Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem

menopauza - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.

Multe femei se confruntă cu provocarea câștigului în greutate în timpul și după menopauză, dar există anumite strategii alimentare care pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări generale bune.

De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, schimbările hormonale care însoțesc menopauza pot afecta metabolismul și distribuția grăsimii în organism, făcând ca depozitele de grăsime să fie mai susceptibile de a se acumula în jurul abdomenului. În plus, scăderea nivelului de estrogen poate contribui la pierderea masei musculare, ceea ce poate încetini metabolismul.

Vezi și: Cauza principală a AVC-ului. Semnele care apar cu mult timp înainte

Cât trebuie să mâncăm la menopauză

Calitatea alimentelor este la fel de importantă ca și cantitatea. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și poate susține sănătatea generală.

Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce ne îngrășăm după ce ajungem la menopauză.

"În general, femeia în menopauză nu crește neapărat în greutate pentru că nu mai are menstruație, ci pentru că nu-și adaptează aportul caloric unui necesar mai mic. Pentru că se știe că, odată cu vârsta, și rata metabolică este într-o continuă scădere, practic cam 5% la fiecare deceniu. Deci, dacă noi continuăm să mâncă la fel, e clar că începem să punem (kilograme - n.r.).

Este o chestie care se observă chiar și la animalele de casă, că ele, odată cu vârsta, cresc în greutate. Și ne și reducem activitatea fizică.  Deci, la 50 de ani trebuie să mâncăm cu 25% mai puțin decât la 25 de ani, fără ndoială.

Dacă mâncăm la fel și mai ales carbohidrați, suntem pierduți, pentru că toate lucrurile vin pe un organism trecut, și organele suferă și ele același proces de îmbătrânire ca și cartea de identitate”, a explicat medicul endocrinolog Corina Neamțu, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Dieta care previne cancerul și bolile de inimă. Ce presupune, de fapt

De ce ne îngrășăm după menopauză - FOTO: Freepik

Schimbările hormonale la menopauză, normale

Menopauza este o perioadă de tranziție naturală în viața unei femei, caracterizată de încetarea ciclului menstrual și schimbări semnificative în echilibrul hormonal al organismului său. Aceste schimbări hormonale pot avea un impact profund asupra sănătății și stării generale de bine a unei femei.

Unul dintre cei mai importanți hormoni implicați în menopauză este estrogenul. Pe măsură ce o femeie se apropie de menopauză, nivelurile de estrogen încep să scadă treptat. Această scădere a estrogenului poate duce la o serie de simptome neplăcute, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală.

În plus, scăderea nivelurilor de estrogen poate avea și alte efecte asupra sănătății femeilor. De exemplu, estrogenul ajută la menținerea densității osoase, iar scăderea acestuia poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase.

Pe lângă estrogen, nivelurile de alte hormoni, cum ar fi progesteronul și testosteronul, pot fluctua și ele în timpul menopauzei, contribuind la diverse simptome și schimbări în organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel