Cancer de piele, mai frecvent la bărbați. Oxibenzona, factor de risc

Boli de piele
Frecvența cancerului de piele crește peste tot în lume, în special în rândul bărbaților, iar unul dintre motive ține de protecția solară, potrivit Daily Mail.

Statistic, Australia are cele mai multe cazuri de cancer de piele, iar în Marea Britanie și Spania, bărbații au 70% mai multe șanse de a muri de cancer de piele decât acum 30 de ani. În SUA, mortalitatea masculină din cauza cancerului de piele a crescut cu aproximativ 25%.

De ce se întâmplă acest lucru?

Este simplu! Multe creme de protecție solară sunt mult mai puțin eficiente decât ceea ce pretind pe etichetele lor.

Un alt lucru care trebuie știut este faptul că eticheta factorului de protecție solară (SPF), care ar trebui să te ghideze la cât de multă "protecție" vei obține, se aplică numai razelor UVB, nu UVA-urilor, care sunt de fapt responsabile de deteriorarea UV. Prin urmare, atunci când cauți un produs de protecție solară, trebuie să verifici un produs care specifică protecția împotriva UVA-urilor.

Cremele de protecție solară, risc de cancer

Cercetarea efectuată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că 96% din populația SUA are oxibenzonă în corp -cunoscută pentru reducerea numărului de spermatozoizi la bărbati și de endometrioză la femei.

Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenonă-3), care, odată intrată în piele, acționează ca fotosensibilizator, astfel că expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasă.

Unele studii recente indică faptul că efectul oxibenzonei este fotocarcinogen (crește riscul de cancer prin expunere la lumină).

Potrivit evaluării SKIN DEEP, oxibezona se încadrează într-o clasă de risc ridicat (9, pe o scară de la 0 la 10), astfel că este preferabil de evitat acele produse cosmetice de protecție solară care o au în compoziție. Sunt recomandate mai degrabă produsele care conțin oxid de titan sau de zinc și care acționează ca ecrane solare (resping razele UV).

Oxybenzona este, de asemenea, letală anumitor creaturi marine, iar cercetătorii avertizează că utilizarea pe scară largă a produselor de protecție solară care conțin oxibenzonă reprezintă o amenințare gravă pentru recifurile de corali și pentru viața marină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel