Cancerul pulmonar: 9 simptome pe care ar trebui să le cunoască oricine

Radiografie pulmonară   Sursa foto: CNN
Iată 9 simptome ale cancerului pulmonar pe care ar trebui să le cunoască chiar și nefumătorii, potrivit medicilor.

Statisticile arată că fumatul este responsabil de 80, până la 90% dintre decesele provocate de cancerul pulmonar în SUA. Știți probabil că fumatul de țigări este legat de aproape 80 până la 90% din decesele provocate de cancer pulmonar în Statele Unite. Dar cifrele arată că până la 20% dintre persoanele care mor din cauza cancerului pulmonar nici măcar nu au fumat deloc, potrivit American Lung Association.

Iată alte cauze ale cancerului pulmonar:

Expunerea la radon (un gaz inodor găsit în case) este de multe ori de vină, spune Robert McKenna, Jr. Dr. în chirurgie toracică la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California.

Alți posibili vinovați includ poluarea aerului, fumatul pasiv și materiale periculoase din mediu, cum ar fi azbestul.

Deși există o mulțime de motive mai puțin sinistre pentru ca următoarele simptome să apară, discutați cu medicul dumneavoastră, mai ales dacă observați că persistă.

Iată nouă simptome ale cancerului pulmonar ar trebui să le știe toată lumea.

O tuse persistentă

O tuse care se înrăutățește și se intensifică în timp este un semnal de alarmă major.

Dureri în piept

Durerea cronică în piept este unul dintre cele mai evidente semne ale cancerului pulmonar, mai ales dacă devine mai intensă atunci când respirați profund, tușiți sau râdeți, arată Societatea Americană a Cancerului (ACS). Observați dacă durerea se deplasează spre spate și umeri. Indiferent dacă durerea este difuză sau acută, discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați că persistă.

Infecții cronice

De cele mai multe ori, virusurile sau bacteriile sunt de vină pentru infecțiile pulmonare, cum ar fi bronșita și pneumonia. Cu toate acestea, dacă vă îmbolnăviți în mod repetat și fiecare boală pare să vă meargă direct la piept, ar putea fi un semn de cancer pulmonar, potrivit ACS. Aceste infecții pot fi cauzate de tumora însăși sau de un sistem imunitar slăbit, sugerează cercetările.

Pierderea în greutate inexplicabilă

Ați pierdut în greutate fără a vă schimba dieta sau antrenamentul? „Ca și în cazul oricărui cancer, o tumoră mai avansată poate produce proteine ​​care îi spun corpului să piardă în greutate”, spune dr. McKenna. De aceea este posibil să observați și o scădere a poftei de mâncare.

Durerea osoasă

Dacă cancerul pulmonar s-a răspândit în alte organe din corpul dvs., este posibil să simțiți o durere adâncă în oase sau articulații, spune Jack Jacoub, medic oncolog și director de oncologie toracică la Institutul de cancer MemorialCare de la Centrul Medical Memorial Orange Coast din Fountain Valley, California. Spatele și șoldurile sunt zonele obișnuite de durere.

Umflături la gât și față

Dacă o tumoare pulmonară începe să apese pe vena cavă superioară (vena mare care transportă sângele din cap și brațe în inimă), este posibil să observați umflături la gât și față, spune dr. Jacoub. Brațele și partea superioară a pieptului pot fi, de asemenea, afectate.

Oboseală copleșitoare

„Acest lucru este diferit de senzația de oboseală”, spune dr. Jacoub. „(Pacientul, n.r.) se simte atât de epuizat încât nu mai poate aștepta să se urci în pat, iar odihna multă nu ajută. Până la 80% dintre persoanele cu cancer observă oboseală excesivă ca simptom. Cu toate acestea, mulți factori de sănătate și stil de viață diferiți vă pot face să vă simțiți obosiți tot timpul, așa că asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că identificați sursa potrivită de oboseală”.

Slăbiciune musculară

Cancerul pulmonar afectează mușchii, precum și organele. Una dintre primele zone afectate este cea a șoldurilor. „S-ar putea să vă fie greu să vă ridicați chiar dintr-un scaun”, spune dr. Jacoub. Slăbiciunea în umeri, brațe și picioare este, de asemenea, tipică. Celulele canceroase pulmonare pot produce anumiți hormoni sau pot determina sistemul imunitar să atace părți ale sistemului nervos care afectează în mod direct mușchii, ducând la slăbiciune, spune ACS.

Niveluri ridicate de calciu

Anumite tipuri de cancer pulmonar produc substanțe asemănătoare hormonilor care perturbă  echilibrul mineralelor din corp. În unele cazuri, spune dr. McKenna, excesul de calciu se eliberează în sânge. Deși este posibil să nu vă dați seama că nivelurile dvs. sunt foarte ridicate până când medicul dumneavoastră nu vă solicită un test de laborator, ar trebui să țineți cont de simptomele de calciu ridicat: urinare frecventă, sete excesivă, constipație, greață, dureri de burtă și amețeli.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel