Boala mână-gură-picior, tot mai frecventă: ce o favorizează

Infecția este produsă de un virus
Boala mână-gură-picior este tot mai frecvent întâlnită, iar cercetătorii spun că are o legătură cu temperatura și umiditatea. 

Boala mână-gură-picior este o infecție virală comună a copilului care este cea mai frecventă în lunile de vară, mai calde. O nouă revedere a studiilor publicate în  International Journal of Dermatology descoperă o relație între această boală și temperatură și umiditate. Nu a fost identificată nicio relație semnificativă între afecțiune și precipitații, viteza vântului și / sau soarele.

Concluziile sugerează că încălzirea globală poate influența boala mână-gură-picior, atât prin prelungirea duratei focarelor în timpul sezoanelor maxime, cât și prin creșterea probabilității de transmitere a bolii pe tot parcursul anului. 

„Există o înțelegere emergentă a legăturii dintre climatul nostru în schimbare și incidența în creștere a diferitelor boli infecțioase. Multe dintre aceste schimbări sunt atât de insidioase încât sunt greu de detectat pentru practicantul mediu la nivel individual”, a declarat autorul principal dr. Sarah Coates, de la Universitatea din California, San Francisco. „Sperăm să conștientizăm în cadrul comunității medicale aceste tendințe de anvergură și să stimuleze acțiuni politice adecvate, având în vedere consecințele lor potențiale asupra sănătății publice.”

Boala mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă, care apare la copii înter 1 și 6 ani. Boala s emanifestă prin apariția unor erupții cutanate în palme, tălpi și gură. Virusul face parte din categoria denumită nonpolio enterovirusuri și este mai frecventă în perioada caldă.

Se transmite pe cale orală, secreții nazofaringiene, strănut, tuse, contact cu obiectele contaminate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?