Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome, tratament. FUMATUL, pe lista vinovaților

boala de reglux gastroesofagian FOTO: Unsplash @andres siimon
De ce apare boala de reglux gastroesofagian, cum se manifestă și ce este de făcut? Stilul de viață, cel mai important în ameliorarea simptomelor.

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune des întâlnită și, așa cum spune și numele, se referă la refluxul conținutului stomacal la nivelul esofagului.

Cauze

Afecțiunea este cauzată de modificări la nivelul stomacului și încetinirea golirii acestuia, de scăderea presiunii sfincterului esofagian, de creșterea presiunii la nivelul abdomenului, de hernia hiatală sau de orice altă cauză care declanșează refluxul.

Specialiștii avertizează că există câțiva factori de risc importanți în apariția acestei patologii, precum: obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea, sarcina și administrarea anumitor medicamente.

Simptome 

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă printr-o serie de semne clinice, dintre care cea mai deranjantă este senzația de arsură la nivelul pieptului. Alte simptome includ:

-regurgitații;

-dureri gastrice;

-dificultăți în deglutiție;

-senzație de vomă și balonare.

Diagnostic și tratament

Vizita la medicul specialist este recomandată atunci când simptomele au o frecvență crescută, iar modificarea stilului de viață nu ameliorează manifestările. Diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian este foarte important având în vedere că afecțiunea necesită tratament corespunzător. În lipsa terapiei, boala se poate complica cu ulcer, sângerări ale esofagului sau ale stomacului, stenoze și uneori cancer.

Metodele de diagnostic folosite sunt endoscopia, radiografia cu substanță de contrast, pH-metria și manometria esofagiană. 

După stabilirea diagnosticului clar, medicul specialist va stabili un protocol de tratament și va face recomandări. În terapie bolii de reflux gastroesofagian este foarte importantă menținerea unui stil de viață sănătos. Aceasta se referă la evitarea mâncărurilor picante, a alcoolului sau cafelei,  renunțarea la fumat, evitarea poziției aplecate după masă, evitarea anumitor medicamente. 

Tratamentul medicamentos al patologiei se referă la administrarea substanțelor care reduc sau neutralizează aciditatea gastrică. Tratamentul chirurgical este o altă modalitate de a trata boala de reflux gastroesofagian, iar acesta ar trebui să anuleze complet simptomele.

Vezi și: Arsura la stomac, rezultatul refluxului gastroesofagian. De ce apare PRIMĂVARA și care e TRUCUL prin care scapi de ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel