Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci

cancerul - FOTO: Freepick
Cancerul poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos.

Cancerul este o boală complexă și necesită în general o asociere de tratamente. Alimentația sănătoasă, cu anumite restricții recomandate de către medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer.

A-ți menține o sănătate generală bună prin alimentație echilibrată, mișcare, evitarea fumatului, a alcoolului, limitarea expunerii la poluanți sunt astăzi cunoscute ca fiind principalele forme de prevenție a apariției cancerului.

Conţinutul de minerale, vitamine şi elemente fitochimice dintr-o varietate de fructe şi legume lucrează ÎMPREUNĂ în dieta generală pentru a oferi cea mai puternică protecţie împotriva bolilor, dar niciun produs alimentar, respectiv supliment sau ”superalimente” care sunt promovate ca având efect anticancer nu poate fi identificat ca având un impact semnificativ în tratamentul cancerului.

Vezi și: Cum acționezi în caz de ÎNEC. Prima grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea rapidă a victimei din apă

Cele 10 porunci ale prevenirii cancerului

Medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca arată care sunt cele 10 porunci pentru prevenirea cancerului.

1. Evitați tutunul în toate formele sale, inclusiv expunerea la fumatul pasiv. Nu trebuie să fiți un om de știință internațional pentru a înțelege cum puteți încerca să vă protejați pe dumneavoastră și familia dumneavoastră.

2. Mâncați corect. Reduceți consumul de grăsimi săturate și de carne roșie, care pot crește riscul de cancer de colon și o formă mai agresivă de cancer de prostată. Creșteți consumul de fructe, legume și cereale integrale.

3. Faceți exerciții fizice în mod regulat. Activitatea fizică a fost legată de un risc redus de cancer de colon. De asemenea, exercițiile fizice par să reducă riscul apariţiei cancerului de sân. Exercițiile fizice vă vor ajuta să vă protejați chiar dacă nu slăbiți.

4. Obezitatea crește riscul multor forme de cancer. Caloriile contează; dacă aveți nevoie să slăbiți, consumați mai puține calorii și ardeți mai multe prin exerciții fizice.

5. Excesul de alcool crește riscul de cancere ale gurii, laringelui (cutia vocală), esofagului (conducta alimentară), ficatului și colonului; de asemenea, crește riscul de cancer de sân la femei. Fumatul crește și mai mult riscul multor tumori maligne induse de alcool.

6. Evitați expunerea inutilă la radiații. Efectuați investigaţii de imagistică medicală doar atunci când aveți nevoie de ele. Verificați dacă în locuința dumneavoastră există radon rezidențial, care crește riscul de cancer pulmonar.

Protejați-vă de radiațiile ultraviolete din lumină soarelui, care cresc riscul de melanom și alte tipuri de cancer de piele. Dar nu vă îngrijorați de radiațiile electromagnetice de la liniile de înaltă tensiune sau de radiațiile de radiofrecvență de la microunde și telefoane mobile. Acestea nu provoacă cancer.

7. Evitați expunerea la toxine industriale și de mediu, cum ar fi fibrele de azbest, benzenul, aminele aromatice și bifenilii policlorurați (PCB).

8. Evitați infecțiile care contribuie la apariția cancerului, inclusiv virusurile hepatitei, HIV și virusul papiloma uman. Multe dintre acestea se transmit pe cale sexuală sau prin intermediul acelor contaminate. Faceți din somnul de calitate o prioritate.

9. Somnul insuficient este asociat cu creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru cancer.

10. Luați suficientă vitamina D. Mulți experți recomandă acum între 800 și 1.000 UI pe zi, un obiectiv aproape imposibil de atins fără a lua un supliment. Deși protecția este departe de a fi dovedită, dovezile sugerează că vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată, cancer de colon și alte tumori maligne. Dar nu vă bazați pe alte suplimente.

Cancerul, a doua cauză a mortalității în România. Baciu: Cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte

Cancerul este o problemă serioasă în Uniunea Europeană. Potrivit studiilor, această boală va afecta una din două persoane.

”Una din două persoane născute astăzi va fi diagnosticată cu cancer cândva pe parcursul vieţii. Totuşi, cum supravieţuim cancerului? Conform mai multor studii, în SUA, una din două femei şi unul din trei bărbaţi vor dezvolta cancer de-a lungul vieţii.

Un procent similar a fost raportat şi în Marea Britanie, unde un nou studiu publicat susţine că unul din doi oameni va fi diagnosticat cu o formă de cancer la un moment dat în viaţa lor. Cancerul e o problemă serioasă de sănătate şi în Uniunea Europeană, inclusiv în România. La noi, cancerul este a doua cauză a mortalităţii, după bolile aparatului circulator.

Totuşi, astăzi cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte, ci o maladie care în foarte multe cazuri poate fi depăşită cu bine. Similar cu o boală cronică. Însă pentru a supravieţui unui astfel de eveniment deloc improbabil sunt necesare câteva lucruri”, a precizat dr. Andrei Baciu, și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vezi și: Dr. Bogdan Ioan Furtună, direcții la Spitalul Colțea: Personalul angajat al spitalului trebuie să se transforme în ambasadori de imagine

Cancerul poate fi prevenit

Unele tipuri de cancer pot fi prevenite.  Pentru altele, depistarea din timp poate crește ratele de supraviețuire.

”40% dintre cancere pot fi prevenite - aşa ne spun studiile existente. Cum facem însă să reuşim asta? În principal prin eliminarea factorilor de risc şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Sunt lucruri pe care le cunoaştem cu toţii.

Factorii de risc cu caracter general sunt - dincolo de istoricul personal sau familial de cancer - fumatul, obezitatea, consumul de alcool, unele infecţii virale (cum ar fi papilomavirusul uman - HPV), diverse produse chimice şi expunerea la radiaţii, inclusiv la radiaţii ultraviolete de la soare. Nu cred că problema este necunoaşterea acestor riscuri.

Întotdeauna a fost şi este vorba despre absenţa unor comportamente care să elimine riscurile. Pe de altă parte, nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite. Însă diferenţa dintre viaţă şi moarte o face momentul diagnosticului, lucru valabil pentru toate bolile cunoscute.

Este o situaţie să descoperi un cancer într-un stadiu incipient, când, cu puţine excepţii, aproape că nu îţi afectează calitatea vieţii şi speranţa de viaţă, şi cu totul altă situaţie să descoperi un cancer într-un stadiu metastazat.

Pentru a ne încadra în prima categorie şi a ne da toate şansele pe care ştiinţa şi medicină le oferă astăzi, e necesar să ţinem cont de câteva recomandări în plus faţă de recomandările generale cu privire la factorii de risc şi stilul de viaţă.

Astfel, e necesară o atitudine pro-activă, adică prezentarea la screening pentru cancer”, mai notează Andrei Baciu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel