Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Boala arterială periferică: crampele picioarelor, posibil simptom
Boala arterială periferică se dezvoltă silențios, în timp, îngustând vasele de sânge timp de zeci de ani până când aportul de nutrienți și oxigen scade suficient și provoacă dureri și crampe la picioare.
Vase de sânge  Foto: University College London

Boala arterială periferică. "Durerea cu efort fizic este un semn clasic, caracteristic. Atunci când devine cu adevărat grav poate forma răni pe picioare care nu se vindecă sau care provoacă înnegrirea piciorului sau a degetelor de la picioare", spune dr. Faisal Aziz, șeful Chirurgiei Vasculare la Centrul Medical Penn State Health Milton S. Hershey.

Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt și vârsta, și sexul. Medicii susțin că bărbații și toate persoanele cu vârsta de 65 de ani și mai mari sunt cel mai probabil să dezvolte afecțiunea. La fel și persoanele care au boli de inimă sunt predispuse la ea. La acestea se adaugă: fumat, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet necontrolat. Însă, potrivit news-medical.net, cele enumerate mai devreme pot fi modificate odată cu educația, medicamentele și/sau modificările stilului de viață.

Faisal Aziz precizează că mulți dintre pacienții săi mai în vârstă cu afecțiune au crescut într-o perioadă în care pericolele de fumat și inhalarea fumului de mâna a doua nu erau bine cunoscute. Dar în acest caz, prevenirea este mai bună decât un remediu. Iar Aziz a spus că oricine are unii dintre factorii de risc, împreună cu durerea în picioare.

"Dacă nu faceți exerciții fizice sau nu mergi suficient, nici nu vei ști că aveți boala arterială periferică până nu va progresa în tăcere. (...) Majoritatea medicilor vă vor recomanda să mergeți mai mult pentru a ajuta afecțiunea, deoarece asta încurajează corpul dvs. să formeze alte vase în jurul blocajului. (...) Orice blocaje au apărut nu vor dispărea decât dacă sunt stentate sau ocolite", a mai spus medicul Aziz.

Medicamentele care ajută la modificarea factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul colesterolului și al insulinei s-au dovedit a fi utile, însă starea nu poate fi inversată odată ce începe, mai arată sursa citată.


Ştiri Recomandate

Medicament ieftin care reduce rezistența la tratament în leucemie mieloidă acută
Coronavirus din China. Călătorii, controlați să nu fie infectați pe 3 aeroporturi americane
 Prof dr Sarah Ferber
EXCLUSIV
Dr Sahar Ferber despre cum se scriu patente în unul din top 10 spitale din lume
Uleiul de soia, legat de boli precum autism, Alzheimer sau Parkinson
Dr Florin Mihălțan: Evali, o nouă boală indusă de țigara electronică. Simptome
Nucile, efecte fabuloase asupra intestinului și a inimii. Câte să mănânci
Dr Otilia Țigănaș, despre falsa superioritate a uneia care stă la oraș din cotizații
Dr Vasi Rădulescu, despre medicii care fac de rușine meseria
Comentarii