Cât poate rezista Florin Piersic fără stimulator cardiac. Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu: Atunci se degradează cerebral. Poate are șansa să reziste

Florin Piersic - FOTO: Freepik@yakult@Captură YouTube@Dan Negru
EXCLUSIV
Medicii au decis să îi scoată stimulatorul cardiac lui Florin Piersic din cauza infecției generalizate. Cât poate rezista un pacient fără stimulator cardiac. 

Medicii au decis să îi îndepărteze lui Florin Piersic stimulatorul cardiac din cauza infecției. Acum 15 ani, lui Florin Piersic i s-a montat un stimulator cardiac din cauza episoadelor de bradicardie.

Montarea acestui stimulator a fost făcută mai mult pentru a preveni posibilele episoade prelungite de bradicardie decât pentru că era absolut necesar un stimulator permanent. Prin urmare, înlăturarea stimulatorului nu afectează în mod direct funcționarea inimii sale în prezent.

Vezi și: Florin Piersic, în stare gravă. Șerban Dragosloveanu: Are o stare generală gravă. Prezintă multiple patologii

Cât rezistă un pacient fără stimulator cardiac

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, profesor universitar emerit de Medicină Internă și Cardiologie, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt șansele ca un pacient să reziste fără stimulator cardiac. 

"Depinde care a fost indicația. Dacă este pentru o aritmie intermitentă, inima se adaptează. Dacă este pentru un bloc total în care pulsul tot timpul este 30 bătăi pe minut, atunci se degradează cerebral. Depinde de indicație. Stimulatorul cardiac nu este pentru o singură boală.

Depinde de boala pentru care s-a indicat stimulatorul. Poate să fie pentru o boală de nod sinusal. Asta înseamnă o alternanță între un ritm rapid și o bradicardie, adică un ritm jos, 30 sau mai puține bătăi pe minut. Poate să fie pentru o fibrilație cu ritm lent.

Dacă e fibrilație cu ritm lent, rezistă mai mult fără stimulatorul cardiac. Depinde de indicație. Dacă este o aritmie intermitentă, dacă i-au scos stimulatorul, poate are șansa să fie în faza în care să fie o frecvență la care să reziste.

Vezi și: Povestea spitalului care a fost salvat de la închidere. Prof. dr. Ioan Lascăr: Prima investiție în sănătate după al Doilea Război Mondial. Aici și-au început cariera două strălucite personalități

Depinde de indicație. Există mai multe indicații de implantare a unui stimulator cardiac. Nu știu indicația care a fost pentru montarea stimulatorului cardiac.

Atâta timp cât a fost scos și nu s-a întâmplat nimic, înseamnă că este în categoria în care inima mai funcționează pe o frecvență rezonabilă și încă rezistă.

Dacă ar fi fost dependent, și există situații în care pacientul este dependent 100% de stimulator cardiac, atunci categoric nu se poate scoate. Se pune pe o stimulare temporară, până ce i se montează unul definitiv.

Dacă i s-a scos și supraviețuiește așa, înseamnă că intră în categoria în care poate să trăiască fără stimulator cardiac pentru un interval de timp",  a explicat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Cum să scazi colesterolul, glicemia și tensiunea. Medicul Doru Negru, rețeta simplă: Asta le spun tuturor

Stimulator cardiac - FOTO: Freepik@vecstock

Ce este bradicardia

Bradicardia este o afecțiune caracterizată prin ritmul cardiac lent, adică atunci când inima bate mai lent decât ritmul normal. În mod obișnuit, ritmul cardiac normal este între 60 și 100 de bătăi pe minut. Bradicardia apare atunci când ritmul cardiac este sub 60 de bătăi pe minut.

Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv dezechilibre în sistemul de conducere electrică al inimii, utilizarea anumitor medicamente, probleme tiroidiene sau boli cardiace. În unele cazuri, bradicardia poate fi asimptomatică, dar în alte cazuri poate provoca simptome precum oboseală, amețeli, slăbiciune sau senzație de leșin.

Tratamentul pentru bradicardie depinde de cauza și severitatea afecțiunii și poate include monitorizare, modificări ale stilului de viață, medicamente sau intervenții chirurgicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel