Evident, primul pas pentru a digera mâncarea este să o băgăm în gură și să o mestecăm. În timpul acestui proces, glandele salivare umezesc alimentele, ceea ce face ca orice mâncare să treacă prin esofag mai ușor atunci când o înghițim, potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Rinichilor (NIDDK).
După ce se îndreaptă spre esofag, alimentele ajung în sfincterul esofagian inferior, un mușchi care se relaxează pentru a permite alimentelor să treacă în stomac. Apoi, mușchii stomacului amestecă alimentele cu sucurile digestive, iar glandele situate în mucoasa stomacului produc enzime și acid gastric care ajută alimentele să se descompună în continuare.
Apoi mâncarea trece prin intestinul subțire și gros. În intestinul subțire, nutrienții digerați și apa sunt absorbiți în sânge, iar în intestinul gros, deșeurile lichide sunt transformate în scaun, care este mutat în rect. Rectul, care se află la capătul inferior al intestinului gros, stochează scaunul până când este împins afară în timpul mișcării intestinului.
Timpul necesar pentru a digera mâncarea - de la momentul în care o bagi în gură până la momentul în care o elimini - depinde de mulți factori. „În general, este nevoie de două, până la cinci zile pentru ca oamenii să digere alimente”, spune Rabia De Latour, gastroenterolog.
Depinde foarte mult de tipul de mâncare consumată. Alimentele bogate în fibre pot accelera digestia, spune dr. De Latour. Ea adaugă că alimentele mai simple (neprelucrate) sunt mai ușor de digerat, deoarece corpului îi este mai dificil să descompună substanțele chimice complexe din alimentele procesate.
„Zaharurile complexe, alimentele bogate în grăsimi și în proteine se digeră mai greu”, spune Christine Lee, gastroenterolog la o clinică din Cleveland. De asemenea, merită remarcat: sistemul digestiv încetinește odată cu înaintarea în vârstă.
Potrivit MedlinePlus, de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA (USNLM), frecvente sunt cancerul, arsurile la stomac, intoleranța la lactoză și sindromul colonului iritabil.
Smiley se pregătește să devină tată săptămâna viitoare, așa că s-a...
Comitetul Județean Timiș pentru...
Cunoscutul nutriționist dr Anca Hâncu...
Un adolescent în vârstă de 16 ani din...
Până astăzi, 6 martie, pe teritoriul...
Decesele provocate de coronavirus în...
Ugur Sahin, directorul BioNTech.,...
LORNOXICAMUM – prospect. Acțiune:...
Comitetul Municipiului București...
Gina Pistol mai are un pic și naște,...
Vă invităm să urmăriți o emisiune...
Campania de vaccinare presupune...
L-ORNITIN L-ASPARTAT – prospect....
Pentru a combate astenia de...
Cercetătorii au descoperit, într-un...
Medicul Beatrice Mahler, managerul...
Cercetătorul Octavian Jurma a...
Simona Hapciuc, concurentă la...
Lista țărilor cu risc epidemiologic...
Profesorul și medicul Patriciu...
Un centru de testare va fi amenajat...
Profesorul și medicul Patriciu...
Despre persoana din Pitești bolnavă...
Prof. Patriciu Achimaș Cadariu, de la...
Încă un oraș din România intră de...
Dieta tradițională rurală tanzaniană,...
PONATINIBUM - prospect. Acțiune:...
Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu,...
Autoritățile spaniole au lansat un...
Dacă te confrunți adesea cu probleme...
Grapefruitul se mândrește cu o listă...
SULFASALAZINUM - prospect. Acțiune:...
Nouă maimuțe mari de la grădina...
Un preot misionar din județul Cluj...
Capitala a intrat în scenariul roșu,...
Specialiștii din Danemarca și Austria...
PODOPHYLLOTOXINUM - prospect....
Studiile și metaanalizele anterioare...
Pătrunjelul are mai multă vitamina C...