Cancer de colon, pacienții cu polipi nu revin pentru colonoscopie de control

Multe persoane cărora li s-au descoperit polipi pe colon, care pot duce la cancer, nu și-au mai efectuat colonoscopiile de urmărire la intervalele recomandate de medici, constată un nou studiu. Pacienții care au anumite tipuri de adenoame, mari sau numeroase, sunt la risc crescut de cancer colorectal.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale Kaiser Permanente Washington au analizat date de la mai mult de 6.900 de pacienti din SUA, cu vârste între 50 – 89 ani, cu adenoame și care aveau risc ridicat de cancer de colon. Pacienții își făcuseră colonoscopiile inițiale la unul dintre cele trei spitale Kaiser Permanente sau la spitalul Parkland, care tratează pacienții, indiferent de asigurarea medicală a acestora sau de capacitatea de a plăti.

Între 47% și 59,5% dintre pacienții de la spitalele Kaiser Permanente au efectuat o colonoscopie de urmărire în decurs de 3 ani și jumătate, comparativ cu 18,3% dintre pacienții de la Parkland. Rata semnificativ mai scăzută la Parkland a fost cel mai probabil datorată diferențelor în ceea ce privește populațiile și resursele de pacienți.

,,Atunci când un pacient este găsit cu risc mare de cancer de colon i se recomandă să revină pentru o altă colonoscopie la trei ani. Aceasta se numeste colonoscopie de control și îmbunătățește șansele de a preveni cancerul colorectal sau de a-l detecta într-o etapă incipientă", a declarat Jessica Chubak, cercetător științific la Institutul de Cercetări Medicale Kaiser Permanente Washington și autor al studiului.

Cercetarea a reliefat că pacienții cu mai multe adenoame, polipi, care aveau risc sporit de cancer de colon, erau cei care nu efectuau colonoscopia de control la momentul recomandat. Vârsta a fost un alt factor al amânării efectuării acestei investigații. Pacienții cu vârste cuprinse între 60 și 74 ani au efectuat colonoscopii în timp util comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 50 și 54 de ani sau cei cu vârste de 80 ani.

,,Încurajăm pacienții și furnizorii de asistență medicală să vorbească despre cum și când să se testeze pentru cancerul colorectal și încurajăm sistemele de sănătate să găsească modalități de a sprijini pacienții și furnizorii în urmărirea liniilor directoare priivnd recomandările", a afirmat Chubak, după cum arată WebMD.com.

S-a dovedit că durează aproximativ 10 ani pentru ca un polip mic să se transforme în cancer. Pentru persoanele care au istoric în familie de cancer de colon sau de polipi colonici, mai ales dacă în familia persoanei cancerul a apărut la vârste tinere, la rude de gradul I sau a implicat mai mulţi membri ai familiei, screeningul se recomandă să înceapă înainte de 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel