Un tip de cancer, distrus de vaccinul anti-Covid. Vaccinul ajută tratamentul contra cancerului, "activează celulele imunitare și atacă tumora"

Cancerul nazofaringian - Foto: Freepick
Un tratament împotriva cancerului funcționează mai bine după vaccinarea COVID-19. Despre ce cancer este vorba și ce rol important joacă vaccinul. 

Cancerul nazofaringian poate fi tratat cu ajutorul vaccinului anti-COVID. Clinicienii au fost îngrijorați de faptul că vaccinurile COVID-19 ar putea să diminueze eficacitatea medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului nazofaringian, un tip de cancer care afectează gâtul, însă un nou studiu arată contrariul. Un tip de vaccin COVID-19 ajută, de fapt, tratamentul, notează Science Alert.

Cancerul nazofaringian este adesea tratat cu imunoterapia cunoscută sub numele de terapie anti-PD-1, care blochează receptorii PD-1 de pe suprafața celulelor imunitare a căror sarcină este să combată invadatorii.

Blocarea acestor receptori eliberează celulele imunitare, dar celulele canceroase cooptează acești receptori pentru a opri în mod eficient sistemele naturale de apărare ale organismului împotriva tumorilor, conform Science Alert.

Cum funcționează vaccinul pentru a trata cancerul

Vaccinarea împotriva COVID-19 stimulează răspunsul imunitar al organismului prin intermediul acelorași căi de semnalizare celulară, spun oamenii de știință într-o cercetare publicată în Annals of Oncology. Aceștia au vrut să știe însă și cum ar putea interacționa vaccinurile COVID-19 cu acest tip de tratament împotriva cancerului, datorită similitudinilor dintre medicamente.

”Era de temut că vaccinul nu ar fi compatibil cu terapia anti-PD-1. Acest risc este valabil mai ales pentru cancerul nazofaringian, care, la fel ca și virusul SARS-CoV-2, afectează tractul respirator superior”, spune cercetătorul în bioinformatică Jian Li de la Universitatea din Bonn, Germania.

Vezi și: SISH, testul pentru depistarea cancerului. Poate depista boli rare după un algoritm de inteligență artificială

Vaccinul, combatant al tumorii

Echipa a analizat înregistrările a peste 1.500 de pacienți tratați pentru cancer nazofaringian din 23 de spitale. Din această cohortă, 373 de persoane fuseseră vaccinate cu vaccinul SinoVac COVID-19 utilizat în China înainte de a începe tratamentul împotriva cancerului.

”În mod surprinzător, aceștia au răspuns semnificativ mai bine la terapia anti-PD-1 decât pacienții nevaccinați. În plus, aceștia nu s-au confruntat mai des cu efecte secundare severe”, spune Christian Kurts, imunolog la Universitatea din Bonn.

Potrivit imunologului Kurts, nu se știe încă de ce pacienții vaccinați împotriva COVID-19 au răspuns mai bine tratamentului pentru cancerul nazofaringian decât cei nevaccinați; Acesta a precizat că sunt necesare mai multe cercetări care să evalueze procesele biologice și chimice care îi determină pe pacienții vaccinați cu SinoVac să răspundă mai bine la terapia anti-PD-1.

”Presupunem că vaccinarea activează anumite celule imunitare, care apoi atacă tumora”, spune Qi Mei, cercetător în domeniul cancerului la Spitalul Universitar Shanxi din China.

Vezi și: Ceaiul de ghimbir proaspăt, o soluție miraculoasă împotriva tusei și răcelii

Un singur tip de vaccin

Datele cercetării sunt relevante doar în cazul cancerului nazofaringian și doar în raport cu un singur tip de vaccin, respectiv SinoVac, spun specialiștii.

În timp ce cancerul nazofaringian este rar în țări precum SUA și Marea Britanie, acesta este foarte răspândit în țările din Asia de sud-est și în sudul Chinei. Oamenii de știință cred că utilizarea frecventă a aerului condiționat și factorii nutriționali ar putea juca un rol, iar acesta a fost, de asemenea, legat de virusul Epstein-Barr.

În Taiwan, boala este în prezent una dintre principalele cauze de deces în rândul bărbaților tineri, iar speranța este că această legătură între eficacitatea îmbunătățită a tratamentului și vaccinarea COVID-19 ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode mai bune de combatere a cancerului.

”Studiile viitoare sunt justificate pentru a elucida mecanismele de bază. Asocierea vaccinării COVID-19 cu o eficacitate sporită a terapiei anti-PD-1 cu chimioterapie în cancerul nazofaringian metastatic este interesantă, dar trebuie validată într-un studiu de cohortă mai mare”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Cancerul nazofaringian, ce este

Cancerul nazofaringian este un tip cancer care apare în nazofaringe, care se află în spatele nasului și deasupra spatelui gâtului. Carcinomul nazofaringian este rar în Statele Unite. Apare mult mai frecvent în alte părți ale lumii – în special în Asia de Sud-Est.

Carcinomul nazofaringian este dificil de detectat din timp. Asta probabil pentru că nazofaringele nu sunt ușor de examinat, iar simptomele carcinomului nazofaringian le imită pe cele ale altor afecțiuni, mai frecvente.

Vezi și: Bronșiolita: ce este, simptome, cauze, tratament. Dorobăț și Marinescu: NU este o boală ușoară! Este una din formele grave de afectare respiratorie. Nu ar trebui să ne mirăm

Cancerul nazofaringian, simptome

În stadiile sale incipiente, carcinomul nazofaringian nu poate provoca simptome. Posibilele simptome vizibile ale carcinomului nazofaringian includ:

- Un nod în gât cauzat de un ganglion limfatic umflat

- Sânge în salivă

- Descărcarea sângeroasă din nas

- Congestie nazală sau zgomote în urechi

- Pierderea auzului

- Infecții frecvente ale urechii

- Dureri, notează Mayo Clinic.

Cancerul nazofaringian, cauze

Cancerul începe atunci când una sau mai multe mutații genetice determină celulele normale să iasă de sub control, să invadeze structurile înconjurătoare și, în cele din urmă, să se răspândească (metastazează) în alte părți ale corpului. În carcinoamele nazofaringiene, acest proces începe în celulele scuamoase care aliniază suprafața nazofaringelui.

Exact ceea ce cauzează mutațiile genetice care duc la carcinom nazofaringian nu este cunoscut, deși factori, cum ar fi virusul Epstein-Barr, care crește riscul de acest cancer au fost identificate. Cu toate acestea, nu este clar de ce unii oameni cu toți factorii de risc nu dezvoltă niciodată cancer, în timp ce alții care nu au factori de risc aparenți o fac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel