Obezitatea: o simplă alegere sau o...
Vezi și: Vitamina C în exces, efecte nocive asupra rinichilor. Care e doza recomandată
O nouă cercetare prezentată la Conferința Internațională a American Stroke Association 2025 arată că bacteria Streptococcus anginosus, prezentă în mod obișnuit în gură și tractul gastrointestinal, este mai frecvent întâlnită în intestinul pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Studiul sugerează că prezența acestei bacterii este asociată cu un prognostic mai slab și un risc crescut de mortalitate.
"Dacă în viitor ar exista un test rapid pentru detectarea bacteriilor dăunătoare din gură și intestin, am putea folosi aceste informații pentru a calcula riscul de AVC. Țintirea acestor bacterii specifice ar putea ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale", a declarat dr. Shuichi Tonomura, autor principal al studiului și medic neurolog la Centrul Național pentru Boli Cerebrale și Cardiovasculare din Osaka, Japonia.
Organismul uman găzduiește trilioane de bacterii, cunoscute sub denumirea de microbiom intestinal și oral. Deși majoritatea bacteriilor au efecte benefice, contribuind la digestie și alte procese esențiale, un dezechilibru între bacteriile "bune" și cele "dăunătoare" poate favoriza apariția unor afecțiuni grave.
Anterior, echipa de cercetători a descoperit că Streptococcus mutans, o bacterie asociată cariilor dentare, este legată de un risc crescut de hemoragie cerebrală. În cadrul acestui nou studiu, realizat în cel mai mare centru de tratament al AVC-urilor din Japonia, specialiștii au analizat bacteriile detectabile din salivă și intestin la persoane care au suferit recent un AVC, comparând rezultatele cu un grup de control format din persoane de vârstă similară, aflate la controale medicale de rutină.
Rezultatele au arătat că Streptococcus anginosus era semnificativ mai abundentă în saliva și intestinul pacienților cu AVC, comparativ cu persoanele care nu au avut un astfel de eveniment vascular.
Analiza a evidențiat câteva constatări esențiale:
Prezența Streptococcus anginosus în intestin a fost asociată cu o creștere cu 20% a riscului de AVC, chiar și după ajustarea pentru factorii vasculari de risc.Anaerostipes hadrus, o bacterie cu efecte benefice, a fost legată de o reducere a riscului de AVC cu 18%.
Bacteroides plebeius, o bacterie comună în Japonia, a fost asociată cu o scădere a riscului cu 14%.
Pacienții cu AVC care aveau Streptococcus anginosus în intestin au prezentat un risc semnificativ mai mare de deces și evenimente cardiovasculare majore în următorii doi ani.
În schimb, prezența Anaerostipes hadrus și Bacteroides plebeius nu a fost asociată cu o mortalitate crescută.
Vezi și: COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
Bacterii orale - FOTO: Freepik
Descoperirile cercetătorilor oferă o perspectivă nouă asupra legăturii dintre bacteriile orale și riscul de accident vascular cerebral. Atât Streptococcus anginosus, cât și Streptococcus mutans sunt bacterii care contribuie la formarea cariilor prin producerea de acizi care distrug smalțul dentar.
"Acest lucru subliniază importanța prevenirii cariilor dentare, care se poate realiza prin reducerea consumului de zahăr și utilizarea pastelor de dinți care combat aceste bacterii. Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială", a explicat dr. Tonomura.
Echipa de cercetători intenționează să extindă studiul și asupra persoanelor cu factori de risc pentru AVC, dar care nu au suferit încă un astfel de eveniment vascular.
"Analizarea unor populații predispuse la AVC este crucială pentru înțelegerea implicațiilor mai largi și dezvoltarea unor strategii preventive eficiente", a adăugat Tonomura.
Totuși, cercetarea a fost realizată pe un eșantion relativ redus, format din 189 pacienți cu AVC și 55 de persoane din grupul de control, ceea ce limitează aplicabilitatea concluziilor la alte populații.
"Microbiomul oral și intestinal este puternic influențat de stilul de viață. Alte bacterii ar putea avea un rol mai important în apariția AVC-ului în alte regiuni ale lumii", a concluzionat Tonomura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Obezitatea: o simplă alegere sau o...
Obiceiul banal care ar putea preveni...
Secretul unei vieți lungi și ușoare:...
Această bacterie comună prezentă...
Organizația Mondială a Sănătății a declanșat o campanie de fake...
Specialiștii din Europa trag un...
Această vitamină îți distruge...
Cancerul poate fi prevenit. Un medic...