Atac de panică. 13 semne prin care îl recunoști

Dacă experimentezi cel puțin patru dintre aceste simptome, e posibil să te confrunți cu un atac de panică. 

Atacul de panică provine adesea dintr-un declanșator sau incident direct, dar poate începe și brusc,  fără o cauză evidentă. Se crede că această tulburare provine dintr-un răspuns evolutiv la pericol.

Atacul de panică este una dintre cele mai intense, înfricoșătoare, supărătoare și incomode experiențe din viața unei persoane.

Asociația Americană de Psihologie (APA), notează că un atac poate dura doar 15 secunde, dar simptomele pot continua timp de aproximativ 30 de minute sau chiar ore întregi.

Conform Asociatiei Anxietatii si Depresiei din America, un atac de panica implica cel putin patru dintre urmatoarele simptome:

Durere în piept și disconfort
Frisoane sau senzație de febră
Sentiment de detașare
Amețeli 
Frică puternică de moarte
Teama de a nu pierde controlul sau de a „înnebuni”
Senzație de sufocare
Palpitații cardiace, bătăi neregulate ale inimii sau ritm cardiac rapid
Greață și tulburări de stomac
Amorteala sau furnicaturi
Tremur
Transpiraţie
Probleme cu respirația

Atacurile de panică pot fi, de asemenea, asociate cu agorafobia, o frică de locuri, din care individul consideră a fi periculos sau dificil de scăpat.

Uneori simptomele asociate unui atac de panică pot reflecta alte afecțiuni medicale. Exemple dintre acestea includ tulburări pulmonare, afecțiuni cardiace sau probleme tiroidiene.

Uneori, o persoană poate solicita asistență medicală de urgență pentru un atac de cord, totuși anxietatea este adevărata cauză. Atacurile de panică sunt tratabile și nu înseamnă că o persoană care le experimentează este hipocondriac sau bolnav psihic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel