Cancerul grav pe care îl faci dacă fumezi. Semnul CIUDAT pe care îl ignorăm: Rata de vindecare este destul de mică. Mulți nu știu asta

Cancerul grav pe care îl faci dacă fumezi - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce cancer faci dacă fumezi. Cancerul pulmonar nu este singurul. Informația despre care nu a vorbit nimeni până acum. "În general rata de vindecare este destul de mică".

Fumatul duce la îmbolnăviri și dizabilități și dăunează aproape fiecărui organ al corpului.

Fumatul provoacă cancer, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, diabet și boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), care includ emfizemul și bronșita cronică. De asemenea, fumatul crește riscul de tuberculoză, anumite boli oculare și probleme ale sistemului imunitar, inclusiv artrita reumatoidă.

Fumatul pasiv provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli coronariene la adulți. Copiii care sunt expuși la fumatul pasiv prezintă un risc crescut de sindromul morții subite a sugarului, infecții respiratorii acute, afecțiuni ale urechii medii, astm mai sever, simptome respiratorii și încetinirea creșterii plămânilor.

"Vreau să vorbesc despre fumat, care este factor de risc nu numai în cancerul esofagian. Este în primul rând factor de risc în cancerul pulmonar și asta știe toată lumea, dar probabil că nu foarte mulți știu că fumatul este un factor de risc printre cei mai importanți în cancerul de pancreas, în cancerul hepatic, în cancerul colorectal, în cancerul gastric", a atras atenția medicul Bogdan Marțian.

Cancerul de pancreas, simptome

Cancerul pancreatic începe în țesuturile pancreasului, un organ din abdomen care se află în spatele părții inferioare a stomacului. Pancreasul nostru eliberează enzime care ajută la digestie și produce hormoni care ajută la gestionarea glicemiei.

În pancreas pot apărea mai multe tipuri de creșteri, inclusiv tumori canceroase și necanceroase. Cel mai frecvent tip de cancer care se formează în pancreas începe în celulele care căptușesc canalele care transportă enzimele digestive în afara pancreasului (adenocarcinom ductal pancreatic).

Cancerul pancreatic este rareori detectat în stadii incipiente, când este cel mai curabil. Acest lucru se datorează faptului că, adesea, nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe.

Opțiunile de tratament pentru cancerul pancreatic sunt alese în funcție de amploarea cancerului. Opțiunile pot include chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau o combinație a acestora.

Semnele și simptomele cancerului pancreatic nu apar adesea decât atunci când boala este avansată. Acestea pot include:

Dureri abdominale care iradiază spre spate

Pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate

Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

Scaune de culoare deschisă

Urină de culoare închisă

Mâncărimi ale pielii

Diagnostic nou de diabet sau diabet existent care devine mai greu de controlat

Cheaguri de sânge

Oboseală

Mergeți la medic dacă aveți orice simptome inexplicabile care vă îngrijorează. Multe alte afecțiuni pot provoca aceste simptome, așa că medicul poate verifica aceste afecțiuni, precum și cancerul pancreatic.

"Durerea în cancerul de pancreas apare atunci când tumora comprimă plexul celiac, care este o încrengătură de nervi care sunt în spatele stomacului și lângă pancreas.

Orice disconfort digestiv, orice tulburare fie de digestie, fie de poftă de mâncare, deși și astea sunt destul de târzii... există o singură situație în cancerul de cap de pancreas în care unii pacienți pot avea "norocul", că unii dintre ei pot dezvolta o tumoră chiar în proximitatea trecerii coledocului, canalului biliar principal, prin pancreas.

Coledocul are un traseu de 1 cm și jumătate care trece prin pancreas ca să se deschidă în duoden. Și dacă tumora este chiar acolo, există tumori de sub 1cm care pot produce icter mecanic pentru că astupă acolo și dacă tumora este mică și a produs precoce icterul mecanic, icterul mecanic atrage atenția oricui și se poate depista", a declarat Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"În general rata de vindecare în cancer de pancreas este destul de mică, dar avem cu toții câteva cazuri de cancer de pancreas care s-au vindecat"

 

"Și dacă se depistează, se operează, și șansele de supraviețuire sunt foarte mari și de vindecare sunt mari dacă tumora este la început și dacă celula nu este din cale afară de agresivă, adică nediferențiată, foarte tânără și nu a apucat încă să invadeze ganglioni regionali sau să plece la distanță.

Avem cu toții câteva cazuri de cancer de pancreas care s-au vindecat.

În general rata de vindecare în cancer de pancreas este destul de mică, dar e mică pentru că e descoperit târziu", a mai spus medicul Bogdan Marțian.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel