Bulgaria, criticată de ONG-uri internaţionale pentru situaţia orfanilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi

Guvernul bulgar a fost criticat de mai multe organizaţii neguvernamentale care acuză relele tratamente la care continuă să fie supuşi, după 30 de ani de la căderea comunismului, orfanii cu dizabilităţi, unii fiind chiar ţinuţi închişi în cuşti, transmite joi AFP.

Comitetul Helsinki şi Disability Rights International (DRI, cu sediul la Washington) s-au referit, în mai multe rapoarte, la violenţele suferite în continuare de minorii instituţionalizaţi şi proveniţi în majoritate din familii sărace, în pofida reformelor cerute Bulgariei, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, notează Agerpres. 

Concluziile rapoartelor au fost contestate de autorităţile de la Sofia.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, DRI scrie despre copii care 'erau aşezaţi nemişcaţi (...), unii se balansau înainte şi înapoi, se răneau, îşi muşcau mâinile sau îşi atingeau ochii cu degetele'.

'Într-o instituţie, copiii aveau capetele rase' pentru a le fi păstrată mai uşor igiena. Într-o altă instituţie, 'am observat două cuşti în care erau ţinuţi copii, având rolul de a le limita interacţiunile sociale', a notat DRI în raport, menţionând că unii copii 'nu ies niciodată decât pe balcon sau într-o curte împrejmuită'.

Comitetul Helsinki menţionează prescrierea de tranchilizante copiilor - dintre care unii erau legaţi de paturi -, precum şi violenţele fizice şi verbale la care erau supuşi de personalul din trei instituţii de asistenţă socială din centrul ţării.

La rândul său, UNICEF subliniază, într-un comunicat, 'necesitatea unor eforturi suplimentare' pentru sprijinirea preventivă a familiilor în dificultate şi permiterea menţinerii legăturii între părinţii biologici şi copiii lor.

Bulgaria depune eforturi pentru a închide marile orfelinate moştenite din perioada comunistă şi a ameliora integrarea socială a copiilor cu dizabilităţi, care reprezintă aproape jumătate din cei peste 3.000 de minori instituţionalizaţi.

Comitetul Helsinki denunţă un 'transfer al celor mai inumane şi inacceptabile forme de violenţă instituţională' în noile structuri, chiar şi atunci când acestea nu găzduiesc mai mult de 14 copii.

'Bulgaria nu a reuşit să creeze un sistem de susţinere pentru comunitate, o educaţie incluzivă şi centre de zi pentru a ajuta familiile să aibă grijă de copiii lor cu handicap', mai notează DRI.

Criticat pentru lentoarea administraţiei sale, ministrul bulgar al afacerilor sociale a fost demis vineri. Autorităţile nu au stabilit însă o legătură între această demitere şi publicarea raportului DRI.

Dimpotrivă, Ministerul Afacerilor Sociale a calificat aceste concluzii drept 'tendenţioase şi nereprezentative' pentru eforturile depuse de Bulgaria.

'Viaţa copiilor cu dizabilităţi s-a îmbunătăţit după destructurarea marilor instituţii', a afirmat guvernul de la Sofia, care a întreprins propria anchetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel