Cancerul de ureche: cauze, simptome tratament. Când să consulți medicul

cancerul de ureche foto:freepik@dcstudio
Cancerul de ureche: cauze, simptome tratament. De obicei, pornește ca o formă de cancer de piele pe urechea exterioară, extinzându-se apoi în diferite structuri ale urechii, inclusiv canalul urechii și timpanul.

Cancerul de ureche reprezintă o afecțiune rară, care poate debuta ca o formă de cancer de piele pe urechea exterioară, extinzându-se apoi în diferite structuri ale urechii, inclusiv canalul urechii și timpanul. De asemenea, acest cancer poate începe din interiorul urechii.

Afectează, atât partea internă, cât și cea externă a urechii. De obicei, pornește ca o formă de cancer de piele pe urechea exterioară, extinzându-se apoi în diferite structuri ale urechii, inclusiv canalul urechii și timpanul, potrivit Healthline.

Cancerul de ureche poate începe, de asemenea, din interiorul urechii, putând afecta osul din ureche, numit osul temporal. Acesta include și osul mastoidian, proeminența osoasă pe care o simți în spatele urechii.

Este o afecțiune extrem de rară, fiind diagnosticată anual în jur de 300 de persoane în Statele Unite. În contrast, se estimează că în 2018 vor fi diagnosticate peste 250,000 de cazuri noi de cancer de sân, conform Institutului Național de Cancer.

Tipuri de cancer de ureche

Există mai multe tipuri de cancer care pot afecta urechea:

Cancerele de piele

Carcinomul bazocelular afectează celulele stratului bazal al epidermei, stratul exterior al pielii.

Carcinomul cu celule scuamoase afectează celulele scuamoase ale epidermei. Este cea mai comună formă de cancer de ureche. Se extinde adânc în țesuturile corpului și este mai probabil să se răspândească în alte țesuturi. Potrivit unui raport de caz din 2016, carcinomul cu celule scuamoase care afectează cartilajul exterior al urechii prezintă o șansă de 15% de răspândire.

Melanomul afectează celulele melanocite ale pielii. Aceste celule conferă pielii o culoare maronie când ești expus la soare. Deși melanomul este o formă mai puțin comună de cancer de piele decât carcinomul bazocelular sau cel cu celule scuamoase, tinde să fie agresiv. Este considerat cea mai gravă formă de cancer de piele. Melanomul urechii reprezintă 1% din cazurile de melanom, conform unei recenzii din 2006.

Carcinomul adenoizid chistic

Această formă foarte rară de cancer afectează în mod tipic glandele salivare, dar poate fi întâlnită și în ureche. Un raport de caz din 2013 estimează că aceste tumori reprezintă doar 5% din cancerele canalului auditiv extern (pasajul de la exteriorul capului la timpan).

Tumorile parotide

Creșterile maligne ale glandei parotide pot afecta canalul urechii. Această glandă reprezintă cea mai mare glandă salivară din corp.

Simptomele cancerului de ureche

Simptomele cancerului de ureche variază în funcție de zona afectată a urechii.

Urechea exterioară

Semnele cancerului de piele în urechea exterioară includ:

- zone de piele solzoasă care persistă, chiar și după hidratare

- umflături albe perlate sub pieleulcere cutanate care sângerează

Canalul urechii

Semnele cancerului de piele în canalul urechii includ:

- umflătură în sau în apropierea intrării în canalul urechii

- pierderea auzuluiscurgeri din ureche

Urechea medie

Semnele cancerului de piele în urechea medie includ:

- scurgeri din ureche, care pot fi sângeroase (cel mai comun simptom)

- pierderea auzului

- dureri de ureche

- amorțeală pe partea afectată a capului

Urechea interioară

Semnele cancerului de piele în urechea internă includ:

- dureri de ureche

- amețeli

- pierderea auzului

- tinitus (zgomote în urechi)

- dureri de cap

foto:freepik@gpointstudio

Cauzele cancerului de ureche

Cercetătorii nu sunt siguri exact ce cauzează cancerul de ureche. Datorită numărului mic de cazuri, este dificil de stabilit cum ar putea să apară. Cu toate acestea, anumiți factori pot crește șansele de a dezvolta acest tip de cancer:

Piele deschisă la culoare. Acest lucru crește riscul de cancer de piele în general.

Expunerea prelungită la soare fără sau cu cantități inadecvate de cremă de protecție solară. Acest lucru te expune la un risc mai mare de cancer de piele, care poate duce ulterior la cancerul de ureche.

Infecțiile frecvente ale urechii. Reacțiile inflamatorii care însoțesc infecțiile urechii pot influența într-un fel modificările celulare care declanșează cancerul.

Vârsta înaintată. Anumite tipuri de cancer de ureche sunt mai comune la persoanele mai în vârstă. Conform unui studiu, carcinomul cu celule scuamoase al osului temporal este cel mai comun în decada a șaptea de viață.

Diagnosticul cancerului de ureche

Dacă ai orice creșteri suspecte pe partea exterioară a urechii sau în urechea medie, medicul tău poate îndepărta o parte din țesut și o trimite la laborator pentru a verifica prezența celulelor canceroase.

Această procedură se numește biopsie. Biopsia poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală (pentru a nu simți durerea), în funcție de locația zonei afectate.

Creșterile canceroase în urechea internă pot fi mai dificil de atins. Acest lucru face ca biopsia să fie mai dificilă fără a dăuna țesuturilor din jur. Medicul tău ar putea să se bazeze pe teste de imagistică precum RMN-ul sau CT-ul pentru a identifica prezența cancerului.

Tratamentul cancerului de ureche

Tratamentul depinde, în general, de dimensiunea creșterii canceroase și de locația acesteia.

Cancerul de piele de pe exteriorul urechii este de obicei îndepărtat chirurgical. Dacă se îndepărtează zone extinse, poate fi necesară intervenția chirurgicală de reconstrucție.

Cancerele canalului urechii sau ale osului temporal necesită intervenție chirurgicală urmată de radioterapie. În funcție de cât de extins este tumorul, poate fi necesară îndepărtarea unei părți din ureche.

În anumite cazuri, canalul urechii, osul și timpanul trebuie îndepărtate. În funcție de cât de mult este îndepărtat, medicul tău ar putea să îți reconstruiască urechea.

În unele cazuri, auzul nu este afectat semnificativ. În altele, ar putea fi necesar să folosești un aparat auditiv.

Cancerul de ureche este extrem de rar. Rata de supraviețuire variază în funcție de locația tumorii și de stadiul în care s-a dezvoltat.

Este important să consulți un medic în cazul oricărei creșteri în jurul urechilor sau în cazul durerilor sau scurgerilor de urechi inexplicabile.

Caută sfatul unui specialist ORL (otorinolaringolog) dacă ai o infecție ureche cronică (sau recurentă), în special una fără răceală sau alte congestii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel