Când sunt recomandate statinele. Dr. Rodica Niculescu: Sunt foarte importante. Intră în medicația clasică și obligatorie

statine - FOTO: Freepik@Habbibd
EXCLUSIV
Boala arterială periferică reprezintă o provocare majoră. Nu doar diabeticii suferă de aceasta. 60% din pacienții cu boală arterială periferică nu au diabet. Care este rolul statinelor în tratamentul bolii arteriale periferice.

Aproximativ 60% din cazuri sunt atribuite unui stil de viață nesănătos, incluzând fumatul, hipertensiunea, alimentația necorespunzătoare și factorii genetici. În plus, lipsa activității fizice, în special a mersului pe jos, contribuie la exacerbarea acestei afecțiuni.

Stilul de viață, impact asupra bolii arteriale periferice

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL, cum contribuie stilul de viață la dezvoltarea bolii periferice arteriale. 

Sanador

"60% din cazurile de boală arterială periferică sunt din cauza fumatului, hipertensiunii, alimentației necorespunzătoare, factorilor genetici pe care nu putem să îi îndepărtăm și lipsei mersului pe jos. Orice formă de sport e utilă. Mersul pe jos e prima formă care ne utilizează toți mușchii", a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Boala arterială periferică - FOTO: Freepik@joyfreepik 

Statinele, cum funcționează

În gestionarea bolilor arteriale periferice, intervenția medicală este esențială. Tratamentele clasice, cum ar fi statinele, au demonstrat eficacitate în reducerea colesterolului și în gestionarea inflamației asociate cu montarea stenturilor.

Într-o abordare inovatoare, medicii adoptă strategii personalizate de tratament, inclusiv administrarea de doze mai mari de statine în prima lună după montarea stenturilor. Această tactică are scopul de a maximiza beneficiile terapeutice și de a minimiza riscurile asociate cu complicațiile postoperatorii.

Recent, s-au făcut progrese semnificative în adoptarea anticorpilor monoclonali și a altor forme inovatoare de tratament pentru reducerea aterosclerozei.

"Statinele intră în medicația clasică și obligatorie pentru acești pacienți prin prezența aterosclerozei direct avem indicație de statine. Au doze corespunzătoare. Au calitatea reducerii valorilor colesterolului din sânge, dar sunt foarte importante imediat și după montarea stenturilor. Au ca și calități și reducerea procesului inflamator la locul montării stenturilor.

Noi dăm doze mai mari ca indicație în prima lună pentru pacienții care au primit stenturi.

Anticorpii monoclonali nu sunt încă în masa largă de utilizare, dar diverse alte forme de tratament în scopul reducerii aterosclerozei vor evolua pe piața farmacologică",  a mai explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel