Cancer de prostată: ghid despre simptome și diagnostic. Explicațiile medicului Gheorghe Niță

Medicul urolog Gheorghe Niță FOTO: arhivă personală
EXCLUSIV
Medicul Gheorghe Niță a explicat, pentru DC Medical, care sunt simptomele și ce teste se fac pentru diagnosticarea cancerului de prostată.

Doctorul Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale, spune că, după cancerul pulmonar, cel de prostată este al doilea tip frecvent întâlnit la bărbați pe glob și ocupă locul cinci în cazul deceselor provocate de patologii maligne.

Acesta a detaliat, într-un interviu pentru DC Medical, ce este cancerul de prostată, ce simptome are și care sunt investigațiile medicale ce trebuie făcute pentru un diagnostic corect.

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată reprezintă creșterea aberantă și necontrolată a celulelor de la nivelul prostatei. Unele tipuri de cancer de prostată au o creștere lentă și nu se evidențiază prin simptome clinice și nu influențează speranța de viață. De aceea mulți bărbați cu cancer de prostată nu vor avea nevoie niciodată de tratament. Există însă și forme agresive de cancer de prostată ce prezintă o evoluție fulminantă și o rată ridicată de răspândire în organism. Bărbații ce au aceste tipuri de cancere sunt predispuși la apariția simptomatologiei clinice și necesită rapid tratamentul de specialitate.

SIMPTOME

Care sunt simptomele generale ale cancerului de prostată?

Majoritatea bărbaților cu cancer de prostată la debut (incipient) nu prezintă manifestări clinice. De aceea, deși nu există simptomatologie clinică trebuie să mergeți la un control de specialitate dacă aparțineți următoarelor categorii:

- aveți vârstă mai mare de 50 de ani

- tatăl sau fratele au avut cancer de prostată

- aparțineți rasei de culoare.

Totuși care sunt simptomele clinice ce pot apărea în cancerul de prostată?

Majoritate bărbaților cu cancer incipient de cancer prostatic nu prezintă simptome, una dintre cauze este reprezentată de evoluția cancerului în prostată. De obicei, dezvoltarea anormală a celulelor maligne are punct de plecare departe de uretra (excentric, marginal în apropierea capsulei prostatice), iar apariția manifestului clinic este corelat cu evoluția bolii atunci când există o compresie extrinseci a uretrei. Printre simptomele resimțite de pacient se numără modificării ale actului micțional (urinatului) precum:

- dificultăți în inițierea actului micțional sau de golire a vezicii urinare,

 - jet urinar slab,

- senzația de golire incompletă a vezicii urinare după micțiune,

- pierderea câtorva picături de urină după micțiune,

- nevoia de a urină mai frecvent decât de obicei, mai ales noaptea,

- imperiozitatea micțională (necesitatea urgentă de a micționa cu pierderea necontrolată a unei cantități mici de urină).

În cazul diseminării locale a cancerului (boală local avansată) sau în organism (cancer prostatic avansat) pot apărea și alte simptome precum:

- durere pelvină, de spate sau de șold,

- dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții,

- apariția sângelui în urină sau spermă,

- scădere neexplicabilă în greutate.

Aceste simptome pot fi cauzate și de alte patologii, însă la apariția lor este recomandat să căutați un sfat de specialitate.

ANALIZE

Ce teste/analize trebuie efectuate pentru a diagnostica cancerul de prostată?

Nu există o singură investigație ce poate pune diagnosticul de cancer de prostată, însă există câteva teste ce pot indica o patologie prostatică.

Principalele investigații sunt:

- tușeul rectal,

- efectuarea PSA seric (prostatic specific antigen),

- analiza completă a urinei (sumar urină și urocultură) pentru a exclude o infecție urinară.

După efectuarea acestor investigații, rezultatele trebuie analizate în context clinic de către un medic specialist.

Ce reprezintă tușeul rectal?

Tușeul rectal reprezintă o examinare clinică a prostatei de către medicul specialist. Acesta este efectuat în decubit lateral cu coapsele flectate pe trunchi, iar medicul va introduce un deget transanal pentru a simți, evalua prostata prin adiacența la nivelul rectului. Puteți avea senzația de disconfort sau de rușine însă, de obicei, tușeul rectal este o manevră nedureroasă și scurtă.

Care sunt rezultatele tușeului rectal?

Tușeul rectal este utilizat în clinică pentru a ghida medicul în diferențierea unei patologii benigne a prostatei de cancerul prostatic.

Prostata poate fi evaluată palpator prin tușeu rectal astfel:

- normal: dimensiuni normale pentru vârsta cu suprafața netedă,

- mărită în volum: cu dimensiuni mai mari decât cele normale vârstei,

- dură cu suprafața neregulată: poate fi un semn de cancer prostatic.

Ce reprezintă PSA?

Testul PSA reprezintă o analiză de sânge ce indică nivelul de prostatic specific antigen (PSA) în sânge. PSA este o proteină produsă de celulele normale, cât și cele neoplazice de la nivelul prostatei. Este normal să aveți în sânge o cantitate mică de PSA în sânge, iar valoarea crește încet odată cu vârstă sau odată cu mărirea în volum a prostatei. Un nivel ridicat al PSA indică o patologie prostatică, dar nu neapărat existența cancerului prostatic. O creștere abruptă a nivelului seric al PSA poate indica, însă, transformarea malignă a țesutului prostatic.

Ce informații aduce valoarea PSA?

Elevarea valorii serice a PSA indică o problemă prostatică prezența în următoarele patologii:

- creșterea în volum a prostatei odată cu vârstă sau cu apariției hiperplaziei benigne prostatice (adenomul prostatic).

- prostatită: inflamația acută sau cronică a prostatei.

- cancerul de prostată.

Ce factori pot influență nivelul seric al PSA?

Pe lângă patologiile benigne precum adenomul de prostată sau prostatită nivelul elevat al PSA poate fi identificat și în următoarele cazuri:

- Infecție urinară: este recomandat tratamentul specific infecției urinare și ulterior la minim 6 săptămâni după vindecare să repetați testul PSA.

- Efortul fizic intens: mai ales ciclismul, ce trebuie întrerupt cu minim 48h înainte de efectuarea PSA.

- Ejacularea: de asemenea trebuie să existe minim 48h între ultima ejaculare/act sexual și prelevare testului PSA.

- Sexul anal și stimularea prostatică: trebuie evitat contactul sexual anal sau stimulare prostatică în timpul actului sexual minim o săptămână înainte de a efectua PSA. 

- Tușeul rectal: poate determina o ușoară creștere a nivelului seric al PSA și de aceea mulți medici practicieni evită efectuarea acestuia înainte de efectuare PSA și recomandă un interval de o săptămână.

- Biopsie prostatică: este recomandat evitarea efectuării testului PSA deoarece valori elevate ale PSA au fost înregistrate și la 6 săptămâni după biopsie prostatică.

- Medicamente: anumite medicamente precum inhibitorii de 5-alpha-reductaza (Proscar, Avodart) utilizați în tratamentul hiperplaziei benigne prostatice pot scădea nivelul seric al PSA furnizând astfel un rezultat fals.

ALTE INVESTIGAȚII

Există și alte investigații suplimentare dacă cele principale sunt neconcludente?

Dacă există două teste seriate ce indică valori elevate a PSA medicul clinician poate recomandă investigarea aprofundată prin intermediul următoarelor teste:

- Examen RMN (rezonanță magnetică-nucleară) pelvin: în cazul evaluării prostatei este recomandat utilizarea unui protocol dedicat prostatei 

- Examen RMN multiparametric ce permite medicului să vizualizeze topografic modificările patologice/transformări maligne de la nivelul prostatei.

- Puncție biopsie prostatică: permite prelevarea unui fragment de țesut prostatic în vederea examinării modificărilor celulare de la acest nivel.

- Examen TC (tomografie computerizată): este indicat pentru evaluarea în principal al diseminării tumorale în afară capsulei prostatice, la nivel ganglionilor limfatici, alte organe sau chiar la nivel osos.

- Scintigrafie osoasă: evaluează dacă există extensie la nivel osos a cancerului prostatic, deoarece diseminarea osoasă este cea mai frecvența în cazul cancerului prostatic.

De asemenea pe lângă aceste teste poate fi evaluat jetul urinar prin efectuarea unui test de flowmetrie și o ecografie abdominală, care sunt, de obicei, efectuate atunci când există o mărire în volum a prostatei.

Ce reprezintă biopsia prostatică?

Biopsia prostatică reprezintă recoltarea cu ajutorul unui ac bioptic a mai multor fragmente de țesut prostatic ce poate fi examinat sub microscop pentru evidențierea unor anumite modificări celulare la nivel prostatic. Iar dacă este prezent cancerul prostatic acest test identifica și gradul de agresivitate a cancerului prostatic.

Există două procedee prin care se poate efectua biopsia prostatică:

-     puncție-biopsie prostatică transrectală ghidată ecografică,

-     biopsie transperineală.

Alegerea tipului de biopsie trebuie efectuată alături de medicul curant în funcție de afecțiunile asociate și de localizarea zonei sau zonelor suspecte de transformare malignă de la nivelul prostatei.

Care sunt avantajele și dezavantajele efectuării biopsiei prostatice?

Înainte de efectua biopsia prostatică este indicat să discutați cu medicul avantajele și dezavantajele acestei manevre și dacă aveți întrebări referitoare la manevră în sine sau evoluția ulterioară a investigațiilor trebuie să le adresați medicului pentru a înțelege complet diagramă investigațională și ulterior variantele terapeutice.

Avantaje

- este unică metodă prin care se poate certifica cu exactitate prezența cancerului prostatic prin identificarea celulelor transformate malign,

- poate determina gradul de agresivitate a cancerului prostatic și astfel identifica riscul de răspândire în organism,

- poate identifica într-un stadiu incipient un cancer prostatic agresiv, moment în care tratamentul poate împiedică răspândirea/diseminarea la alte organe în organism,

- dacă rezultatul este concludent pentru cancer prostatic, permite medicului să aleagă metodă de tratament adecvată,

- dacă rezultatul biopsiei este pozitiv pentru cancer prostatic, atunci există posibilitatea de a accesa anumite tratament noi aflate în studiu și care nu sunt utilizate la scară largă.

Dezavantaje

- biopsia indică dacă există celule specifice cancerului prostatic doar în mostră recoltată, însă este posibil că diagnosticul să fie ratat,

- poate identifica o tumoră cu o creștere tumorală lentă sau non-agresivă ce poate să nu vă provoace simptome sau crea probleme toată viață. În acest caz decizia aparține pacientului ce poate opta pentru efectuarea tratamentului sau urmărirea clinico-biochimică a evoluției tumorale. Efectuarea tratamentului va poate cauza efecte secundare greu de acceptă în viață de zi cu zi, însă și urmărirea activă a evoluției tumorale va poate crea un disconfort psiho-emoțional datorită conștientizării prezenței unei afecțiuni maligne,

- deși o manevră minim-invazivă, biopsia poate provoca mai multe complicații incluzând, spre exemplu, riscul de a dezvoltă infecție urinară,

- dacă sunteți sub tratament anticoagulant sau antiagregant biopsia poate provoca sângerări ce pot persistă până la câteva săptămâni.

Ce reprezintă examen RMN multiparametric?

O examinare RMN multiparametrică reprezintă o investigație imagistică specială de înaltă performanță ce poate reproduce imagini mai detaliate ale prostatei, a capsulei acesteia și a țesutului adiacent decât o examinare RMN standard. Aceste imagini indică medicului prezența sau absența cancerului prostatic și de asemenea probabilitatea de dezvoltare sau extindere tumorală.

În cazul suspiciunii de cancer de prostată ce trebuie efectuat mai întâi: biopsia sau examinarea RMN?

Ordinea efectuării celor două investigații este diferită în funcție de clinică unde sunt efectuate, însă există două beneficii în ceea ce privește efectuarea examinării RMN înainte de biopsie: ajută medicul în decizia de a indică efectuarea biopsiei prostatice, în cazul în care este indicată biopsia, imaginile obținute pot fi utile pentru o mai bună localizare a formațiunii tumorale și de asemenea se poate efectua puncția biopsie țintită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel