Boala fatală asociată cu COVID. Poate fi declanșată și de infecțiile ușoare. Cum se manifestă

covid - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
Chiar și infecțiile ușoare pot duce la această afecțiune gravă. Este vorba despre o boală mortală, care pare să devină tot mai frecventă.

Cercetările recente sugerează că acest fenomen ar putea fi asociat cu COVID-19. Înainte de pandemie, această boală era rar întâlnită printre populațiile asiatice, dar acum, numărul cazurilor crește, mai ales în rândul locuitorilor caucazieni din Yorkshire.

Boala este declanșată de anticorpi care atacă o enzimă numită MDA5, iar simptomele includ o boală pulmonară progresivă, caracterizată prin cicatrizarea țesutului pulmonar. Între 2020 și 2022, în Yorkshire s-au înregistrat 60 de cazuri neobișnuite de autoimunitate MDA5, soldate cu opt decese.

Boala, asociată cu COVID

Analizând această creștere într-un nou studiu, cercetătorii arată că creșterea bruscă a cazurilor coincide cu valurile majore de infecții COVID-19 din timpul anilor de vârf ai pandemiei. Acest lucru le-a atras imediat atenția pentru că MDA5 este un receptor ARN care joacă un rol cheie în recunoașterea virusului SARS-CoV-2.

"Raportăm aici o creștere a ratei de testare pozitivă anti-MDA5 în regiunea noastră (Yorkshire) în al doilea an al pandemiei COVID-19, ceea ce a fost remarcabil deoarece această entitate este relativ rară în Marea Britanie", scriu autorii studiului, în studiul publicat în The Lancet.

Vezi și: Ce înseamnă planul alb al unui spital. Dr. Adina Geană: Nu ne dorim niciunul, dar niciodată nu știi. Trebuie să fie pregătite

Un nou studiu a analizat această creștere bruscă a cazurilor și a constatat că aceasta coincide cu perioadele de vârf ale infecțiilor COVID-19 din timpul pandemiei. Cercetătorii susțin că această legătură este importantă deoarece MDA5 este un receptor ARN esențial în recunoașterea virusului SARS-CoV-2.

Autorii studiului explică că acest fenomen este remarcabil deoarece boala MDA5+ este rar întâlnită în Marea Britanie și sugerează că pandemia a adus cu sine o nouă formă a acestei afecțiuni, numită "Autoimunitate MDA5 și Pneumonită Interstițială Contemporană cu COVID-19" (MIP-C).

Vezi și: Ce să bei înainte să mănânci. Trucul minune pentru stomac și slăbit. Doru Negru: Se umflă burtă! Uite ce ne-a învățat mama când era mici... o prostioară

Date analizate

Boala pulmonară interstițială - FOTO: Freepik@tongpaton

Pentru a înțelege mecanismele care stau la baza acestui simptom nou identificat, cercetătorii au folosit instrumente de analiză a datelor care caută trăsături comune între membrii cohortelor medicale. Astfel, au descoperit că pacienții cu autoimunitate MDA5 aveau tendința să aibă, de asemenea, niveluri ridicate ale unei citokine inflamatorii numite interleukina-15 (IL-15).

Autorul studiului, Pradipta Ghosh, a explicat că IL-15 "poate împinge celulele spre epuizare și poate crea un fenotip imunologic care este foarte, foarte des văzut ca semn distinctiv al bolii pulmonare interstițiale progresive sau fibrozei pulmonare".

În total, doar opt din cei 60 de pacienți fuseseră anterior testați pozitiv pentru COVID-19, sugerând că mulți ar fi putut avea infecții asimptomatice de care nu erau conștienți. Acest lucru implică faptul că chiar și infecțiile ușoare care nu produc simptome inițiale pot fi suficiente pentru a declanșa autoimunitatea MDA5.

"Dându-se că vârful testării pozitive pentru MDA5 a urmat vârful cazurilor de COVID-19 în 2021 și a coincis cu vârful vaccinării, aceste constatări sugerează o reacție imună sau autoimunitate împotriva MDA5 la expunerea la SARS-CoV-2 și/sau vaccin", concluzionează cercetătorii.

Potrivit lui Ghosh, fenomenul este puțin probabil să fie restricționat la Yorkshire, iar rapoartele despre MIP-C vin acum din întreaga lume.

Vezi și: Abonamentele medicale "nu sunt asigurări de sănătate, nici de boală". Val Vâlcu - Adina Geană, despre esența asigurărilor de sănătate: Când am trecut la Bismarck, tocmai asta s-a promis

Ce este boala pulmonară interstițială

Boala pulmonară interstițială (BPI) este o afecțiune care afectează țesutul pulmonar interstițial, care este partea dintre alveolele (mici saci de aer) din plămâni. În mod normal, acest țesut este subțire și elastic, permițând o bună expansiune și contracție a plămânilor în timpul respirației. În cazul BPI, țesutul interstițial devine inflamat și fibrotic, ceea ce duce la cicatrizarea și rigidizarea plămânilor.

Simptomele BPI pot include dificultăți de respirație, tuse uscată, oboseală și scădere în greutate. Aceste simptome pot apărea treptat și pot deveni mai severe pe măsură ce boala progresează.

Există mai multe cauze posibile ale bolii pulmonare interstițiale, printre care infecțiile virale sau bacteriene, expunerea la substanțe toxice sau iritante, bolile autoimune și unele medicamente. În unele cazuri, cauza exactă a BPI rămâne necunoscută, iar afecțiunea este denumită fibroză pulmonară idiopatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel