Căscatul excesiv, cauze. Poate fi semn al unor boli grave, inclusiv tumori

cascatul excesiv - FOTO: Freepick@Drazgen Zigic
Căscatul excesiv poate indica anumite probleme grave de sănătate.

Căscatul excesiv poate însemna că sunteți obosit sau somnoros. Cu toate acestea, căscatul excesiv poate fi semnul unei afecțiuni medicale. Dacă vă confruntați cu un căscat excesiv, cel mai bine ar fi să programați o întâlnire cu un medic pentru a determina cauza. În unele cazuri, căscatul excesiv se poate rezolva odată ce tratați cauza de bază.

Dacă te trezești căscând mult mai mult decât de obicei zilnic, s-ar putea să se întâmple mai mult decât să fii obosit sau somnoros.

Ce este căscatul

Căscatul este un proces în mare parte involuntar de deschidere a gurii, de respirație profundă și de umplere a plămânilor cu aer. Deși nu există o cauză precisă a căscării, este adesea privită ca un răspuns natural la oboseală. De fapt, căscatul este de obicei declanșat de somnolență sau oboseală. Însă, căscatul excesiv poate fi cauzat de alte condiții de sănătate, arată Healthline.

Vezi și: Jocul de cuvinte încrucișate, efect asupra memoriei. Te pot apăra de Alzheimer

Căscatul excesiv, cauze și bolile pe care le poate indica

În timp ce căscatul excesiv este adesea atribuit somnului și oboselii, acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale. Mai jos sunt unele dintre cele mai frecvente și mai puțin frecvente cauze de luat în considerare.

Căscatul excesiv, cauze comune: oboseală, somnolență

Cauza exactă a căscatului excesiv nu este cunoscută. Cu toate acestea, poate apărea ca urmare a următoarelor:

- somnolență sau oboseală

- privarea de somn, din cauza insomniei, stresului sau muncii în schimburi

- tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsie

- efectele secundare ale medicamentelor care sunt utilizate pentru a trata depresia sau anxietatea, cum ar fi inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.

Vezi și: Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți

Căscatul excesiv, cauze mai puțin frecvente: atac de cord, tumori, tulburări neurologice

Deși mai puțin frecvente, căscatul excesiv ar putea fi, de asemenea, un semn al condițiilor de sănătate care pot include:

- un atac de cord, mai ales dacă vă confruntați cu alte simptome comune conexe, cum ar fi dureri în piept sau disconfort, disconfort în partea superioară a corpului, delir și dificultăți de respirație

- epilepsie, în special în prezența implicării lobului frontal

- tulburări neurologice, cum ar fi scleroza multiplă

- insuficiență hepatică, care poate fi experimentată că oboseală

- o tumoare pe creier, deși acest lucru este considerat rar

Vezi și: Khosta-2, virusul declanșat în Rusia, cât de periculos e. Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

Anumite afecțiuni pot provoca o reacție vasovagală, care poate duce la căscat excesiv, pe lângă alte simptome. În timpul unei reacții vasovagale, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad semnificativ. Reacția poate indica orice, de la o tulburare de somn la o afecțiune cardiacă gravă. Alte declanșează pot include:

- tuse severă

- durere

- supraîncălzire

- deshidratare

Vezi și: Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare

Căscatul excesiv, modalități de diagnostic. De la discuții cu medicii, la RMN

Pentru a identifica cauza căscării excesive, un medic vă poate întreba mai întâi despre orice medicamente pe care le luați, precum și despre obiceiurile de somn. Acest lucru îi poate ajuta să determine dacă căscatul excesiv poate apărea ca urmare a oboselii sau a unei tulburări de somn.

Dacă poate exclude problemele de somn, un medic poate efectua teste de diagnostic pentru a găsi o altă cauză posibilă pentru căscatul excesiv.

O electroencefalogramă (EEG) este unul dintre testele care pot fi utilizate. Un EEG măsoară activitatea electrică din creier. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea anumitor condiții care pot afecta creierul, inclusiv: 

- epilepsie

- parasomnii

- leziuni cerebrale

- demenţă

Un medic poate comanda, de asemenea, o scanare RMN. Numită și imagistică prin rezonanță magnetică, această urcă de testare folosește magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale corpului, care pot ajuta medicii să vizualizeze și să evalueze structurile corporale.

Vezi și: Alimentul care provoacă îmbătrânirea prematură a tenului

Aceste imagini sunt adesea folosite pentru a diagnostica condițiile care pot include:

- măduva spinării și tulburări ale creierului, cum ar fi tumorile și scleroza multiplă

- probleme cardiace

- anomalii ale ficatului și ale altor organe majore

- leziuni sau alte probleme cu articulațiile

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

Căscatul excesiv, tratament

În cazul în care medicamentele cauzează căscat excesiv, un medic poate recomanda o doză mai mică. În cazul în care căscat excesiv are loc ca urmare a unei tulburări de somn, un medic poate recomanda suplimente de ajutor de somn, cum ar fi melatonină, sau alte medicamente, dacă este necesar, și tehnici pentru a obține somn mai odihnitor. Acestea pot include:

- aderarea la un program regulat de somn, în cazul în care te duci la culcare și te trezești în jurul același timp, chiar și în weekend

- exerciții regulate pentru a reduce stresul și pentru a ajuta la arderea energiei în timpul zilei, astfel încât să dormi mai bine pe timp de noapte

- evitarea cofeinei, alcoolului și a meselor mari înainte de culcare

- păstrarea camerei întunecate, răcoroase și liniștite pentru a vă ajuta să adormiți rapid

- eliminarea dispozitivelor electronice din dormitor pentru a preveni distragerile și posibila lumină albastră care perturbă somnul

Dacă căscatul excesiv este un simptom al unei afecțiuni medicale grave, cum ar fi epilepsia sau insuficiența hepatică, atunci problema de bază trebuie tratată imediat.

Vezi și: Menopauza prematură, asociată cu risc crescut de boli cardiace. Se poate diagnostica printr-un test de sânge

Căscatul excesiv, când devine o urgență medicală

Datorită numeroaselor cauze posibile ale căscatului excesiv, este important să discutați cu un profesionist medical care vă poate ajuta să determinați cauza de bază.

Discutați cu un medic dacă ați observat o creștere bruscă a căscatului, mai ales dacă ați căscat frecvent fără niciun motiv aparent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel