Beneficiile curei de 5 PORȚII de fructe și legume. Bilic: Ne ajută să ne săturăm mai repede

Beneficiile curei de 5 fructe si legume FOTO Pexels @ Magda Ehlers
Beneficiile curei de 5 porții de fructe și legume, dovada că acestea nu trebuie să lipsească de pe masa noastră.

”Cunoaștem cu toții recomandarea cu 5 porții de fructe și legume pe zi, dar ce înseamnă asta în practică?”, și-a început medicul nutriționist Mihaela Bilic explicația din cadrul emisiunii Doctor de Bine de la PRO TV.

”S-a demonstrat științific că persoanele care mănâncă regulat fructe și legume sunt mai sănătoase, scade riscul de boli cardiovasculare, de cancer și diabet. În consecință autoritățile sanitare internaționale au recomandat consumul a cel puțin 400g fructe și legume/zi.

La adulți o porție de fructe sau legume este echivalentă cu 80-100g. În termeni de volum ea corespunde dimensiunii unui pumn: de exemplu un măr mic, 5 prune, o banană, un castron mic de crudități sau 100g supă. La copii nu există un gramaj exact, rămâne valabil reperul o porție egal dimensiunea pumnului. În felul acesta pe măsură ce copilul crește, cantitatea de fructe/legume consumată va fi mai mare. Nu că ar conta dacă într-o porție punem același sortiment sau tipuri diferite de fructe și legume. Un pahar de smoothie făcut din 3 feluri de fructe sau un bol de supă cremă din multe legume înseamnă tot o porție”, a explicat medicul Mihaela Bilic.

Consumul celor cinci porții, în orice formă

Dacă ne întrebăm în ce formă se pot consuma cele cinci porții de fructe și legume, răspunsul este simplu. În orice variantă, proaspete, congelate sau în conservă, important este să se ajungă la cantitatea recomandată, de 400 g/zi.

Totuși, este de evitat transformarea fructelor în suc, asta pentru că într-un pahar de fresh avem doar apă cu fructoză, care se va comporta în organism asemeni alcoolului. Cât privește capitolul legume, este recomandat ca aceastea să fie preparate acasă, din ingrediente simple, locale și de sezon, astfel putând controla atât cantitatea de sare, cât și de ulei, iar printr-o acțiune termică cât mai mică să fie protejat conținutul de vitamine și minerale.

”Faceți efortul să mestecați fructe și legume proaspete, conținutul mare de fibre ameliorează digestia, scade absorția de zahăr și grăsimi în sânge și, cel mai important, ne ajută să ne săturăm mai repede cu mai puține calorii”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic, la PRO TV.

Vezi și: Care sunt INGREDIENTELE ce nu trebuie să lipsească din MENIUL frumuseții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel