Brad Pitt, diagnostic dur. Ce este prosopagnosia, boala ORBIRII faciale FĂRĂ tratament. Cauze și simptome: Îmi este rușine

Brad Pitt - Foto: captura Youtube TNT
Celebrul actor american Brad Pitt a vorbit deschis despre afecțiunea neurologică de care suferă și despre care îi este rușine.

Potrivit starului, această afecțiune îl face să-i fie aproape imposibil să recunoască fețele oamenilor cu care face cunoștință.

Brad Pitt a vorbit despre dificultatea sa de a-și aminti chipurile persoanelor noi, mai ales atunci când interacțiunea cu acestea nu este de durată și are loc în spații publice, sau la petreceri, acolo unde se află o mulțime de oameni.

Mai mult, Brad Pitt crede că boala de care suferă i-a afectat reputația și relațiile sociale și a declarat că multe persoane nu sunt informate cu privire la această boală neurologică și nu știu că există și nu știu cum să se confrunte cu ea. 

El a ținut să precizeze că, din cauza felului în care această boală, numită prosopagnosia, se manifestă, nu doar persoanele pe care nu le recunoaște atunci când le revede sunt puse în dificultate, ci și el. Actorul a ținut să mai spună și că boala îi afectează relațiile și scade nivelul de simpatie pe care o resimțeau oamenii față de el, atunci când descoperă că nu au fost "ținuți minte" de actor, dar că acest lucru nu este ceva intenționat, ci provocat de boală.

"Aș vrea să țin minte fețele oamenilor și îmi este rușine că nu reușesc", a declarat Brad Pitt, în interviul oferit revistei americane GQ.

Ce este prosopagnosia

 

Deși nu foarte cunoscută, boala numită prosopagnosia se poate diagnostica de către medicii neurologi. Cu toate acestea, Brad Pitt nu are și un diagnostic medical oficial care să certifice prezența acestei boli în cazul său.

Orbirea feței, sau prosopagnosia, este o afecțiune a creierului. Aceasta se caracterizează prin incapacitatea de a recunoaște sau de a diferenția fețele.

Persoanele cu orbire a feței pot avea dificultăți în a observa diferențele dintre fețele străinilor. Alții pot avea chiar dificultăți în a recunoaște fețele familiare.

Se estimează că afectează aproximativ 2 la sută din populația generală.

Care sunt simptomele orbirii feței sau prosopagnosiei?


Cel mai frecvent simptom al orbirii feței este incapacitatea de a recunoaște sau de a discrimina între fețe. Acest lucru poate face ca formarea de relații să fie mai dificilă, atât în mediul personal, cât și în cel profesional. Poate fi extrem de dificil pentru persoanele cu orbire facială să identifice o persoană care apare într-un cadru sau context diferit de cel cu care sunt obișnuiți.

Persoanele cu prosopagnosie minoră pot avea doar dificultăți în a diferenția sau identifica fețele străinilor sau ale persoanelor pe care nu le cunosc bine. Cei cu opacitate facială moderată până la severă se pot lupta să recunoască fețele persoanelor pe care le văd în mod regulat, inclusiv membrii familiei și prietenii apropiați. În cazul fețelor foarte severe, persoanele cu orbire facială pot să nu-și recunoască propriile fețe. Acest lucru poate provoca anxietate socială sau depresie, potrivit Healthline.

Dacă aveți prosopagnosie, nu veți uita câteva fețe din când în când, ci va fi o problemă constantă și recurentă care nu dispare.

Dacă copilul suferă de orbire a fețelor, este posibil ca acesta să:

- aștepte să le faceți cu mâna înainte de a veni când îl luați de la școală sau de la un eveniment

- se apropie de străini crezând că sunteți dvs. sau cineva cunoscut, atunci când ar trebui să meargă la o anumită persoană

- nu recunoască persoane familiare, cum ar fi vecinii, rudele apropiate sau prietenii de familie, mai ales atunci când le văd în afara contextului

- devin lipicioși sau retrași în locuri publice

- au dificultăți în a urmări intriga personajelor din filme sau emisiuni TV

- au dificultăți în a-și face prieteni

- par retrași la școală, dar încrezători acasă

Multe dintre aceste simptome pot fi atribuite altor lucruri, inclusiv timidității. Discutați cu pediatrul copilului dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat.

Care sunt cauzele orbirii feței sau prosopagnosiei?

Prosopagnosia este considerată a fi cauzată de anomalii, afectarea sau deteriorarea unui pliu din creier numit girusul fusiform drept. Această zonă din creier joacă un rol important în coordonarea sistemelor neuronale care afectează memoria și percepția facială.

Prosopagnosia poate fi cauzată de un accident vascular cerebral, de leziuni la nivelul creierului sau de unele boli neurodegenerative.

În unele cazuri, oamenii se nasc cu orbirea feței ca o tulburare congenitală. În aceste cazuri, se pare că există o legătură genetică, deoarece se întâlnește în familii.

Orbirea feței nu este întotdeauna un simptom standard al autismului, dar pare să fie mai frecventă la cei cu autism decât la populația generală. Se presupune că orbirea feței poate fi o parte din ceea ce afectează uneori dezvoltarea socială a persoanelor cu autism.

Este important de reținut că orbirea feței nu este cauzată de deficiențe de vedere, dificultăți de învățare sau pierderi de memorie. Este o problemă specifică de recunoaștere a fețelor, spre deosebire de o problemă de memorie care constă în faptul că nu reușește să își amintească persoana.

Cum se diagnostichează orbirea feței sau prosopagnosia?

Dacă aveți probleme de recunoaștere a fețelor, medicul dumneavoastră de familie vă va trimite la un neurolog.

Este posibil ca neurologul să vă pună să faceți o evaluare care să vă aprecieze capacitatea de a recunoaște trăsăturile faciale. Evaluarea vă poate evalua capacitatea de a:

- recunoaște fețele pe care nu le-ați văzut niciodată sau fețele familiei

- observați diferențele sau asemănările trăsăturilor faciale în seturi de fețe care vă sunt prezentate

- să detectați indicii emoționale dintr-un set de fețe

- să evaluați informații precum vârsta sau sexul dintr-un set de fețe

Testul de recunoaștere facială Benton (Benton Facial Recognition Test - BFRT) și memoria de recunoaștere a fețelor Warrington (Warrington Recognition Memory of Faces - RMF) sunt două teste pe care medicii le pot folosi pentru a evalua o potențială orbire facială. Cu toate acestea, este posibil ca scorurile obținute la aceste teste să nu fie pe deplin fiabile în diagnosticarea directă a orbirii faciale. Un studiu a constatat că scorurile neregulate nu erau de fapt în concordanță cu orbirea facială. Opinia unui medic este mult mai valoroasă.

Există, de asemenea, o mulțime de teste care pretind că sunt capabile să diagnosticheze orbirea feței online. Multe dintre acestea nu sunt exacte sau valide și este mai bine să vă consultați medicul dacă sunteți îngrijorat.

Cum se tratează orbirea feței sau prosopagnosia?

Nu există un tratament pentru orbirea feței. Tratamentul se concentrează pe ajutarea persoanelor cu această afecțiune să găsească mecanisme de adaptare pentru a identifica mai bine persoanele.

Ați putea, de exemplu, să învățați să vă concentrați pe alte indicii vizuale sau verbale pentru a identifica o persoană. Acest lucru ar putea include luarea în seamă a părului blond și creț, a înălțimii mai mici decât media sau a vocii lor. De asemenea, ați putea observa anumite maniere, cum ar fi rapiditatea cu care merg.

Mulți cercetători lucrează la înțelegerea cauzelor specifice ale acestei afecțiuni și caută un tratament.

Orbirea feței poate avea un impact asupra capacității cuiva de a stabili relații personale și profesionale. Acest lucru poate duce la anxietate socială sau depresie. Învățarea modului de a identifica oamenii în moduri care nu se bazează pe capacitatea de a le recunoaște fața în mod direct poate ajuta.

Dacă vă confruntați cu anxietate socială sau depresie din cauza orbirii feței, consultați un terapeut. Aceștia vă pot ajuta să dezvoltați alte tehnici să:

- vă conectați mai bine cu oamenii

- construiți relații interpersonale mai puternice

- vă gestionați simptomele de anxietate socială sau depresie

Institutul Național de Tulburări Neurologice și Stroke și Universitatea Bournemouth cercetează prosopagnosia. De asemenea, acestea au resurse și informații disponibile pentru cei care suferă de această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel