințări) ”au dus la o expunere crescută la anumiți factori de risc care influențează probabilitatea ca o persoană să fie obeză sau supraponderală”, a spus Kluge.
Potrivit OMS, pandemia provoacă schimbări negative în obiceiurile alimentare și sportive, ale căror efecte de durată trebuie să fie inversate.
În ceea ce privește România, media obezității e de 58%, adică aproape 6 din 10 români sunt obezi.
Ei bine, printre multitudinea de probleme pe care le provoacă obezitatea, vorbim și despre apnee.
Apneea este o tulburare gravă care implică pauze frecvente de respirație în timpul somnului, iar obezitatea este un factor major de risc pentru dezvoltarea apneei în somn.
Depozitele de grăsime de la nivelul tractului respirator superior, care îngustează căile respiratorii, pot duce la sufocare în timpul somnului.
Potrivit unui studiu realizat de American Academy of Sleep Medicine, persoanele cu apnee severă în somn au un risc de mortalitate mult mai mare decât oamenii care nu suferă de această afecțiune.
Conform studiului aproximativ 42% dintre decesele la persoanele cu apnee severă în somn, adică 5 din 12 decese, au fost atribuite bolilor cardiovasculare sau accidentului vascular cerebral.
Simptomele frecvente ale apneei sunt:
- sforăit
- durere de cap dimineața
- transpirația în timpul somnului
- somnolență excesivă în timpul zilei
- vizite frecvente la baie pe timpul nopții
- insomnie
- senzația de sufocare.
- obezitate (indice de masă corporală >30),
- circumferința gâtului (> 43 cm la bărbați și > 38 cm la femei),
- diabet
- hipertensiune arterială.
Potrivit medicului Oana Deleanu, apneea se tratează prin aer cu presiune pozitivă continuă.
"Apneea se tratează cu CPAP, adică aer cu presiune pozitivă continuă. Ce poți să faci este să sufli un aer cu presiune pozitivă care ține căile aeriene deschise și împiedică colapsul.
Persoanele ajung să trăiască toată viața cu această mască, doar că la un moment dat, după ce se dă masca jos, pentru că acea presiune are un efect asupra baroreceptorilor, îi face mai tonifiați", a explicat Pneumologul Oana Deleanu, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...