Busuiocul sfânt, efecte la care nu te-ai fi așteptat: antibacterian, antiviral, protejează stomacul

Busuiocul sfânt Sursa foto: superantistress.ro
Cu toții cunoaștem busuiocul ca fiind un condiment cu o aromă aparte. Există însă o variantă a acestei plante numită „busuiocul sfânt”, care are o serie de întrebuințări neașteptate.

Iată o serie de utilizări ale busuiocului sfânt la care nu se așteaptă nimeni:

Protejează împotriva infecțiilor și tratează rănile. Extractele obținute din frunzele sale se consideră că ar crește viteza și puterea de vindecare a rănilor. Busuiocul sfânt este:

antibacterian

antivirale

antifungic

antiinflamator

analgezic (un analgezic)

Unii oameni folosesc chiar busuioc sfânt după operație pentru a-și vindeca și proteja rănile. Grăbește vindecarea rănilor.

Cercetările arată că busuiocul sfânt poate acționa împotriva infecțiilor și rănilor, cum ar fi:

ulcerații bucale

cheloizi

cicatrici

acnee

Scade zahărul din sânge

Dacă aveți prediabet sau diabet de tip 2, toate părțile plantei de busuioc sfânt vă pot ajuta să reduceți glicemia. Studiile pe animale și la om au arătat că busuiocul sfânt poate ajuta la prevenirea simptomelor diabetului, cum ar fi:

creștere în greutate

hiperinsulinemie sau exces de insulină în sânge

colesterol ridicat

rezistenta la insulina

hipertensiune

În studiul timpuriu pe animal, șobolanii care au primit extract de busuioc sfânt au înregistrat o scădere de 26,4 la sută a nivelului de zahăr din sânge după 30 de zile. Zahărul din sânge la șobolanii cărora li s-a administrat pulbere de frunze de busuioc sfânt a scăzut, de asemenea, după o lună.

Atenție, însă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga busuioc sfânt la dietă. Dacă luați deja medicamente pentru controlul zahărului din sânge, este posibil să vă scadă nivelul glicemiei prea mult.

Scade colesterolul

Deoarece busuiocul sfânt vizează stresul metabolic, poate ajuta și la scăderea în greutate și a colesterolului.

Studiile pe animale au constatat modificări semnificative ale moleculelor de grăsime la iepuri, atunci când au mâncat frunze proaspete de busuioc sfânt. Aveau colesterol „rău” mai scăzut (colesterol LDL) și colesterol „bun” mai scăzut (colesterol HDL).

Un studiu efectuat pe animale a constatat că uleiul din busuioc sfânt (eugenol) scade nivelul colesterolului indus de stres. A existat o reducere a colesterolului total în rinichi, ficat sau inimă la șobolanii cu și fără diabet după ce au consumat pudră de frunze de busuioc sfânt.

Ușurează inflamația și durerile articulare

Imaginați-vă că puteți face față stresului, anxietății și inflamației cu o ceașcă relaxantă de ceai preparată cu frunze de busuioc sfânt.

Ca adaptogen cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, busuiocul sfânt oferă toate aceste beneficii. Poate chiar ajuta persoanele cu artrită sau fibromialgie.

Protejează stomacul

Busuiocul sfânt poate contracara efectele ulcerelor induse de stres. Îți mărește în mod natural apărarea stomacului prin:

scăderea acidului gastric

creșterea secreției de mucus

crescând celulele mucoasei

prelungirea duratei de viață a celulelor mucoase

Multe medicamente pentru ulcerul peptic au efecte secundare și pot provoca disconfort la unele persoane. Busuiocul sfânt poate fi o alternativă preferată. Un studiu efectuat pe animale a arătat că 200 mg de extract de busuioc sfânt au redus semnificativ atât numărul, cât și indicele ulcerelor la două treimi din animale, scrie healthline.com.

***

Asigurați-vă întotdeauna că vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a lua busuioc sfânt sau orice alt supliment în dieta dumneavoastră.

Cumpărați busuioc sfânt cultivat organic de o sursă de renume într-un mediu rural, nepoluat. Busuiocul sfânt cultivat într-o zonă poluată poate conține de două ori toxicitatea.

Nu au fost raportate efecte secundare negative în timpul studiilor clinice la om. Cu toate acestea, ar trebui să evitați busuiocul sfânt dacă alăptați, sunteți gravidă sau încercați să concepeți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel