Brânza vegetală, ”bombă calorică”. Nutriționist: Nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice

branza vegetala bomba calorica. FOTO: Freepik @wirestock
Brânza vegetală este mai puțin sănătoasă decât ați crede. Ce conține și care sunt riscurile la care se expun veganii.

Brânza vegetală este un produs consumat în special în perioada postului, însă există și persoane care au adoptat-o în dieta lor, fie pentru că sunt vegane, deci au exclus toate produsele de origine animală, fie că au intoleranță la lactoză. Însă multitudinea de elemente care se află în acest tip de brânză, care doar păcălește mintea, o face să fie mai puțin sănătoasă decât ați fi crezut.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat aceste aspecte, subliniind care sunt riscurile la care se expun cei care optează pentru brânza vegetală, riscuri cu un impact major pe termen lung.

”Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală.

Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă, nici pentru sistemul cadiovascular, și nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice.

Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale.

Spre deosebire de brânza clasică, ce conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrați și uleiuri, ca ingrediente principale. Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați, care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare.

Brânza vegetală este un produs ultra-transformat și plini de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată.

De multe ori conține mai multă grăsime și calorii decât brânza clasică, pentru că uleiul are 100% grăsime, în timp ce untul are 80%”, a declarat nutriționistul la Doctor de Bine de la Pro TV.

Vezi și: Uleiul de palmier, OTRAVA nevăzută pe care o mâncăm zilnic. Alimentele care îl conțin: Poți face cancer într-un timp foarte scurt

Brânza vegetală - ingrediente

Potrivit Mihaelei Bilic, brânza vegetală conține:

- apă minerală

- amidon modificat

- proteine din mazăre

- grăsime de cocos/palmier

- betacaroten

- sare

- acid citric

- arome în pulbere

- arome lichide

- sorbatat de potasiu (conservant). 

Concluzia nutriționistului este una simplă, care ar trebui să dea de gândit celor au decis să fie vegani. ”Nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultra-procesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză, deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată”, a spus Mihaela Bilic.

Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce

Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.

”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitată limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV.

Ce soluții sunt pentru a continua consumul de lactate 

„De ce eliminăm laptele și produsele lactate din alimentație pentru că sănătatea noastră va avea de suferit, iar echilibrul nutrițional cu atât mai mult? Fie consumăm laptele fără lactoză, el de fapt, nu rămâne fără lactoză ci îi este adăugată enzima, cele două molecule sunt desfăcute astfel încât la consum să nu mai existe disconfort digestiv”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul aceleiași emisiuni. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce este bine să mănânci brânză Feta. Scăderea riscului de cancer, pe lista beneficiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel