Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii

bolile din copilarie. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
Care sunt bolile din copilărie cu beneficii și la maturitate. La ce trebuie să fie părinții atenți în cazul afecțiunilor respiratorii, tot mai frecvente în aglomerările urbane.

Medicul Mihaela Bilic a prezentat, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine”, un top al afecțiunilor ușoare, dar neplăcute pentru copii, dar și pentru părinți, în aceeași măsură. 

De altfel, nu ar trebui să intrăm în panică în momentul în care cei mici stau nas în nas unii cu alții, își împart pufuleții sau beau din aceeași sticlă. Toate acestea sunt firești și fac parte din procesul de imunizare.

Care sunt acestea și ce beneficii au pe termen lung

În urmă cu 3 decenii a apărut teoria igienei, care susținea că un copil nu trebuie ținut perfect curat, ci expus mediului natural la care suntem adaptați. Însă în vremurile actuale, această adaptabilitate nu se aplică decât zonei rurale, nu și celei urbane, una, de cele mai multe ori, foarte poluată.

Paraziții intestinali îi protejează pe copii și de infecții digestive cu bacterii patogeni, dar și de dezvoltarea bolilor alergice și autoimune, pentru că deși par două direcții diferite au cauze comune. Se pare că au un rol protector acești paraziți, iar pericolul asupra sănătății, în general, nu este unul mare. Pe vremuri, toți copilașii aveau ascarizi (limbrici)”, a afirmat dr. Brândușa Petrescu, medic primar alergolog.

Paraziții intestinali conțin proteine asemănătoare cu cele din arahide, astfel că persoanele care au fost expuse la aceștia, în copilărie, nu vor dezvolta alergie la arahide. 

99% dintre cazurile de hepatita A, ”boala mâinilor murdare” cum mai este cunoscută, sunt ușoare, unele chiar subclinice, adică fără simptomatologie. Boala este autolimitată, iar organismul reușește să elimine virusul, astfel, dacă ați trecut prin această formă de hepatită, scade riscul de a suferi de alergii sau de boli autoimune, însă trebuie să ne fim precauți.

”Căpșunile, că tot este sezonul lor, înainte de a fi consumate trebuie spălate, chiar și pepenii și salata verde. Dacă stăm bine și ne gândim, cresc pe pământ și ar putea fi contaminate cu reziduuri de la persoane infectate cu hepatitele A și E, care se pot transmite pe cale digestivă”, a explicat dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase.

Hepatita A nu este doar ”boala mâinilor murdare”, dacă mâncați fructe sau legume care au atins pământul și nu au fost spălate corespunzător, acest virus hepatitic se poate transmite.

Ce sunt hepatitele și cum se manifestă. Dr. Marinescu:Ușor de tratat, cu condiția să avem diagnostic, deci să testăm

Corelația dintre vaccinarea BCG și stimularea sistemului imunitar

O altă afecțiune din perioada copilăriei este infecția respiratorie, tot mai prezentă, în contextul aglomerărilor urbane și a poluării, dar și a expunerii la virusurilor cu transmitere respiratorie.

Răcelile comune antrenează sistemul imunitar al copilului în direcția bună, căci și acesta trebuie să treacă prin ele. Când ar trebui să se îngrijoreze părinții?

”Când avem mai mult de 6 viroze pe an, mai ales la copii, atunci trebuie să ne adresăm medicului imunolog pentru evaluare. Nu e normal. Cifra de 6 trebuie să o reținem. Mai mult de atât necesită evaluare la pediatru, imunolog, alergolog”, susține dr. Brândușa Petrescu.

În România încă se mai administrează vaccinul BCG, vaccinul împotriva tuberculozei, chiar din prima zi de viață, asta în contextul în care în Europa Occidentală aceasta a fost eradicată.

 ”În țările în care se face BCG există și o incidență mai scăzută a bolilor alergice și autoimune, deci s-a observat și această corelație. Vaccinarea de tuberculoză, care se face încă din prima zi de viață, are un rol de stimulare a sistemului imunitar înr-o direcție bună”, mai spune alergologul Brândușa Petrescu. 

Vezi și: Când se recomandă scoaterea amigdalelor. Medic: Indicație și pentru respirația urât mirositoare 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel