Au leşinat într-un beci din cauza dioxidului de carbon emanat de mustul aflat în fierbere

Ambulanță
Trei persoane din localitatea Hârţeşti, comuna Mărgineni, au leşinat, luni, în beciul casei, fiind salvate de vecini şi pompierii chemaţi la faţa locului.

Potrivit autorităților, cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza dioxidului de carbon emanat de mustul aflat în fierbere.

"Două persoane au fost extrase de cetăţeni. iar pompierii au scos a treia persoană. Este vorba de două femei care au fost transportate la spital şi un bărbat care a refuzat să fie transportat la spital", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa.

La locul intervenţiei s-au deplasat o autospecială complexă de intervenţie şi două ambulanţe SMURD.

Duminică seara, trei persoane din aceeaşi familie, din localitatea Comăneşti - judeţul Bacău, au decedat după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon în beciul casei, iar alte două persoane au fost transportate la spital

Potrivit PubliMed, dioxidul de carbon este utilizat pe scară largă în industria alimentară în carbonatarea băuturilor, la extinctoarele ca agent „inertant" și în industria chimică. Principalul său mod de acțiune este ca asfixiant, deși exercită, de asemenea, efecte toxice la nivel celular. La concentrații scăzute, dioxidul de carbon gazos pare să aibă un efect toxicologic mic. La concentrații mai mari duce la creșterea frecvenței respiratorii, tahicardie, aritmii cardiace și afectarea conștiinței. Concentrațiile> 10% pot provoca convulsii, comă și deces. Dioxidul de carbon solid poate provoca arsuri după contactul direct. Dacă se încălzește rapid, sunt generate cantități mari de dioxid de carbon, care pot fi periculoase, în special în zonele limitate. Gestionarea intoxicațiilor cu dioxid de carbon necesită îndepărtarea imediată din mediul toxic, administrarea de oxigen și îngrijirea corespunzătoare. În cazuri grave, poate fi necesară o ventilație asistată. Arsurile cu gheață uscată sunt tratate în mod similar cu alte arsuri criogene, necesitând dezghețarea țesutului și analgezie adecvată. Vindecarea poate fi întârziată și poate fi necesară intervenția chirurgicală în cazuri grave.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel